Σειρά ασθενών σεισμικών δονήσεων σημειώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Μεγάλης Τρίτης στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, προκαλώντας πρόσκαιρη ανησυχία στους κατοίκους. Για την εξέλιξη της σεισμικής ακολουθίας μίλησε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Βασίλης Καραστάθης, εξηγώντας πως πρόκειται για φυσιολογική σεισμική δραστηριότητα, που σχετίζεται με ενεργά ρήγματα της περιοχής.
«Παρόμοια φαινόμενα παρατηρούμε σε πολλές περιοχές με ενεργά ρήγματα. Δεν είναι κάτι ασυνήθιστο», σημείωσε ο κ. Καραστάθης, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για μία μικροσεισμική ακολουθία. Μάλιστα, η ζώνη από την οποία προήλθαν οι δονήσεις είναι η ίδια που είχε δώσει και τον σεισμό των 5,1 Ρίχτερ στην Αττική, τον Ιούλιο του 2019.
Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, «μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 21 σεισμοί, εκ των οποίων οι 7 ήταν πάνω από 2 Ρίχτερ, με τον μεγαλύτερο να φτάνει τα 3 Ρίχτερ». Σύμφωνα με τον ίδιο, η εικόνα αυτή δεν εμπνέει ανησυχία, αν και οι επιστήμονες παρακολουθούν πάντα με προσοχή τέτοιες ακολουθίες σε περιοχές με υψηλή πληθυσμιακή πυκνότητα.
«Σε κάθε περίπτωση, είμαστε επιφυλακτικοί. Αν δούμε οποιοδήποτε στοιχείο που να δείχνει αλλαγή στην ακολουθία, τότε θα ενημερώσουμε έγκαιρα τον κόσμο», τόνισε χαρακτηριστικά.
Οι σεισμοί που καταγράφηκαν
Η σεισμική δραστηριότητα ξεκίνησε στις 00:17 με δόνηση 2,6 Ρίχτερ, με επίκεντρο 9 χιλιόμετρα βόρεια της Ελευσίνας και εστιακό βάθος 13,1 χλμ. Λίγα λεπτά αργότερα, στις 00:21, σημειώθηκε δεύτερη δόνηση μεγέθους 2,7 Ρίχτερ και στις 00:27 ακολούθησε ο πιο έντονος σεισμός, που έφτασε τα 3 Ρίχτερ.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας ακολούθησαν ακόμη 7 δονήσεις, κυρίως κάτω των 2 Ρίχτερ, οι οποίες ωστόσο ήταν αρκετές για να προκαλέσουν αναστάτωση σε κατοίκους της περιοχής.