Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε το ξεκάθαρο μήνυμα ότι η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη δημοσιονομική σταθερότητα και την υλοποίηση των δεσμεύσεων της προς τους πολίτες. «Η εθνική οικονομία είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στις προκλήσεις», τόνισε, με στόχο την ενίσχυση της εμπιστοσύνης και της σταθερότητας, σε μια περίοδο δύσκολων συγκυριών.
Η δημοσιονομική σταθερότητα και η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων βρίσκονται στο επίκεντρο της στρατηγικής της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία των αποφάσεων που έχουν ήδη ληφθεί για την ενίσχυση της οικονομικής ευρωστίας. Παράλληλα, επισήμανε τη στρατηγική ανάγκη να ενταθούν οι προσπάθειες για την είσοδο ελληνικών προϊόντων σε νέες αγορές, αναγνωρίζοντας τη σημασία της διεύρυνσης των εμπορικών σχέσεων, ιδίως με χώρες όπως η Ινδία.
Αναφερόμενος στους δασμούς, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα παραμένει επικεντρωμένη στην ενιαία αντίδραση στο πλαίσιο της ΕΕ, επισημαίνοντας πως η αντίδραση δεν πρέπει να είναι βιαστική, αλλά με στρατηγική ανάλυση. Ωστόσο, ο ίδιος εξέφρασε τις αμφιβολίες του σχετικά με την επιβολή δασμών σε προϊόντα όπως οι ελιές, το λάδι και η φέτα, τα οποία δεν παράγονται στις ΗΠΑ, επισημαίνοντας πως «η επιβολή δασμών σε αυτά δεν έχει λογική».
Αναφορικά με τις γεωπολιτικές εξελίξεις, ο πρωθυπουργός σημείωσε την «αντιστροφή της παγκοσμιοποίησης», αναφέροντας ότι οι ΗΠΑ απομακρύνονται από τις παραδοσιακές εμπορικές πρακτικές, κάτι που αυξάνει τις αβεβαιότητες και τα ρίσκα για κάθε κράτος. Σε αυτό το νέο πλαίσιο, η δημοσιονομική ευρωστία γίνεται ακόμη πιο κρίσιμη, ως βασικός πυλώνας για την προστασία της κοινωνίας και της εσωτερικής σταθερότητας.
Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η πολιτική σταθερότητα και η εσωτερική συνοχή είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την επιτυχία της χώρας, σε έναν κόσμο γεμάτο εντάσεις και αβεβαιότητες. Στο ίδιο πλαίσιο, αναφέρθηκε στη σημασία του ΚΥΣΟΙΠ, σημειώνοντας ότι το Συμβούλιο επιτελεί εξαιρετικά κρίσιμο ρόλο στο συντονισμό των δράσεων των υπουργείων και στην ενσωμάτωση των επιμέρους πρωτοβουλιών σε κοινές στρατηγικές κατευθύνσεις.