Με αισιοδοξία και ικανοποίηση υποδέχθηκαν χθες το βράδυ στο Μέγαρο Μαξίμου τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Αφενός, επειδή φάνηκε διατεθειμένος να αναστείλει – έστω προσωρινά – την επιβολή επιπρόσθετων δασμών σε ευρωπαϊκά προϊόντα, και αφετέρου για τα ιδιαίτερα θετικά σχόλια που επιφύλαξε προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Σε συνέντευξή του στον ιστότοπο Breitbart, ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε την πρότασή του για μια αμοιβαία επωφελή εμπορική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε., κάτι που φαίνεται πως κέρδισε την προσοχή του κ. Τραμπ, ο οποίος χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό «καλό άνθρωπο» και εξέφρασε την εκτίμησή του για την προσέγγισή του.
Η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις γύρω από τους δασμούς, καθώς, παρόλο που οι άμεσες συνέπειες μπορεί να είναι περιορισμένες, μια ενδεχόμενη επιβολή τους από το 2026 και μετά θα μπορούσε να πλήξει σημαντικά την ελληνική οικονομία. Γι’ αυτό και ο πρωθυπουργός επέλεξε μια στοχευμένη επικοινωνιακή παρέμβαση, απευθυνόμενος μέσω του Breitbart στον ίδιο τον Τραμπ, με στόχο να αναδείξει τη θέση της Ελλάδας ως γέφυρα διαλόγου και όχι ως μέρος μιας συγκρουσιακής λογικής απέναντι στις ΗΠΑ.
Όπως σημείωσε στη συνέντευξή του, υπάρχει χώρος για μια «win-win» συμφωνία με τις ΗΠΑ στον τομέα του εμπορίου, μια λύση που μπορεί να εξυπηρετήσει και τις δύο πλευρές. Ξεκαθάρισε, μάλιστα, πως η Ελλάδα στηρίζει τον διάλογο και όχι την αντιπαράθεση, σε μια γραμμή που παραπέμπει και στη στάση της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι, η οποία έχει δηλώσει ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να προχωρήσει σε τυφλές αντιδράσεις απέναντι στην Ουάσινγκτον.
Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων της Ε.Ε. για αντίμετρα στους αμερικανικούς δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο, η ελληνική κυβέρνηση πέτυχε να εξαιρεθούν από τη λίστα αντιποίνων τα αμερικανικά αμύγδαλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, προκειμένου να προστατευτεί η σημαντική αυτή αγορά για την Ελλάδα.
Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνει τη στρατηγική αξία των διμερών σχέσεων Ελλάδας–ΗΠΑ, τονίζοντας ότι υπήρξε στο παρελθόν καλή συνεργασία με την κυβέρνηση Τραμπ και ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις αυτή να επαναληφθεί. Παρουσίασε μάλιστα τον ενεργειακό διάδρομο IMEC, που συνδέει Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Ινδία, ως μια στρατηγική εναλλακτική στον κινεζικό «Δρόμο του Μεταξιού», σε μια προσπάθεια να τονίσει την κοινή γεωπολιτική στόχευση με την Ουάσινγκτον.