Αναστάτωση προκάλεσε η σεισμική δραστηριότητα που σημειώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα στην Αττική, με επίκεντρο την περιοχή βόρεια της Ελευσίνας.
Η πρώτη δόνηση καταγράφηκε στις 00:17 με μέγεθος 2,6 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ και εστιακό βάθος 13,1 χλμ, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο. Ακολούθησαν δύο ακόμα σεισμοί, ο ένας στις 00:21 μεγέθους 2,7 Ρίχτερ και ο τρίτος, ο ισχυρότερος της σειράς, στις 00:27 με ένταση 3 Ρίχτερ, όπως προσδιορίστηκε από την Αναθεωρημένη Λύση του Ινστιτούτου.
Το επίκεντρο όλων των δονήσεων εντοπίζεται περίπου 9 χιλιόμετρα βόρεια της Ελευσίνας, γεγονός που εξηγεί την αίσθηση της σεισμικής δραστηριότητας σε αρκετές περιοχές της δυτικής Αττικής.
Στη συνέχεια καταγράφηκαν επτά ακόμα δονήσεις μικρότερης έντασης, οι περισσότερες κάτω των 2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σχηματίζοντας ένα φαινόμενο ήπιας σεισμικής ακολουθίας.
Παρά την έντονη κινητικότητα, δεν αναφέρθηκαν ζημιές ή τραυματισμοί. Οι επιστήμονες παρακολουθούν το φαινόμενο, καθησυχάζοντας ότι πρόκειται για συνηθισμένη μικροσεισμική δραστηριότητα που δεν εμπνέει ιδιαίτερη ανησυχία, εφόσον δεν υπάρξει κλιμάκωση.
Γ. Παπαδόπουλος: «Μικρή ενεργοποίηση του ρήγματος της Φυλής»
Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μέσω ανάρτησης στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, σημείωσε: «Σεισμοί μικρού μεγέθους, μικρότερου του 3, την τελευταία ώρα στην Αττική, βόρεια από τη Μαγούλα, νότια από τα Σκούρτα. Οι προκαταρκτικές λύσεις δείχνουν μάλλον μικρή ενεργοποίηση του ρήγματος της Φυλής στις νότιες παρυφές της Πάρνηθας».
Τσελέντης: «Το παρακολουθούμε»
Από την πλευρά του, ο Άκης Τσελέντης τοποθετήθηκε, επισημαίνοντας: «Από το μεσημέρι γίνονται κάποιοι μικροσεισμοί σε Ελευσίνα – Μάνδρα. Χωρίς να μπορώ ακόμη να πω κάτι πιο συγκεκριμένο, το παρακολουθούμε πάντως. Να έχετε κατά νου τα γνωστά μέτρα προφύλαξης. Το ίδιο φαινόμενο είχαμε αρκετές φορές στο παρελθόν ΧΩΡΙΣ να έχουμε κάποιο σημαντικό σεισμό.Το ρήγμα της Φιλής στις νότιες παρυφές της Πάρνηθας είναι η κύρια τεκτονική δομή που κοιτάμε με προσοχή αλλά τα επίκεντρα δεν φαίνεται να το έχουν ενεργοποιήσει αλλά παρουσιάζουν τα χαρακτηριστικά σμυνοσειράς που σχετίζονται με μερικά μικρά ρήγματα νοτιότερα. Ούτε και η άλλη κύρια τεκτονική δομή, το ρήγμα του Ασπρόπυργου δείχνει σημάδια ενεργοποίησης.»