Έντονες αναταράξεις προκαλεί στις παγκόσμιες χρηματαγορές η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει αμοιβαίους δασμούς ύψους 24% σε περισσότερες από 180 χώρες, περιλαμβανομένης και της Ιαπωνίας. Το αποτέλεσμα είναι ένα ντόμινο απωλειών, με τις ασιατικές αγορές να ακολουθούν το παράδειγμα της Wall Street, η οποία κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση της τελευταίας πενταετίας.
Κατρακύλισμα στο Τόκιο – Ο Nikkei χάνει πάνω από 3%
Στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei υποχωρούσε νωρίτερα κατά 3,28%, ενώ ο ευρύτερος Topix κατέγραφε πτώση 2,69%. Ο τελευταίος βρίσκεται πλέον περίπου 12% χαμηλότερα σε σχέση με το υψηλό οκταμήνου που είχε σημειώσει την περασμένη εβδομάδα, εισερχόμενος σε περιοχή τεχνικής διόρθωσης.
Ο τραπεζικός τομέας της Ιαπωνίας πλήττεται ιδιαιτέρως, καθώς ο δείκτης εμπορικών τραπεζών κατέγραψε πτώση άνω του 10%, εξαιτίας της αβεβαιότητας για τα περιθώρια κερδοφορίας τους. Την ίδια στιγμή, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου σημείωσε πτώση κατά 13 μονάδες βάσης, φθάνοντας στο 1,23%, ενδεικτική της στροφής των επενδυτών προς την ασφάλεια.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας, Kazuo Ueda, αναγνώρισε πως οι αβεβαιότητες στην οικονομία αυξάνονται, ενώ και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Shigeru Ishiba ξεκίνησε διαβουλεύσεις με την αντιπολίτευση, αναζητώντας εθνική συναίνεση ως απάντηση στις αμερικανικές κυρώσεις.
Απώλειες και σε Κορέα – Πολιτική αναταραχή εντείνει το κλίμα
Στη Νότια Κορέα, ο δείκτης Kospi σημείωσε πτώση 1,53%, ενώ ο Kosdaq μικρής κεφαλαιοποίησης κινήθηκε αντίθετα, με ήπια άνοδο 0,30%. Ωστόσο, οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου να επικυρώσει την καθαίρεση του προέδρου Yoon Suk Yeol, ανοίγοντας τον δρόμο για εκλογές εντός 60 ημερών. Μέχρι τότε, καθήκοντα προέδρου εκτελεί προσωρινά ο πρωθυπουργός Han Duck-soo.
Κατρακύλα στην Αυστραλία – Κλειστά τα χρηματιστήρια Κίνας και Χονγκ Κονγκ
Απώλειες κατέγραψε και ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία, υποχωρώντας κατά 2,08%. Οι αγορές σε Κίνα και Χονγκ Κονγκ παρέμειναν κλειστές λόγω του Φεστιβάλ Qingming, γεγονός που περιόρισε τη ρευστότητα και ενίσχυσε τις μεταβλητότητες.
Καταιγίδα στη Wall Street – Η χειρότερη πτώση από το 2020
Η θύελλα ξεκίνησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου τα προθεσμιακά συμβόλαια υποχώρησαν απότομα, μετά την ανακοίνωση των νέων δασμών. Ο δείκτης Dow Jones σημείωσε απώλειες 1.679 μονάδων (-3,98%) και έκλεισε στις 40.545,93 μονάδες. Ο S&P 500 κατρακύλησε κατά 4,84% στις 5.396,52 μονάδες, επιστρέφοντας σε διορθωτικό έδαφος, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq σημείωσε πτώση 5,97%, φτάνοντας στις 16.550,61 μονάδες — τη μεγαλύτερη ημερήσια απώλεια από την πανδημική κρίση του Μαρτίου 2020.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης συνεχίζουν να υποχωρούν, με τον δείκτη blue-chip να χάνει ακόμα 100 μονάδες πριν από το άνοιγμα, ενώ πτώση 0,2% καταγράφεται και στα συμβόλαια του S&P 500 και του Nasdaq 100.
Παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος προ των πυλών;
Με φόντο τη μονομερή επιβολή δασμών από την Ουάσινγκτον, αυξάνεται ο κίνδυνος για έναν εκτεταμένο εμπορικό πόλεμο. Οι αγορές στέλνουν ήδη σαφές μήνυμα ανησυχίας, καθώς οι επενδυτές φοβούνται ότι οι δασμοί θα πλήξουν την παγκόσμια ανάπτυξη και θα διαταράξουν τις εφοδιαστικές αλυσίδες.
Το επόμενο διάστημα αναμένεται κρίσιμο, καθώς οι κυβερνήσεις καλούνται να διαχειριστούν μια νέα, εξαιρετικά ρευστή οικονομική πραγματικότητα, σε ένα περιβάλλον αυξημένης γεωπολιτικής έντασης.