Η ηλεκτροδότηση έχει αποκατασταθεί στο 99% της ηπειρωτικής Ισπανίας, μετά τη μαζική διακοπή ρεύματος που σημειώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας, προκαλώντας σοβαρές δυσλειτουργίες σε πολλές περιοχές της χώρας. Σύμφωνα με τον εθνικό διαχειριστή του δικτύου REE, μέχρι τις 5:00 π.μ. ώρα Ισπανίας είχε αποκατασταθεί πάνω από το 92% της ζήτησης, με πλήρη ενεργοποίηση όλων των υποσταθμών.
Η κυβέρνηση της Ισπανίας κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με 30.000 αστυνομικούς να αναπτύσσονται για την ενίσχυση της ασφάλειας, ενώ περιοχές όπως η Μαδρίτη, η Ανδαλουσία και η Εστρεμαδούρα ζήτησαν κρατική συνδρομή για τη διαχείριση της δημόσιας τάξης.
Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ διαβεβαίωσε ότι η ηλεκτροδότηση θα επανέλθει πλήρως εντός της ημέρας, σημειώνοντας ότι μέσα σε μόλις πέντε δευτερόλεπτα χάθηκε το 60% της ζήτησης, δηλαδή 15GW, χωρίς ωστόσο να υπάρξει πλήρης κατάρρευση του συστήματος. Αντίστοιχη πρόοδος καταγράφεται και στην Πορτογαλία, όπου ο πρωθυπουργός Λουίς Μοντενέγκρο δήλωσε ότι η αποκατάσταση βρίσκεται σε τελικό στάδιο.
Τα αίτια του μπλακ άουτ παραμένουν άγνωστα, αν και απορρίπτονται μέχρι στιγμής τα σενάρια κυβερνοεπίθεσης ή σαμποτάζ. Πιθανές αιτίες περιλαμβάνουν την υπερπαραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ, την αστάθεια του δικτύου λόγω χαμηλής ζήτησης και ακραίων θερμοκρασιών, αλλά και την αποσύνδεση του δικτύου της Ισπανίας από τη Γαλλία.
Η Τερέσα Ριμπέρα, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, χαρακτήρισε το γεγονός ως «ένα από τα πιο σοβαρά ενεργειακά επεισόδια στην Ευρώπη», καθώς είναι το δεύτερο μεγάλο μπλακ άουτ στην ήπειρο σε λιγότερο από δύο μήνες.
Στο φαινόμενο της «επαγόμενης ατμοσφαιρικής δόνησης» αποδίδει ο διευθυντής της ΕΜΥ Θεόδωρος Κολυδάς το ολικό μπλακ άουτ, που ταλαιπωρεί την Ισπανία.
«Δεν είμαι ειδικός, όμως ως η επαγόμενη ατμοσφαιρική δόνηση που δημιουργείται στις γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας (όπως αυτές των 400 kV) είναι ένα φαινόμενο που δημιουργείται πάνω σε αυτά τα πολύ μακριά καλώδια, τα οποία είναι εκτεθειμένα στον αέρα και στις ατμοσφαιρικές συνθήκες», εξηγεί σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
«Όταν υπάρχει απότομη και ακραία αλλαγή της θερμοκρασίας — για παράδειγμα, απότομα κύματα ψύχους ή καύσωνα — τότε δημιουργούνται ισχυρά ανοδικά ή καθοδικά ρεύματα αέρα (θερμικές ανωμαλίες). Αυτές οι θερμικές μεταβολές προκαλούν ταλαντώσεις στα καλώδια μέσω δύο κυρίως μηχανισμών. Αρχικά θερμική διαστολή και συστολή όπου το μέταλλο των καλωδίων διαστέλλεται ή συστέλλεται απότομα.
Ακολουθούν και οι ατμοσφαιρικές ταλαντώσεις όπου οι διαφορές στην πυκνότητα του αέρα δημιουργούν τοπικούς ανέμους ή ρεύματα που επηρεάζουν τις γραμμές, προκαλώντας τις να πάλλονται. Αυτό το φαινόμενο λέγεται επαγόμενη ατμοσφαιρική δόνηση (induced atmospheric vibration) και μπορεί να οδηγήσει σε κραδασμούς, ταλαντώσεις σε μεγάλη κλίμακα ακόμη και μηχανικές καταπονήσεις που απειλούν τη δομική ακεραιότητα των γραμμών», συνεχίζει και συμπληρώνει πως «Είναι διαφορετικό από το συνηθισμένο galloping που προκαλείται από πάγο και άνεμο».