Ο ισπανοπερουβιανός συγγραφέας, δοκιμιογράφος, δημοσιογράφος και πολιτικός Μάριο Βάργκας Γιόσα, τιμηθείς με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 2010, πέθανε χθες Κυριακή στα 89 του χρόνια στη Λίμα, όπου ζούσε έχοντας αποσυρθεί εδώ και μερικούς μήνες από τη δημόσια ζωή, ανακοίνωσε η οικογένειά του μέσω X. στη Λίμα, όπου ζούσε έχοντας αποσυρθεί εδώ και μερικούς μήνες από τη δημόσια ζωή, ανακοίνωσε η οικογένειά του μέσω X.
Ο Μάριο Βάργκας Λιόσα, προερχόμενος από μια οικογένεια της μεσαίας τάξης στο Περού, υπήρξε ένας από τους κεντρικούς εκπροσώπους του λατινοαμερικανικού λογοτεχνικού «μπουμ» στις δεκαετίες του 1960 και του 1970, μαζί με τον Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες και τον Χούλιο Κορτάσαρ.
Το 1963, με το έργο του «La ciudad y los perros» («Η πόλη και τα σκυλιά»), καθώς και τα «La casa verde» (1965) και «Conversación en La Catedral» (1969), ο Βάργκας Λιόσα καθιερώθηκε ως σημαντικός λογοτέχνης της εποχής του. Το έργο του εκτείνονταν σε ποικίλα λογοτεχνικά είδη, από κωμωδίες και αστυνομικά μυθιστορήματα, μέχρι ιστορικά και πολιτικά έργα. Παράλληλα, συνέβαλε με άρθρα στην ισπανική εφημερίδα El Pais.
Ορισμένα από τα έργα του, όπως το «Pantaleón y las visitadoras» (1973) και «La tía Julia y el escribidor» (1977), διασκευάστηκαν για τον κινηματογράφο, ενώ πολλά από αυτά αντλούσαν έμπνευση από την κοινωνία του Περού και τις προσωπικές του εμπειρίες.
Πολιτική Δραστηριότητα και Νομπέλ Λογοτεχνίας
Ο Μάριο Βάργκας Λιόσα υπήρξε και πολιτικά ενεργός, καθώς το 1990 ήταν υποψήφιος για την προεδρία του Περού με το κεντροδεξιό κόμμα Δημοκρατικό Μέτωπο (FREDEMO).
Το 2010, η Σουηδική Βασιλική Ακαδημία των Επιστημών τον τίμησε με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας «για την καταγραφή των δομών εξουσίας και τις έντονες εικόνες ατομικής αντίστασης, εξέγερσης και ήττας».
Η καριέρα του ξεκίνησε το 1963 με την απονομή του βραβείου Biblioteca Breve από τον εκδότη Seix Barral της Βαρκελώνης για το έργο του «La ciudad y los perros». Η έμπνευση για τη συγγραφή αυτού του έργου προήλθε από τη δική του εμπειρία στη στρατιωτική σχολή Leoncio Prado στη Λίμα, στην οποία είχε υποχρεωθεί να εισαχθεί από τον πατέρα του.
Σχέσεις με την Πολιτική και τη Λογοτεχνία
Ο Βάργκας Λιόσα ήταν επιρρεπής σε πολιτικές ρήξεις. Το 1971, ήρθε σε σύγκρουση με την Κουβανική Επανάσταση και τον Κομμουνισμό, υιοθετώντας αργότερα τον πολιτικό φιλελευθερισμό, επηρεασμένος από στοχαστές όπως ο Καρλ Πόπερ και ο Ραϊμόν Αρόν. Οι επιρροές αυτές αποτυπώθηκαν στην πολιτική του ιδεολογία και τον νεοφιλελευθερισμό, που επικράτησε τις δεκαετίες του 1980 και 1990.
Η Παρέμβαση του για την Ελλάδα
Το 2015, ο Μάριο Βάργκας Λιόσα, σε άρθρο του στην El Pais, είχε αναφερθεί στην Ελλάδα και τις δυσκολίες της χώρας εν μέσω της κρίσης. Αναφέροντας την Ελλάδα ως το σύμβολο της Ευρώπης, δήλωσε ότι η χώρα δεν θα μπορούσε να αποχωρήσει από την ΕΕ χωρίς να προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στην Ευρώπη.
Στην ίδια χρονιά, με το άρθρο του «Χαρακίρι», έκανε παραλληλισμούς με την κατάσταση στη Λατινική Αμερική και την ελληνική κρίση, κάνοντας λόγο για μια «συλλογική αυτοθυσία» που βίωνε η Ελλάδα εκείνες τις ημέρες, σε μια παραλληλία με χώρες όπως η Αργεντινή και η Βενεζουέλα.