O Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος σε μία από τις σπάνιες δημόσιες παρεμβάσεις του παραχώρησε συνέντευξη στο αμερικανικό δίκτυο ενημέρωσης Breitbart News και τον δημοσιογράφο Matthew Boyle. Θυμίζουμε πως στον ίδιο δημοσιογράφο είχε μιλήσε μερικές μέρες πριν και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (δείτε εδώ).
«Η εκλογή του Προέδρου Τραμπ ήταν μια θετική εξέλιξη. Θα ήθελα να του πω πως χρειαζόμαστε αλλαγές, όπως αυτές που προσπαθεί να εφαρμόσει, αλλά αλλαγές που μπορούμε και πρέπει να κατανοούμε. Για παράδειγμα, όταν η σχέση των ΗΠΑ με την Κίνα μεταβάλλεται παράλληλα με τις οικονομικές ισορροπίες, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αντίθετα αποτελέσματα, ακόμα και σε έναν πόλεμο. Η Ευρώπη προετοιμάζεται για ένα τέτοιο αρνητικό σενάριο. Η οικονομία αλλάζει καθημερινά. Οι τιμές αυξάνονται και επιβαρύνουν τις οικογένειες, και η ζωή γίνεται δυσκολότερη. Το μήνυμά μου είναι πως πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας στις νεότερες γενιές»,
απάντησε ο Μακαριώτατος, σε ερώτηση του δημοσιογράφου για την πρόσφατη εκλογή Ντόναλντ Τραμπ.
Και συνέχισε αναφερόμενος στο γάμο των ομοφύλων:
«Στην Ελλάδα ο γάμος μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου δεν έχει γίνει αποδεκτός από μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Πιστεύουμε στην ανθρώπινη ελευθερία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ακραίες πράξεις και διαδηλώσεις ή ακτιβισμό που προκαλεί κατά κόρον τους ανθρώπους. Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να εξαναγκάζουμε πολιτικούς να ψηφίζουν κάτι με το οποίο διαφωνούν ουσιαστικά. Όλα αυτά έχουν σοκάρει τον μέσο πολίτη τα προηγούμενα χρόνια. Ύστερα ήρθε η νίκη του Τραμπ και ο Πρόεδρος ξεκαθάρισε πως υπάρχουν μόνο δύο φύλα, και παρατηρήσαμε ότι πολλοί παγκόσμιοι ηγέτες και Ευρωπαίοι άρχισαν να επαναλαμβάνουν το ίδιο επιχείρημα».
Ολοκληρώνοντας την συνέντευξή του αναφέρθηκε στο αυξανόμενο ενδιαφέρον των νέων για την πίστη και την Εκκλησία, λέγοντας:
«Είναι αλήθεια ότι αναρωτιόμαστε κι εμείς αν αυτό το φαινόμενο που βλέπουμε είναι πραγματική αύξηση ή μια παροδική μόδα. Οι Έλληνες πέρασαν δύσκολες εποχές τελευταία και πολλοί οδηγήθηκαν σε διάφορες μορφές αναζήτησης. Και η αλήθεια είναι πως μεγάλο μέρος της ευθύνης ανήκει στα πολιτικά κόμματα και τις ιδεολογίες. Αυτό φαίνεται έντονα στους νέους, ιδίως μετά το δημοτικό. Η νεολαία σήμερα κάνει συνεχώς αναζητήσεις. Θέλει έναν νέο κόσμο, ίσως επηρεασμένο από τα σημεία των καιρών. Το πραγματικό ερώτημα είναι αν είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε. Πρέπει πρώτα να εξετάσουμε τις δικές μας ευθύνες. Πρόσφατα είχα συνάντηση με συναδέλφους που εργάζονται με τους νέους. Διαπιστώσαμε ότι υπάρχει ενδιαφέρον, οι νέοι έχουν σήμερα ευρύτερους ορίζοντες απ’ ό,τι εμείς, και συνεχώς αναζητούν κάτι περισσότερο. Αλλά υπάρχουν δύο βασικά ερωτήματα: Τι ακριβώς ψάχνουν; Μόνο τα καθημερινά και προσωρινά; Η αλήθεια είναι πως οι νέοι καταλαβαίνουν ότι τα υλικά δεν αρκούν για να γεμίσουν την ανθρώπινη ψυχή. Άρα τι θα τους προσφέρουμε; Εκεί είναι ο ρόλος μου – πώς θα συνδεθώ με αυτούς τους νέους, αν δεν κατανοώ όσα περνούν; Αν δεν μπορώ να αγκαλιάσω τις ανησυχίες τους ή αν τις αγνοώ, τότε απομακρύνομαι. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να προσαρμοστώ για να υπάρξει αληθινή συνεργασία».