Η Ελλάδα, μια χώρα με στρατηγική θέση στην καρδιά της Μεσογείου και μόνιμα αντιμέτωπη με προκλήσεις ασφαλείας λόγω των γεωπολιτικών εντάσεων με γείτονες όπως η Τουρκία, προσφέρει πολύτιμα διδάγματα για την Ευρώπη όσον αφορά τη στρατιωτική ετοιμότητα και τις αμυντικές δαπάνες. Καθώς η Ευρώπη προσπαθεί να ενισχύσει τις αμυντικές της ικανότητες εν μέσω της αυξανόμενης απειλής από τη Ρωσία, η ελληνική στρατηγική προσφέρει έναν χρήσιμο οδηγό για το πώς να συνδυαστούν οι στρατιωτικές ανάγκες με την εγχώρια παραγωγή και την οικονομική βιωσιμότητα.
Η Ελλάδα έχει καταφέρει, παρά τις οικονομικές δυσκολίες της, να διατηρήσει υψηλά επίπεδα αμυντικών δαπανών, ξεπερνώντας συχνά τον στόχο του ΝΑΤΟ για 2% του ΑΕΠ για την άμυνα. Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, το 2015, η Ελλάδα συνέχιζε να ξοδεύει περισσότερα για την άμυνα από μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις όπως η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, παρά τις προσπάθειες λιτότητας. Η συνέπεια αυτής της στρατηγικής είναι η δημιουργία ενός στρατού που είναι έτοιμος να ανταποκριθεί στις εξαιρετικά περίπλοκες γεωπολιτικές συνθήκες στην περιοχή, παρά την εξάρτηση από τις εισαγωγές στρατιωτικού εξοπλισμού.
Η ελληνική στρατηγική επικεντρώνεται στη διαρκή αποτροπή της Τουρκίας, με τη χώρα να παραμένει σε μόνιμη ετοιμότητα, τόσο στον τομέα της στρατιωτικής εκπαίδευσης όσο και στην προμήθεια όπλων και εξοπλισμού. Η έμφαση στο στρατιωτικό προσωπικό και στις εισαγωγές από το εξωτερικό αντί για την ανάπτυξη εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας αποτελεί μια παραδοσιακή επιλογή, αν και όχι χωρίς κόστος για την μακροπρόθεσμη αυτονομία της χώρας.
Σύμφωνα με ειδικούς, η Ελλάδα θα μπορούσε να αποκομίσει ακόμη μεγαλύτερα οφέλη εάν επικεντρωνόταν στην ενίσχυση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, κάτι που η Ευρώπη οφείλει να λάβει υπόψη της καθώς αντιμετωπίζει αυξανόμενες αβεβαιότητες στον τομέα της ασφάλειας. Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπό την πίεση των διεθνών εξελίξεων, θα πρέπει να επενδύσουν στην ενίσχυση της στρατηγικής τους, τόσο μέσω συνεργασιών όσο και μέσω της ανάπτυξης των δικών τους δυνατοτήτων, ώστε να μειώσουν την εξάρτησή τους από εξωτερικές πηγές.
Η πρωτοβουλία της Ε.Ε. “ReArm Europe”, που στοχεύει στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής ικανότητας, ενδέχεται να προσφέρει μια ευκαιρία για την Ελλάδα να εξετάσει νέες στρατηγικές που θα την βοηθήσουν να επενδύσει περισσότερο στην εγχώρια παραγωγή αμυντικών υλικών, ενισχύοντας ταυτόχρονα τη στρατηγική της αυτονομία στην περιοχή.