Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες από τις εξετάσεις, δεν εντοπίστηκαν στοιχεία που να υποδεικνύουν αυτοκτονία ή εγκληματική ενέργεια στον θάνατο του άτυχου άνδρα. Αντίθετα, τα ευρήματα παραπέμπουν σε θάνατο από παθολογικά αίτια, επιβαρυμένο από ασιτία και αφυδάτωση.
Επιπλέον, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στις τοξικολογικές εξετάσεις ανιχνεύθηκε ουσία νόμιμου αντιψυχωσικού φαρμάκου, το οποίο φέρεται να λάμβανε ο 39χρονος. Το συγκεκριμένο σκεύασμα είχε χορηγηθεί μέσω χειρόγραφης συνταγογράφησης από φαρμακείο στο Παγκράτι, με τον φαρμακοποιό να επιβεβαιώνει το γεγονός στην κατάθεσή του στις αρμόδιες αστυνομικές αρχές.
Το φάρμακο
Σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, το συγκεκριμένο φάρμακο, το οποίο είναι κατάλληλο για θεραπείες μορφής σχιζοφρένειας και καταθλιπτικής διαταραχής, είναι δυνατόν στην περίπτωση που λαμβάνεται σταδιακά και ακανόνιστα, όσον αφορά τη χορήγηση και τη δοσολογία, να προκαλέσει αποπροσανατολισμό του ασθενούς, ακόμα και καρδιακές βλάβες, μη αναστρέψιμες σε πολλές περιπτώσεις.
Για τον λόγο αυτόν, στους ασθενείς που λαμβάνουν το συγκεκριμένο φαρμακευτικό σκεύασμα χορηγείται ως ανασταλτικό των παρενεργειών φάρμακο για τη χοληστερίνη και τη χοληστερόλη, το οποίο μειώνει αισθητά τις παρενέργειες, κυρίως αυτές που προκαλούνται στην καρδιά.
Οι τοξικολογικές εξετάσεις στον Βασίλη Καλογήρου έδειξαν τη συγκεκριμένη ουσία στον οργανισμό του όπως και παλαιότερες λήψεις φαρμάκων για τη χοληστερίνη και την καρδιά.
Στις ιστολογικές εξετάσεις, όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, διαπιστώθηκε πως το σπασμένο υοειδές οστό έχει γίνει μεταθανάτια από ζώα της υπαίθρου, ενώ διαπιστώθηκε επίσης πως ο θάνατος του άτυχου νέου επήλθε στο σημείο που βρέθηκε, δύο ημέρες μετά την εξαφάνισή του.
Κατά τα άλλα, δεν προέκυψαν στοιχεία που να συνηγορούν σε αυτοχειρία ή σε δολοφονία.
Ο θάνατος του άτυχου Βασίλη Καλογήρου φαίνεται να επήλθε από καρδιακή ανακοπή, ως συνέπεια της ασιτίας και της αφυδάτωσης.