Καθώς το Πάσχα πλησιάζει και η ζήτηση για αυγά στην Ελλάδα εκτοξεύεται, ο κλάδος της πτηνοτροφίας βρίσκεται στο επίκεντρο, με ερωτήματα γύρω από την επάρκεια, τις τιμές αλλά και τις… παρατυπίες. Παρά τις διαβεβαιώσεις των παραγωγών για επάρκεια προϊόντων και σταθερές τιμές, τα διαρθρωτικά προβλήματα παραμένουν έντονα, με κυρίαρχο το γεγονός ότι η εγχώρια παραγωγή αυγών δεν επαρκεί για να καλύψει τη ζήτηση.
Εισαγωγές και Αμερικανική Επιρροή
Η Ελλάδα βασίζεται σε σημαντικό βαθμό στις εισαγωγές για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες, ιδιαίτερα σε περιόδους αιχμής όπως η πασχαλινή. Επιπλέον, η αυξημένη ζήτηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες – όπου η κατανάλωση αυγών έχει ενισχυθεί λόγω πληθωριστικών πιέσεων και στροφής σε φτηνότερες πηγές πρωτεΐνης – έχει επηρεάσει και την ευρωπαϊκή αγορά, συμπιέζοντας την προσφορά και ανεβάζοντας τις τιμές χονδρικής.
Το Πάσχα: Η Κορύφωση της Κατανάλωσης
Το Πάσχα αποτελεί παραδοσιακά την «high season» του αυγού, αφού κατά την πασχαλινή περίοδο πραγματοποιείται σχεδόν το 1/3 των ετήσιων πωλήσεων. Όπως επισημαίνουν παράγοντες του κλάδου, τα αυγά που προορίζονται για την αγορά της περιόδου αυτής έχουν ήδη διακινηθεί σε μεγάλο ποσοστό, κάτι που ενισχύει την εκτίμηση ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα επάρκειας – τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα ράφια των καταστημάτων.
Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι η κατανάλωση δεν περιορίζεται στο λιανεμπόριο. Σημαντικές ποσότητες αυγών κατευθύνονται στον τουριστικό τομέα, ο οποίος πλέον λειτουργεί όλο τον χρόνο, καθώς και στην εστίαση και τη βιομηχανία τροφίμων, αυξάνοντας την πίεση στην εγχώρια παραγωγή.
Ελληνοποιήσεις και Αλλοίωση Κατηγοριών
Ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος είναι οι παράνομες ελληνοποιήσεις αυγών. Σε πολλές περιπτώσεις, εισαγόμενα αυγά βαφτίζονται «ελληνικά», παραπλανώντας τους καταναλωτές. Ακόμη πιο ανησυχητική είναι η παραποίηση της κατηγορίας: αυγά που έχουν παραχθεί σε κλωβούς πωλούνται ως αυγά ελευθέρας βοσκής, αυξάνοντας αθέμιτα την τιμή και υπονομεύοντας την αξιοπιστία της αγοράς.
Απομείωση Ζωικού Κεφαλαίου και Στρατηγικός Στόχος
Ένα ακόμα κρίσιμο ζήτημα είναι η μείωση του ζωικού κεφαλαίου στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αυγού & Προϊόντων Αυγού, το ζωικό κεφάλαιο έχει μειωθεί κατά περίπου 40% τα τελευταία χρόνια. Αυτό περιορίζει σημαντικά τις δυνατότητες της χώρας να είναι αυτάρκης σε αυγό.
Βασικός στόχος της Οργάνωσης είναι η ανάκαμψη της εγχώριας παραγωγής, με απώτερο σκοπό όχι μόνο την κάλυψη των εσωτερικών αναγκών, αλλά και την πιθανή διείσδυση σε αγορές του εξωτερικού. Ήδη υπάρχει εκπεφρασμένο ενδιαφέρον για ελληνικά αυγά, γεγονός που θα μπορούσε να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης για τον κλάδο, υπό την προϋπόθεση πως θα υπάρξουν οι κατάλληλες υποδομές και έλεγχοι.