Σε κατάσταση αυξημένης επιτήρησης βρίσκεται το χωριό Βούτες Ηρακλείου, καθώς συνεχίζονται οι έρευνες για τις εκτεταμένες ρηγματώσεις που εντοπίστηκαν σε σπίτια, δρόμους, δημόσιες υποδομές και την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Σήμερα, αναμένεται να ληφθεί η απόφαση για το αν το χωριό θα κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, έπειτα από τις εισηγήσεις των επιστημόνων και του προέδρου του ΟΑΣΠ, Ευθύμιου Λέκκα.
Από το πρωί της Κυριακής, ειδικό κλιμάκιο του ΟΑΣΠ, υπό τον κ. Λέκκα, πραγματοποιεί χαρτογράφηση της περιοχής με drone και εξειδικευμένα μηχανήματα, προκειμένου να αποτυπωθούν με ακρίβεια οι δύο μεγάλες εδαφικές διαρρήξεις, μήκους περίπου 150 μέτρων η καθεμία. Ο κ. Λέκκας έκανε λόγο για ένα γεωλογικό φαινόμενο σε εξέλιξη και κάλεσε τους κατοίκους να μη διαμένουν σε κτίρια που έχουν υποστεί σοβαρές ρωγμές.
Τα τέσσερα σενάρια για το φαινόμενο
Οι επιστήμονες εξετάζουν τέσσερα πιθανά σενάρια για να ερμηνεύσουν τις ζημιές:
1. Καθίζηση του εδάφους
Το επικρατέστερο σενάριο είναι η καθίζηση μεγάλου τμήματος του εδάφους κάτω από το χωριό ή σε παρακείμενο βουνό, προκαλώντας εκτεταμένες ρηγματώσεις. Τέτοια φαινόμενα έχουν καταγραφεί και στο παρελθόν στην Κρήτη και αλλού, όπως στη Νέα Αλικαρνασσό και το Ροπωτό Τρικάλων.
2. Ανύψωση του εδάφους
Μια διαφορετική εκδοχή που παρουσίασε ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης είναι ότι η περιοχή ανυψώνεται αντί να υποχωρεί, λόγω ύπαρξης παλαιών, μη ενεργών ρηγμάτων. Σύμφωνα με μελέτες του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, η ανύψωση είναι μικρής κλίμακας αλλά υπαρκτή.
3. Ρήγματα λόγω διαρροής νερού
Ένα ακόμα σενάριο συνδέει τις ρωγμές με πιθανές διαρροές νερού, είτε ως αιτία είτε ως αποτέλεσμα των ρηγματώσεων. Εξετάζεται αν η υποχώρηση του υπεδάφους οφείλεται σε διάβρωση από διαρροές ή αν οι ρωγμές προκάλεσαν σπασίματα δικτύων ύδρευσης.
4. Διαφορική καθίζηση
Σύμφωνα με μηχανικό του ΕΜΠ, είναι πιθανό να πρόκειται για διαφορική καθίζηση, όπου το έδαφος υποχωρεί ανομοιόμορφα, προκαλώντας διαφορετικής κλίσης και κατεύθυνσης ρωγμές και έντονες τάσεις στις κατασκευές.
Η επόμενη μέρα για το χωριό
Η κήρυξη των Βουτών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης θεωρείται κρίσιμη, καθώς θα επιταχύνει τις διαδικασίες λήψης μέτρων και αποκατάστασης των ζημιών. Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Ηρακλείου, Αλέξης Καλοκαιρινός, ο χρόνος είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια των κατοίκων και των περιουσιών.
Ο Ευθύμιος Λέκκας τόνισε ότι το φαινόμενο είναι ενεργό και υπάρχει πιθανότητα περαιτέρω επέκτασης. Ορισμένα κτίρια κρίθηκαν ακατάλληλα για κατοίκηση μέχρι να γίνει πλήρης αξιολόγηση από μηχανικούς της ΔΑΕΦ.
Η κατάσταση αναμένεται να ξεκαθαρίσει περαιτέρω τις επόμενες ώρες, καθώς ολοκληρώνονται οι μετρήσεις και οι επιστημονικές αναλύσεις.