Τσάπαλος για υπερπλεόνασμα: Είναι αποτέλεσμα των προσπαθειών της κυβέρνησης, αλλά κυρίως των θυσιών των πολιτών
24 °c
Athens
Today Press
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
  • ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • SPORTS
    • LIFESTYLE
      • MEDIA
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
No Result
View All Result
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
  • ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • SPORTS
    • LIFESTYLE
      • MEDIA
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
No Result
View All Result
Today Press
Home ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τσάπαλος για υπερπλεόνασμα: Είναι αποτέλεσμα των προσπαθειών της κυβέρνησης, αλλά κυρίως των θυσιών των πολιτών

Στόχος η πάταξη της φοροδιαφυγής με τη σωστή δήλωση του ενοικίου.

by Χριστίνα Κοντίνη
23/04/2025 09:54
in ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,
Τσάπαλος για υπερπλεόνασμα: Είναι αποτέλεσμα των προσπαθειών της κυβέρνησης, αλλά κυρίως των θυσιών των πολιτών
Share on FacebookShare on Twitter

Για το πως θα λαμβάνουν την ενίσχυση των 250 ευρώ οι συνταξιούχοι και των 800 ευρώ οι ενοικιαστές αλλά και για το υπερπλεόνασμα 4,8% που ανακοινώθηκε την Τρίτη (22/04) από την ΕΛΣΤΑΤ και την Eurostat, μίλησε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Οικονομικών, Όμηρος Τσαπάλος, λέγοντας ότι «ο βασικός μας στόχος ήταν για να αντιμετωπίσουμε το οξύ πρόβλημα που λέγετε στεγαστικό στην Ελλάδα».

Όπως τόνισε, μιλώντας στην ΕΡΤ, «η επιστροφή ενοικίου της τάξεως των 800 ευρώ κάθε χρόνο είναι μια πάρα πολύ σημαντική συμβολή της κυβέρνησης, εξαντλώντας τα δημοσιονομικά περιθώρια σε περίπου 948.000 νοικοκυριά με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα που ζουν στο ενοίκιο».

Τα εισοδηματικά κριτήρια είναι τα εξής:

  • Για τον άγαμο, το όριο ετησίως είναι τα 20.000 ευρώ.
  • Για τον έγγαμο, 28.000 ευρώ χωρίς παιδιά.
  • Για τον έγγαμο με παιδιά, το όριο ανέρχεται σε 28.000 ευρώ και προσαυξάνεται κατά 4.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.
  • Για μονογονεϊκές οικογένειες, το ετήσιο εισοδηματικό όριο ανέρχεται σε 31.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 5.000 ευρώ για το δεύτερο παιδί, συν 5.000 ευρώ για το τρίτο κλπ.

Αναφερόμενος στην ενίσχυση των 250 ευρώ που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ο συνταξιούχος τα 250 ευρώ δεν θα τα δει πλέον ως ένα έκτακτο βοήθημα. Τελείωσαν τα έκτακτα βοηθήματα. Από εδώ και στο εξής, κάθε Νοέμβριο θα βλέπει 250 ευρώ στον λογαριασμό του».

Παράλληλα, έδωσε και το παράδειγμα μιας τετραμελούς οικογένειας με που ζει η ίδια στο ενοίκιο και ένα από τα δύο τους παιδιά είναι φοιτητής και νοικιάζει, η οικογένεια αυτή θα πάρει 900 ευρώ επιστροφή ενοικίου αλλά και το παιδί που ζει στη φοιτητική εστία θα πάρει και εκείνο 800 ευρώ επιστροφή ενοικίου.

Από την άλλη, για μια οικογένεια χωρίς παιδιά και ενοίκιο κύριας κατοικίας 800 ευρώ, η επιστροφή θα είναι επίσης 800.

Ενώ, για μια οικογένεια με δύο παιδιά και ενοίκιο δύο φοιτητικών εστιών, η επιστροφή θα φτάνει στα 1.600 ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Τσάπαλο από τα νέα μέτρα θα ευνοηθούν περίπου 950.000 νοικοκυριά, δηλαδή 1.280.000 φορολογούμενοι με το συνολικό κόστος είναι 230 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

«Εξαντλήσαμε τα περιθώρια και φέραμε μια ισορροπημένη και δίκαιη ρύθμιση, η οποία θα λειτουργήσει άμεσα με το που θα ψηφιστεί, ούτως ώστε με τις φορολογικές δηλώσεις που υποβάλλονται τώρα για το 2024 να βγουν τα ενοίκια τα οποία δηλώνονται και με βάση αυτά το Νοέμβριο να μπορέσουμε να τα επιδοτήσουμε».

Στόχος η πάταξη της φοροδιαφυγής με τη σωστή δήλωση του ενοικίου

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο μέσο δηλωθέν ενοίκιο στην Ελλάδα που είναι 255 ευρώ λέγοντας ότι «με αυτόν τον τρόπο δίνουμε ένα κίνητρο στον ενοικιαστή να δηλώσει όλο το ενοίκιο για να μπορέσει να εξαντλήσει την επιστροφή ενοικίου που του προσφέρουμε».

Ενώ όσον αφορά τις επικρίσεις από την αντιπολίτευση ότι μπορεί να αυξηθούν τα ενοίκια, ο κ. Τσάπαλος απάντησε ότι περιμένει να δει εάν θα τα ψηφίσει προσθέτοντας ότι το θέμα αυτό θα το παρακολουθούν και «αν χρειαστούν διορθώσεις, η Βουλή είναι εδώ για να τις κάνει».

Επίσης, για το μόνιμο βοήθημα σε συνταξιούχους άνω των 65 ετών και ΑΜΕΑ, εξήγησε ότι «τα 250 ευρώ θα τα λάβουν όλοι οι συνταξιούχοι που πληρούν τα περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια, ασχέτως του αν έχουν ή όχι προσωπική διαφορά».

Αναλυτικά οι δικαιούχοι: 

  • Οι συνταξιούχοι με ετήσιο εισόδημα έως 14.000 ευρώ για άγαμους και έως 26.000 ευρώ για έγγαμους. Τα περιουσιακά στοιχεία δεν πρέπει να υπερβαίνουν τις 200.000 ευρώ σε ακίνητη περιουσία για άγαμους και τις 300.000 ευρώ για έγγαμους. Το μέτρο αφορά 1.115.000 συνταξιούχους, ποσοστό 62% του συνόλου.
  • Υπερήλικες συνταξιούχοι, που ανέρχονται σε 34.357 άτομα.
  • Άτομα με αναπηρία, τα οποία αριθμούν 248.823. Το συνολικό ποσό της παρέμβασης ανέρχεται σε 360 εκατ. ευρώ. Ο συνολικός αριθμός των ωφελούμενων φτάνει τα 1.440.734 άτομα.

Ξεχωριστά τα μέτρα

Παράλληλα, όπως είπε, σε ένα ζευγάρι συνταξιούχων που και τα δύο μέλη της οικογένειας πληρούν τα συγκεκριμένα κριτήρια θα το πάρουν και οι δύο. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι εάν είναι και ενοικιαστές θα λάβουν και αυτοί την ενίσχυση των 800 ευρώ. «Είναι ξεχωριστά τα μέτρα», πρόσθεσε.

«Το συγκεκριμένο ποσό των 250 ευρώ το έχουμε προβλέψει για συνταξιούχους, ανασφάλιστους, υπερήλικες και επιδόματα για δικαιώματα αναπηρίας ΟΠΕΚΑ και ΕΦΚΑ, οι οποίοι λαμβάνουν επίδομα αναπηρίας» σημείωσε.

«Με βάση τα νούμερα που έχουμε συλλέξει οι ευνοούμενοι είναι περίπου 1.200.000 συνταξιούχοι που αντιστοιχούν στο 62%», κατέληξε ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Οικονομικών.

Ομ. Τσαπάλος για υπερπλεόνασμα: Είναι αποτέλεσμα των προσπαθειών της κυβέρνησης, αλλά κυρίως των θυσιών των πολιτών

Κάνοντας ακόμα ιδιαίτερη αναφορά στο υπερπλεόνασμα που ανακοινώθηκε από την ΕΛΣΤΑΤ και την Eurostat, δήλωσε πως αυτό έδωσε τα περιθώρια στην κυβέρνηση για πιο στοχευμένη κοινωνική πολιτική σε ενοικιαστές και χαμηλοσυνταξιούχους με συνολικό όφελος για περίπου 950.000 νοικοκυριά.

«Όλα τα στοιχεία του 2024 έδειξαν ότι η χρονιά έκλεισε με έναν πολύ καλό τρόπο τόσο ως προς την ανάπτυξη, τη μείωση του χρέους, τη μείωση της ανεργίας, την αύξηση της απασχόλησης, τη μείωση της φοροδιαφυγής» τόνισε ο κ. Τσάπαλος, σχολιάζοντας ότι όλα αυτά «είναι αποτέλεσμα των προσπαθειών της κυβέρνησης, αλλά κυρίως των θυσιών και των προσπαθειών των πολιτών, της οικονομίας, των επιχειρήσεων, οι οποίοι έβαλαν πλάτη».

Tags: ΟΜΗΡΟΣ ΤΣΑΠΑΛΟΣΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο X
  Κάνε λήψη της εφαρμογής του Todaypress.gr στο App Store
  Κάνε λήψη της εφαρμογής του Todaypress.gr στο Google Play

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ανακάμπτουν οι αγορές μετά το πρώτο σοκ;
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οριακή πτώση στο Χρηματιστήριο Αθηνών

16/06/2025 18:14
Εγκρίθηκαν οι πρώτες αιτήσεις για τον «Πράσινο Αγροτουρισμό»
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μέχρι την Τρίτη οι αιτήσεις για ένταξη στο Μέτρο 23 – Το ύψος ενίσχυσης και οι δικαιούχοι

16/06/2025 10:45
e-ΕΦΚΑ: Επιστροφή 1,6 εκατ. ευρώ σε χιλιάδες επαγγελματίες
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ: Ποιοι πάνε στα ΑΤΜ από σήμερα (16/6) έως την Παρασκευή 20 Ιουνίου

16/06/2025 10:35
Πρωτογενές πλεόνασμα 3,9 δισ. ευρώ έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 851 εκατ. ευρώ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προϋπολογισμός: Πρωτογενές πλεόνασμα €5,35 δισ. το α’ πεντάμηνο – Φορολογικά έσοδα άνω των €27 δισ.

16/06/2025 10:27
Παράταση έως τις 30/4 των αιτήσεων στο πρόγραμμα «Κοινωνική Στέγαση» του δήμου Αθηναίων
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανοίγει πάλι η κάνουλα των στεγαστικών δανείων: Σταθερά ψηλά οι εγκρίσεις το 2024 που ξεπέρασαν το 1,8 δισ. ευρώ

15/06/2025 10:08
Έρχονται stress tests για τις τράπεζες, με επιτόπιους ελέγχους από την ΕΚΤ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο «μικροσκόπιο» της ΕΚΤ τα επιτόκια το φθινόπωρο – Τι θα κρίνει τις αποφάσεις

15/06/2025 09:59
Ανατιμήσεις και μπλακ άουτ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανατιμήσεις και μπλακ άουτ

14/06/2025 16:31
Μικρά – Μεγάλα (14/06/2025)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μικρά – Μεγάλα (14/06/2025)

14/06/2025 15:02
Επιταγή ακρίβειας: Η μεγάλη μέρα και το σημείο κλειδί
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συντάξεις Ιουλίου 2025: Πώς θα γίνουν οι πληρωμές

14/06/2025 13:50

ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΚΟΡΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ TP ONLINE

Aρ.Φύλλου #161


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μεγάλη φωτιά ξέσπασε σήμερα το απόγευμα στον Μαραθώνα – Ο δήμαρχος απών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μεγάλη φωτιά ξέσπασε σήμερα το απόγευμα στον Μαραθώνα – Ο δήμαρχος απών

16 Ιουνίου 2025

...

Read moreDetails

Ντ. Τραμπ: Έτοιμο για συνομιλίες το Ιράν

Έρχεται η νέα Τούμπα;

Today Press

Χρήσιμα

  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Πολιτική Cookies
  • Δήλωση συμμόρφωσης με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 L63
  • Επικοινωνία

Social Media

Newsletter

Newsletter

Copyright © Todaypress.gr 2024
All Rights Reserved

No Result
View All Result
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
  • ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • SPORTS
    • LIFESTYLE
      • MEDIA
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Copyright © Todaypress.gr 2024
All Rights Reserved