Δημοσιεύτηκε στην ψηφιακή εφημερίδα Ipaper
του Νίκου Λιονάκη
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι δημόσιες και παρασκηνιακές διεργασίες για τα επόμενα βήματα των κομμάτων που κινούνται στην κεντροαριστερά και την αριστερά. Αυτή τη στιγμή οι ενδιαφερόμενοι παίκτες ανακατεύουν ο καθένας τη δική του τράπουλα, κάτι που καθιστά εντελώς απρόβλεπτη την τελική έκβαση αυτού του σκληρού πόκερ που θα εξελιχθεί σε βάθος χρόνου.
Ο Σωκράτης Φάμελλος και ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν στην επίσημη πρόταση για προγραμματικό διάλογο με στόχο στις επόμενες εκλογές «να υπάρχει ψηφοδέλτιο και φορέας που θα κερδίσει τον κ. Μητσοτάκη». Το πώς θα γίνει αυτό στην πράξη και με ποιο πρόσωπο στο κοινό τιμόνι, είναι υπό διερεύνηση. Παράλληλα -και όχι απαραίτητο στο ίδιο πλαίσιο- πληθαίνουν πληροφορίες και σενάρια για πρωτοβουλίες που θα προέρχονται από προσωπικότητες της κοινωνίας των πολιτών, υπέρ μιας ευρύτερης προοδευτικής παράταξης.
Μαζί με αυτά, οι εντεινόμενες πολιτικές παρεμβάσεις του Αλέξη Τσίπρα και οι πρόσφατες δηλώσεις της Λούκας Κατσέλη πυροδοτούν σενάρια για «επιστροφή» του σε πρωταγωνιστικό ρόλο είτε με νέο φορέα είτε ως εγγυητής της ενότητας σε ένα εγχείρημα συνεργασιών. Στην Κουμουνδούρου θα ήθελαν να δουν αυτή η «παραφιλολογία» να ξεκαθαρίζεται και να μην μένουν αναπάντητα ερωτήματα. Από την πλευρά του πρώην πρωθυπουργού πάγια διαψεύδονται οποιαδήποτε σενάρια για νέο φορέα. Ωστόσο, πολιτικά πρόσωπα, όχι εντός του ΣΥΡΙΖΑ αλλά κοντά, που στο πρόσφατο παρελθόν διαδραμάτισαν κεντρικό ρόλο, εκτιμούν ότι ο Αλ. Τσίπρας βολιδοσκοπεί πολλά δεδομένα, ενώ δεν έχει καταλήξει σε αποφάσεις, κάτι που δεν αναμένεται να γίνει πριν από το Φθινόπωρο.
Πάντως στα ελάχιστα ισχυρά δεδομένα της έως τώρα συζήτησης των συνεργασιών, καταλυτικό ρόλο παίζει το ξεκάθαρο «όχι» του Νίκου Ανδρουλάκη σε προεκλογική σύμπραξη. «Όσοι συμβάλλουν με τη στάση τους -με εγωισμούς, με προσωπικές ατζέντες- στον κατακερματισμό του προοδευτικού χώρου, στο τέλος θα τιμωρηθούν από τους πολίτες», του απαντά η Κουμουνδούρου. «Το προσκλητήριο δεν θα του απευθύνεται αέναα», έλεγαν στελέχη στην ipaper, μετακυλίοντας του την ευθύνη για πιθανό ναυάγιο της συνεργασίας «που ζητά η κοινωνία».
Αυτό που όμως «ενώνει» άπαντες είναι η κάθετη απόρριψη της προσέγγισης με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία, με ακραία φρασεολογία ώστε να δικαιολογεί το «αντι-συστημικό» της προφίλ, επίσης απορρίπτει συνεργασία με ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Μετά τη δήλωση της ότι «ο Αλέξης Τσίπρας είναι σε ένα λαγούμι και καλά θα κάνει να παραμείνει», η Κουμουνδούρου βρίσκεται σε ευθεία σύγκρουση μαζί της αντιμετωπίζοντας τη ως μέρος του «αντί-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου».
Προς ώρας η προοπτική συνεργασίας ή διεύρυνσης για τον ΣΥΡΙΖΑ περιορίζεται στο χώρο της Νέας Αριστεράς, όπου κι εκεί τα πράγματα είναι εξαιρετικά ρευστά. Σύμφωνα με πληροφορίες, εισήγηση που έγινε από κορυφαίο στέλεχος στο πολιτικό γραφείο υπέρ ενδεχόμενου συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ απορρίφθηκε, ενώ το ζήτημα που διχάζει θα επανέλθει και στην ΚΕ το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Στελέχη και από τους δύο χώρους εκτιμούν ότι η διχογνωμία θα καταλήξει κάποια στιγμή σε διάσπαση, με την πλειοψηφία των βουλευτών της 11μελούς ΚΟ του κόμματος να φέρονται θετικοί για διάλογο. Το αν αυτός θα αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ ή έναν νέο φορέα είναι η «ερώτηση του ενός εκατομμυρίου».