Η ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εξειδίκευσε τα μέτρα στήριξης τα οποία αφορούν στέγη και συνταξιούχους, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Τα νέα μέτρα στήριξης ανέλυσαν ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Νίκος Παπαθανάσης και ο υφυπουργός Θάνος Πετραλιάς.
Όπως τόνισε ο υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης, η Ελλάδα, μαζί με άλλες πέντε χώρες στην Ευρωζώνη (Κύπρος, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Δανία και Λουξεμβούργο), είχαν καθαρό δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Οι παράγοντες που, όπως σημείωσε, συνετέλεσαν στο τελικό αποτέλεσμα -το οποίο ήταν κατά πολύ μεγαλύτερο από τον στόχο- ήταν οι εξής:
- Περιορισμός της φοροδιαφυγής,
- Μεγαλύτεροι ρυθμοί ανάπτυξης και
- Περιστολή των κρατικών δαπανών.
Με βάση τον νέο δημοσιονομικό κανόνα το πλεόνασμα του 2024 πρέπει να διανεμηθεί φέτος, ενώ στη ΔΕΘ τα μέτρα που θα εξαγγελθούν θα αφορούν την επόμενη χρονιά. Εκεί ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει τα μέτρα για το 2026.
«Απολύτως συνεπείς προς τους πολίτες, ο σχεδιασμός έχει μόνο και έναν άξονα: να μετατρέπουμε το πλεόνασμα σε κοινωνικό κεφάλαιο σε συνθήκες σταθερότητας», υπογράμμισε κ. Πιερρακάκης.
«Έτσι, σήμερα στο επίκεντρο είναι οι οικογένειες που πληρώνουν ενοίκιο για πρώτη κατοικία, για φοιτητές, και συνταξιούχους», ανέφερε αρχικά ο κ. Πιερρακάκης.
Όπως δήλωσε ο Υπουργός, το μέγιστο ποσό που θα επιστρέφεται στις οικογένειες για ενοίκιο πρώτης κατοικίας θα είναι 800 ευρώ. Αν υπάρχει και φοιτητής στην οικογένεια για τον οποίο καταβάλλεται ενοίκιο, το μέγιστο ποσό της επιστροφής θα είναι 1.700 ευρώ.
Τα εισοδηματικά κριτήρια για την επιστροφή ενοικίου θα αντιστοιχούν σε αυτά του «Σπίτι μου 2»:
-Για τον άγαμο φθάνει τα 20.000 ευρώ.
-Για τους έγγαμους τα 28.000 ευρώ.
Επιλέξιμα θα είναι το 80% των νοικοκυριών τα οποία πληρώνουν ενοίκιο. Το ετήσιο κόστος του μέτρου εκτιμάται σε 230 εκατ. ευρώ.
Ο κ. Πιερρακάκης διευκρίνισε ότι το ποσό της επιστροφής θα γίνεται με βάση τη φορολογική δήλωση:
«Δεν συμφέρει τους πολίτες να αποδέχονται να μη δηλώνεται όλο το ενοίκιο, καθώς το επίδομα θα καταβάλλεται με βάση τη φορολογική δήλωση. Συνεπώς, δηλώστε όλο το ενοίκιο».
Eπιστροφή ενοικίου
Το μέτρο θα αφορά τόσο την κύρια κατοικία όσο και τη φοιτητική κατοικία.
Το ποσό της επιστροφής θα υπολογίζεται με βάση τις δηλώσεις που γίνονται για το 2024. Το 1/12 του ετήσιου ενοικίου θα επιστραφεί στα τέλη Νοεμβρίου.
Το μέγιστο ποσό επιστροφής
Το μέγιστο ποσό της επιστροφής θα φθάνει τα 800 ευρώ, αυξανόμενο κατά 50 ευρώ για κάθε τέκνο.
Για τη φοιτητική κατοικία, το μέγιστο ποσό επιστροφής θα φθάνει τα 800 ευρώ.
Το μέγιστο συνδυαστικά, δηλαδή για μια κύρια κατοικία και μία φοιτητική, θα φθάνει τα 1.700 ευρώ.
Αν μια οικογένεια δεν πληρώνει ενοίκιο κύριας κατοικίας αλλά πληρώνει ενοίκιο για δύο φοιτητικές κατοικίες, το μέγιστο ποσό συνδυαστικά θα φθάνει τα 1.600 ευρώ.
Τα εισοδηματικά κριτήρια για την επιστροφή ενοικίου
- Για τον άγαμο, το όριο ετησίως είναι τα 20.000 ευρώ.
- Για τον έγγαμο, 28.000 ευρώ χωρίς παιδιά.
- Για τον έγγαμο με παιδιά, το όριο ανέρχεται σε 28.000 ευρώ και προσαυξάνεται κατά 4.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.
- Για μονογονεϊκές οικογένειες, το ετήσιο εισοδηματικό όριο ανέρχεται σε 31.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 5.000 ευρώ για το δεύτερο παιδί, συν 5.000 ευρώ για το τρίτο κ.λπ.
Για επιστροφή ενοικίου κύριας κατοικίας το όριο είναι τα 120.000 ευρώ για μονοπρόσωπα νοικοκυριά, προσαυξημένο κατά 20.000 για κάθε έξτρα μέλος.
Το 91% των νοικοκυριών καλύπτουν το περιουσιακό όριο.
Για τη φοιτητική κατοικία δεν υπάρχει περιουσιακό κριτήριο.
1.188.000 νοικοκυριά στη χώρα πληρώνουν ενοίκιο, με συνολική δαπάνη 3,6 δισ. ευρώ.
Το μέσο ενοίκιο που δηλώνεται είναι 255 ευρώ τον μήνα. «Καλούμε τους πολίτες να δηλώνουν το σύνολο των ενοικίων», προσέθεσε.
Όπως ανέφερε, το μέτρο καλύπτει το 80% των νοικοκυριών με ενοίκιο.
Το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 230 εκατ. ευρώ ετησίως.
Ο υπουργός τόνισε ότι πλέον υπάρχει κίνητρο για τους φορολογούμενους να δηλώσουν το πραγματικό τους ενοίκιο στις δηλώσεις που υποβάλλονται αυτή την περίοδο. Σημείωσε, επίσης, ότι το μέσο ενοίκιο είναι της τάξεως των 255 ευρώ μηνιαίως.
Το επίδομα των 250 ευρώ θα δίνεται σε χαμηλοσυνταξιούχους, σε άτομα με αναπηρία και σε ανασφάλιστους υπερήλικες, με κριτήρια. Συγκεκριμένα, έως 30 Νοεμβρίου θα καταβάλλονται 250 ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων και θα είναι αφορολόγητα. Οι δικαιούχοι θα είναι:
- Ασφαλισμένοι στον e-efka, άνω των 65 ετών με οικογενειακά εισοδήματα για άγαμους 14.000 ευρώ και 26.000 για έγγαμους.
- Σύνολο αξίας οικογενειακής περιουσίας 200.000 για άγαμους και 300.000 για έγγαμους.
- Το μέτρο αφορά 1.115.000 συνταξιούχους, ποσοστό 62% του συνόλου.
- Υπερήλικες συνταξιούχοι, που ανέρχονται σε 34.357 άτομα.
- Άτομα με αναπηρία, τα οποία αριθμούν 248.823.
- Για τους δικαιούχους επιδόματος ΑμεΑ δεν υφίστανται εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
- Αν είναι και οι δύο δικαιούχοι, το λαμβάνουν και οι δύο.
Συνολικά οι δικαιούχοι ξεπερνούν τα 1,4 εκατ. και το κόστος ανέρχεται στα 360 εκατ. ευρώ.
Ο υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης, αναφερόμενος στην αύξηση κατά 500 εκατ. ευρώ του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, σημείωσε ότι χάρη σε αυτήν, η χώρα θα διαθέτει το μεγαλύτερο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων που έχει υλοποιηθεί μέχρι τώρα.