Με φόντο τις εντεινόμενες γεωοικονομικές αναταράξεις και την αβεβαιότητα που γεννούν οι εμπορικές πολιτικές των ΗΠΑ, συνεδριάζει σήμερα στις 10:00 στο Μέγαρο Μαξίμου το Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ). Στην κρίσιμη αυτή σύσκεψη, υπό την προεδρία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Κωστή Χατζηδάκη – που αναλαμβάνει στο εξής τον συντονισμό του οργάνου – συμμετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών, Περιβάλλοντος, Ανάπτυξης, Εργασίας, Υποδομών, Ναυτιλίας, Αγροτικής Ανάπτυξης, Τουρισμού και Ψηφιακής Πολιτικής.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ατζέντα της συνεδρίασης περιλαμβάνει συνολική αξιολόγηση της διεθνούς κατάστασης, σχεδιασμό εθνικής αντίδρασης και ανάλυση της στάσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην πιθανότητα μιας νέας οικονομικής κρίσης. Ήδη, οι ηγέτες της Ε.Ε. δείχνουν πρόθεση για διαπραγματεύσεις με τον Λευκό Οίκο, ενώ δεν αποκλείεται η ενεργοποίηση σκληρών αντίμετρων, εστιάζοντας στις αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες — κάτι που ενδέχεται να επιτείνει τις πιέσεις.
Οι συνέπειες και το ελληνικό «παράθυρο κινδύνου»
Παρότι η Ελλάδα δεν συγκαταλέγεται στις πλέον εξαρτημένες από τις ΗΠΑ εξαγωγικές οικονομίες, οι δευτερογενείς επιπτώσεις από πιθανή ύφεση σε ισχυρές ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία προβληματίζουν το οικονομικό επιτελείο. Όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να επηρεάσει δυσμενώς και τη δική μας οικονομία, κυρίως από το 2026 και μετά.
Το ενδεχόμενο ύφεσης στη Γερμανία τρομάζει αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ενώ παράλληλα ανοίγει η συζήτηση για το κατά πόσο επαρκούν οι υπάρχουσες ευρωπαϊκές αντι-κυρώσεις ή αν απαιτείται ένα παράλληλο πλαίσιο στήριξης των εξαγωγικών κλάδων.
Πρωθυπουργική παρέμβαση και σαφές μήνυμα
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με ανάρτησή του την Κυριακή, επεσήμανε ότι σε αυτή τη φάση δεν υπάρχει περιθώριο για πολιτικούς πειραματισμούς, τονίζοντας την ανάγκη ενιαίας στρατηγικής προστασίας της ελληνικής οικονομίας. Υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, πως «θα παλέψουμε για να βγει η οικονομία μας όσο το δυνατόν πιο αλώβητη από τη νέα παγκόσμια αναταραχή», προσθέτοντας ότι κανείς δεν ωφελείται από έναν γενικευμένο εμπορικό πόλεμο.
Ο Πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα, πιστή στις αρχές του ελεύθερου εμπορίου, θα συμμετάσχει ενεργά στον ευρωπαϊκό διάλογο για την κοινή αντίδραση στη νέα πραγματικότητα.
Στο επίκεντρο η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, αναμένεται να τεθούν συγκεκριμένοι στόχοι για κάθε υπουργείο με χρονικό ορίζοντα έως το τέλος του έτους. Ο στόχος είναι η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, της μεταποίησης και της εξαγωγικής δραστηριότητας, ώστε να διασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής παραγωγής.
Όπως ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, η Ελλάδα θα διεκδικήσει εξαίρεση από την αύξηση των δασμών για προϊόντα όπως οι βρώσιμες ελιές και η φέτα — μοναδικά ελληνικά προϊόντα που δεν ανταγωνίζονται άμεσα την αμερικανική παραγωγή. Η διεκδίκηση αυτή βασίζεται και στην προηγούμενη ευνοϊκή μεταχείριση τους από τη διοίκηση Τραμπ το 2019.