Αξιοσημείωτα είναι τα δεδομένα του ελληνικού ξενοδοχειακού κλάδου για το 2024, με τις επενδύσεις να ξεπερνούν για πρώτη φορά το 1 δισ. ευρώ, φτάνοντας συνολικά τα 17,8 δισ. ευρώ, ποσοστό 5,9% του ΑΕΠ, και τον τζίρο να αγγίζει τα 11,5 δισ. ευρώ. Αυτές οι εντυπωσιακές επιδόσεις αφορούν 10.104 ξενοδοχειακές μονάδες σε όλη τη χώρα, με συνολική δυναμικότητα 447.363 δωμάτια και 894.854 κλίνες. Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν στην ετήσια έρευνα του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ), με τον πρόεδρο του ΞΕΕ, Αλέξανδρο Βασιλικό, να δηλώνει πως ο κλάδος παρουσιάζει δυναμική και θετικό αναπτυξιακό αποτύπωμα.
Παρά τις εντυπωσιακές επιδόσεις, ο ίδιος εξέφρασε ανησυχία για τη μελλοντική πορεία του ελληνικού τουρισμού, επισημαίνοντας την ανάγκη για χωροταξικό σχεδιασμό και στρατηγικές για τους τοπικούς προορισμούς, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα από την αυξημένη ζήτηση. «Χρειάζονται σαφείς αποφάσεις και στρατηγικές για την κατεύθυνση του κάθε προορισμού», δήλωσε.
Ο ίδιος αναφέρθηκε και στις προκλήσεις της σεζόν του 2025, παρά τη συνεχιζόμενη υψηλή ζήτηση. Παρά τους εξωτερικούς παράγοντες όπως οι πόλεμοι και οι οικονομικές πιέσεις από μεγάλες αγορές, οι προοπτικές παραμένουν θετικές, αν και ο τουριστικός τομέας πρέπει να προετοιμαστεί για τις μελλοντικές εξελίξεις, καθώς η κατάσταση αναμένεται να διαφοροποιηθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια.
Αξιοσημείωτο είναι και το «αγκάθι» της ψηφιακής κάρτας εργασίας, που έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην εφαρμογή της στους τομείς των ξενοδοχείων και της εστίασης. Οι υπεύθυνοι του ΞΕΕ εξέφρασαν την ελπίδα για αναθεώρηση της πολιτικής και προσαρμογή στους ιδιαίτερους όρους και ανάγκες του κλάδου, με στόχο τη μεγαλύτερη ευελιξία, ιδίως όσον αφορά τα ωράρια και τη διαχείριση των τελευταίων στιγμών στο σχεδιασμό των υπηρεσιών. Η εφαρμογή αυτής της κάρτας έχει οδηγήσει σε δυσκολίες, με πολλές επιχειρήσεις να εξετάζουν την πιθανότητα να μειώσουν τις ώρες λειτουργίας τους ή ακόμα και να κλείσουν μια μέρα την εβδομάδα, κάτι που έχει αντίκτυπο στα έσοδα και τις δραστηριότητές τους.