Η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) προτείνει αλλαγές στον τρόπο τιμολόγησης της ηλεκτρικής ενέργειας με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας και της επαληθευσιμότητας των χρεώσεων, ειδικά στο ανταγωνιστικό σκέλος των τιμολογίων ρεύματος χαμηλής τάσης.
Τροποποιήσεις στα Κίτρινα Τιμολόγια
Τα κυμαινόμενα «κίτρινα» τιμολόγια θα επιτρέπουν τη μεταβολή της τιμής βάσει της κατανάλωσης μόνο εάν ο πελάτης διαθέτει έξυπνο μετρητή. Με αυτόν τον τρόπο, ο καταναλωτής θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί την κατανάλωσή του και να εκμεταλλευτεί τα χαρακτηριστικά του τιμολογίου. Όμως, πολλοί από τους υφιστάμενους τύπους «κίτρινων» τιμολογίων στην αγορά περιλαμβάνουν διαφοροποιήσεις στις τιμές, όπως διαχωρισμό ανάλογα με την κατανάλωση. Εδώ προκύπτει το ερώτημα αν αυτά τα προϊόντα θα παραμείνουν νόμιμα μετά τις νέες ρυθμίσεις.
Τροποποίηση Συμβάσεων για Έκτακτη Ανάγκη
Η διαβούλευση προβλέπει ότι οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούν να τροποποιούν μονομερώς τις συμβάσεις κυμαινόμενης τιμολόγησης μόνο για σπουδαίο λόγο, όπως η ενεργειακή κρίση ή μια εμπόλεμη κατάσταση. Οι αλλαγές θα πρέπει να ενημερώνονται εγγράφως τουλάχιστον δύο μήνες πριν την εφαρμογή τους και μετά από την αξιολόγηση από την Αρχή, η οποία θα έχει την εξουσία να απορρίψει την τροποποίηση αν δεν αποδεικνύεται ο σπουδαίος λόγος.
Δωδεκάμηνα Δυναμικά Πορτοκαλί Τιμολόγια
Για τα δυναμικά «πορτοκαλί» τιμολόγια, που προβλέπουν κυμαινόμενη τιμή ανά ώρα, ο χρόνος διάρκειας της σύμβασης θα είναι 12 μήνες. Αυτά τα τιμολόγια θα διατίθενται μόνο σε πελάτες με εγκατεστημένο έξυπνο μετρητή και δε θα περιλαμβάνουν ρήτρα πρόωρης αποχώρησης. Οι όροι τους δε θα τροποποιούνται μονομερώς, ενώ θα προσφέρονται σταθερές εκπτώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της σύμβασης. Στόχος είναι μέχρι το τέλος του 2025 να καλύπτεται το 60% της συνολικής κατανάλωσης της χώρας με τα πιστοποιημένα δεδομένα για τη δυναμική τιμολόγηση.
Σταθερά «Μπλε» Τιμολόγια
Τα σταθερά «μπλε» τιμολόγια θα έχουν διάρκεια τουλάχιστον 12 μήνες και θα περιλαμβάνουν μία πάγια χρέωση και σταθερή τιμή προμήθειας, η οποία μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τις ώρες αιχμής και μη αιχμής (peak/off-peak). Οι προμηθευτές δεν θα έχουν τη δυνατότητα να τροποποιούν μονομερώς τους όρους των συμβάσεων, ενώ οι μεγαλύτεροι προμηθευτές (άνω των 200.000 πελατών) θα πρέπει να παρέχουν τουλάχιστον ένα σταθερό τιμολόγιο ανά κατηγορία πελάτη.