Η Σαντορίνη, το δημοφιλέστερο νησί του Αιγαίου και πόλος έλξης για εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο, φαίνεται να περνάει μία από τις πιο δύσκολες φάσεις της τελευταίας δεκαετίας. Η σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων ημερών, σε συνδυασμό με την επίδραση του Πάσχα στον τουριστικό κλάδο, έχει δημιουργήσει ένα ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα για το νησί. Παρά τις προσπάθειες για ανάκαμψη, τα στοιχεία δείχνουν ότι η Σαντορίνη συνεχίζει να χάνει έδαφος ως προορισμός.
Σεισμική Δραστηριότητα: Επιπτώσεις στην Εικόνα του Νησιού
Οι πρόσφατοι σεισμοί στο νησί και η γενικότερη σεισμική δραστηριότητα, αν και δεν προκάλεσαν εκτεταμένες υλικές ζημιές, είχαν έναν σημαντικό αντίκτυπο στην ψυχολογία των τουριστών και τη φήμη του προορισμού. Όπως υποστηρίζουν οι ξενοδόχοι της περιοχής, η αναστάτωση που προκάλεσαν τα μέσα ενημέρωσης και η υπερβολική δημοσιότητα που έλαβαν τα γεγονότα, δημιούργησαν πανικό και αβεβαιότητα στους δυνητικούς επισκέπτες. Η παρουσία της ΕΜΑΚ και του στρατού στο νησί ενίσχυσε την αίσθηση της επικινδυνότητας, επηρεάζοντας αρνητικά τις κρατήσεις.
Πτώση Κρατήσεων και Χαμηλότερες Τιμές Δωματίων
Η μείωση των κρατήσεων, ιδιαίτερα για τη διάρκεια του Πάσχα και του Μαΐου, είναι εμφανής. Οι κρατήσεις για την εαρινή περίοδο έχουν καταγράψει πτώση 60-70%, συγκριτικά με προηγούμενα χρόνια. Η τουριστική περίοδος για το νησί φαίνεται να έχει ήδη χάσει μεγάλο μέρος της δυναμικής της, με αρκετά ξενοδοχεία να παραμένουν κλειστά ή να ανοίγουν πολύ αργότερα από πέρυσι. Η «παγωμένη» κατάσταση για τον Απρίλιο και το Μάιο θυμίζει τα χειρότερα χρόνια της πανδημίας, όταν η τουριστική δραστηριότητα είχε περιοριστεί δραματικά.
Η Σαντορίνη, παραδοσιακά γνωστή για τις υψηλές τιμές δωματίων, βλέπει αυτή τη στιγμή μια τεράστια πτώση στις τιμές. Ορισμένοι ξενοδόχοι αναγκάζονται να μειώσουν τις τιμές των δωματίων τους έως και 80%, προκειμένου να προσελκύσουν τουρίστες, κάτι που δυσκολεύει περαιτέρω την οικονομική ευρωστία του νησιού. Στηρίζοντας τις ελπίδες τους σε μια «προσωρινή» μείωση, οι επιχειρηματίες φοβούνται ότι η οικονομική ζημία θα είναι τόσο μεγάλη που το 2025 ενδέχεται να γίνει έτος αποκατάστασης (damage control) παρά ουσιαστικού κέρδους.
Παρά την Πτώση, Στρατηγικές Ανάκαμψης
Η κατάσταση της Σαντορίνης δεν είναι χωρίς ελπίδα. Ήδη κυκλοφορεί ένα νέο διαφημιστικό spot για την επαναπροώθηση του νησιού, το οποίο έχει σκοπό να αναδείξει την ομορφιά και τη μοναδικότητά του, παρά τις αντιξοότητες. Παρ’ όλα αυτά, δεν είναι βέβαιο αν αυτό το διαφημιστικό μήνυμα θα είναι αρκετό για να αντιστρέψει την αρνητική εικόνα που επικρατεί, ιδιαίτερα όταν η αγορά έχει ήδη χάσει μεγάλο μέρος της δυναμικής της.
Η Σαντορίνη καταγράφει πτώση 11,6% στις αεροπορικές προκρατήσεις σύμφωνα με τα στοιχεία του Air Data Tracker, ενώ αντίθετα η Μύκονος παρουσιάζει ανοδικές τάσεις. Συνολικά, ο τουρισμός στην Ελλάδα παρουσιάζει θετικά αποτελέσματα με αύξηση 10,5%, 5,9% και 5,1% στους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο, αντίστοιχα, αλλά η Σαντορίνη φαίνεται να βρίσκεται μακριά από αυτή την τάση.