Εν μέσω της εορταστικής περιόδου του Πάσχα και με φόντο την αυξημένη παραγωγή από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) έχει τεθεί σε κατάσταση αυξημένης εγρήγορσης, προκειμένου να προλάβει κρίσεις στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας.
Νέος μηχανισμός ελέγχου: Task Force υπό τον συντονισμό του ΥΠΕΝ
Το ΥΠΕΝ εξετάζει τη σύσταση ειδικής Task Force στην οποία θα συμμετέχουν ο ΑΔΜΗΕ, ο ΔΕΔΔΗΕ και η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), ώστε να αντιμετωπιστούν οι ιδιαιτερότητες του φετινού Πάσχα. Λόγω της ταυτόχρονης αργίας του Καθολικού και Ορθόδοξου Πάσχα, δεν είναι δυνατή η εξαγωγή πλεονάζουσας ενέργειας, με αποτέλεσμα το ενεργειακό σύστημα να απειλείται με κορεσμό.
Αν και έχει ήδη ενεργοποιηθεί η ομάδα διαχείρισης κρίσεων υπό την εποπτεία της ΡΑΑΕΥ, το ΥΠΕΝ φαίνεται να επιδιώκει ενεργό ρόλο στον συντονισμό, με στόχο την άμεση παρακολούθηση και τον απόλυτο έλεγχο των εξελίξεων.
Δοκιμές και επιτυχής ανταπόκριση: Το πρώτο “crash test”
Χθες, πραγματοποιήθηκε ένα πρώτο τεστ ετοιμότητας, στο οποίο συμμετείχαν ο ΑΔΜΗΕ, ο ΔΕΔΔΗΕ και μικρότεροι παραγωγοί ενέργειας (γνωστοί και ως «ομάδα Β»). Η δοκιμή κρίθηκε επιτυχής, καθώς οι συμμετέχοντες ανταποκρίθηκαν άμεσα στις οδηγίες των διαχειριστών, μειώνοντας την παραγωγή όπου κρίθηκε αναγκαίο — ακόμη και σε μονάδες χωρίς δυνατότητα απομακρυσμένου ελέγχου (set point).
Ένα δεύτερο και πιο κρίσιμο τεστ έχει προγραμματιστεί για την Κυριακή των Βαΐων (13 Απριλίου), με σκοπό τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας του συστήματος ενόψει των ημερών του Πάσχα.
Ευρωπαϊκή κινητοποίηση: Έκτακτη σύσκεψη του ENTSO-E
Η σοβαρότητα της κατάστασης δεν περιορίζεται μόνο στην Ελλάδα. Ο ευρωπαϊκός διαχειριστής συστημάτων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας ENTSO-E συγκαλεί στις 8 Απριλίου έκτακτη ομάδα για την αντιμετώπιση κρίσεων. Σκοπός είναι ο συντονισμός των ευρωπαϊκών διαχειριστών και η χάραξη κοινής στρατηγικής, καθώς αρκετές χώρες αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα εξαιτίας της μειωμένης ζήτησης κατά τις αργίες.
Πλεόνασμα ενέργειας και αρνητικές τιμές: Η νέα πραγματικότητα
Η φετινή πρόκληση εντείνεται από την αύξηση της «πράσινης» παραγωγής — περισσότερα από 2 GW νέας ισχύος έχουν ενταχθεί στο δίκτυο. Ωστόσο, η κατανάλωση παραμένει σχεδόν στάσιμη. Αυτό δημιουργεί ένα ανισοζύγιο, όπου η προσφορά ξεπερνά κατά πολύ τη ζήτηση, οδηγώντας σε διαδοχικές ώρες μηδενικών ή και αρνητικών τιμών ενέργειας, όπως συνέβη το προηγούμενο Σαββατοκύριακο.
Η συγκεκριμένη τάση δεν περιορίζεται μόνο στο Πάσχα, αλλά αναμένεται να συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια της Άνοιξης, εάν δεν υπάρξουν έκτακτα μέτρα για την απορρόφηση της περίσσειας παραγωγής.