Δημοσιεύτηκε στην ψηφιακή εφημερίδα Ipaper
του Απόστολου Χονδρόπουλου
Μείωση φόρων και αύξηση εισοδημάτων συνθέτουν το βασικό αφήγημα στο οποίο ήδη επενδύει η κυβέρνηση επιδιώκοντας σταδιακή αναστροφή του κλίματος στην κοινωνία, στην βάση υλοποίησης της δέσμευσης Μητσοτάκη ότι οι πολίτες θα δουν στο πορτοφόλι τους το όφελος από την πρόοδο της οικονομίας, αλλά και με σαφή «κόκκινη γραμμή» την διαφύλαξη της δημοσιονομικής σταθερότητας.
Αφετηρία για το σχέδιο… κυβερνητικής ανάκαμψης συνιστά η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ που θα τεθεί σε εφαρμογή από 1ης Απριλίου και εκτιμάται πως θα ωφελήσει πάνω από 1,6 εκατομμύρια πολίτες, μεταξύ των οποίων 575.000 εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι δικαιούχοι 19 επιδομάτων.
Ακολουθούν οι αυξήσεις 13% έως 20% στις μηνιαίες αποδοχές των ενστόλων, στο πλαίσιο μίας μισθολογικής μεταρρύθμισης που ξεκινά από 1ης Απριλίου και θα ολοκληρωθεί την 1η Οκτωβρίου 2025.
Το μήνυμα Μητσοτάκη στον απόηχο αυτών των αυξήσεων αναδεικνύει ως στόχο “να τρέξουμε ταχύτερα από την υπόλοιπη Ευρώπη για να κλείσουμε την ψαλίδα στα εισοδήματα”.
Επόμενη πρωτοβουλία η περαιτέρω μείωση φόρων που σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό τον Σεπτέμβριο, στην ΔΕΘ.
Οι τελικές κυβερνητικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά το πρώτο εξάμηνο που θα υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού και για τον δημοσιονομικό χώρο που θα προκύπτει από την περαιτέρω καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αλλά και από την εφαρμογή της συμφωνίας στην ΕΕ για την ρήτρα διαφυγής των αμυντικών δαπανών.
Εξετάζονται, μεταξύ άλλων, σενάρια τιμαριθμοποίησης της φορολογικής κλίμακας, αλλαγών στους φορολογικούς συντελεστές, μείωσης τεκμηρίων διαβίωσης, μείωσης ασφαλιστικών εισφορών, με βασικό πάντα στόχο την ελάφρυνση της μεσαίας τάξης, ενώ σε συνάρτηση με τα δημοσιονομικά περιθώρια θα εξετάζονται στοχευμένες παρεμβάσεις για τους ασθενέστερους, όπως οι χαμηλοσυνταξιούχοι.
Εκτός συζήτησης βρίσκεται πάντως η επαναφορά 13ου και 14ου μισθού, που αποτελεί και θέμα δικαστικής διεκδίκησης από τους δημοσίους υπαλλήλους, αλλά μαζί με 13η-14η σύνταξη έχουν συνολικό κόστος 8 δις ευρώ. Μένει βέβαια να φανεί, εάν, σε περίπτωση που συνεχιστεί η υπεραπόδοση της οικονομίας, τεθεί στην πορεία προς το 2027 θέμα επαναφοράς μέρους, έστω, 13ης σύνταξης και μισθού.
Ο κυβερνητικός σχεδιασμός εξελίσσεται συνυπολογίζοντας επίσης το μέτωπο της ακρίβειας- που παρά τις ενδείξεις σταθεροποίησης των τιμών, παραμένει υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας- αλλά και το πρόβλημα των υψηλών ενοικίων που ιεραρχείται από το Μαξίμου πολύ ψηλά ιδιαίτερα όσον αφορά τις νεότερες γενιές.
Βασική παράμετρος πάντως σε όλο αυτό τον σχεδιασμό είναι και η διαφύλαξη της αξιοπιστίας της οικονομικής πολιτικής, με προσήλωση στην δημοσιονομική υπευθυνότητα ώστε να μην σταλεί λάθος μήνυμα στις διεθνείς αγορές περί λογικής παροχών που διαταράσσουν την δημοσιονομική ισορροπία.
Αυτό θεωρείται ακόμη πιο επιβεβλημένο στην τρέχουσα διεθνή συγκυρία όπου ταυτόχρονα με τις πρωτοφανείς γεωπολιτικές ανακατατάξεις, διαφαίνεται και μία νέα αντιπαράθεση στο επίπεδο των δασμών που θα επηρεάσει την παγκόσμια οικονομία.
Τις πρωτοβουλίες στο οικονομικό πεδίο θα πλαισιώσουν σειρά προτεραιοτήτων σε τομείς που αφορούν την καθημερινότητα του πολίτη, με τις επισκέψεις Μητσοτάκη στα υπουργεία να συνεχίζονται σήμερα από το υπουργείο Υγείας.
Η κυβερνητική οπτική αποδίδεται από τα στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου με μία χαρακτηριστική φράση: “Δεν έχουμε τίποτε άλλο να κάνουμε από το να σκύψουμε το κεφάλι και να δουλέψουμε πολύ πιο σκληρά και κάθε μέρα να παράγουμε, τουλάχιστον, μία θετική είδηση από την πολιτική μας”.