Μικρά-Μεγάλα (22/03/2025)
17 °c
Athens
Today Press
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • SPORTS
    • LIFESTYLE
      • MEDIA
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
No Result
View All Result
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • SPORTS
    • LIFESTYLE
      • MEDIA
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
No Result
View All Result
Today Press
Home ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μικρά-Μεγάλα (22/03/2025)

by todaypress
22/03/2025 10:05
in ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,
Μικρά-Μεγάλα (22/03/2025)

Ç åëëçíéêÞ óçìáßá ðíÝåé óôïí âñÜ÷ï ôçò Áêñüðïëçò áíÞìåñá ôçò åèíéêÞò åðåôåßïõ ôçò 25çò Ìáñôßïõ 1821, ÄåõôÝñá 25 Ìáñôßïõ 2019. (EUROKINISSI/ÁÍÔÙÍÇÓ ÍÉÊÏËÏÐÏÕËÏÓ)

Share on FacebookShare on Twitter

Δημοσιεύτηκε στην έντυπη Today Press

ΓΣΕΕ: Πώς αμείβεται η αργία της 25ης Μαρτίου

Η 25η Μαρτίου έχει καθοριστεί από το νόμο ως υποχρεωτική αργία σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ και το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων & Ανέργων της Συνομοσπονδίας (ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ), με την οποία ενημερώνει για τους τρόπους αμοιβής κατά την αργία.

Όπως υπογραμμίζει, στις ημέρες υποχρεωτικής αργίας απαγορεύεται η απασχόληση των μισθωτών, καθώς και η λειτουργία των επιχειρήσεων εκτός από εκείνες που νόμιμα λειτουργούν τις Κυριακές και κατά τις υποχρεωτικές αργίες.

Συγκεκριμένα, ως προς την αμοιβή της 25ης Μαρτίου 2025 ισχύουν τα εξής:

Για τις επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν:

Στις επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν καταβάλλεται χωρίς κάποια προσαύξηση το συνήθως καταβαλλόμενο για τη συγκεκριμένη ημέρα ημερομίσθιο σε όσους αμείβονται με ημερομίσθιο, ενώ όσοι αμείβονται με μισθό θα λάβουν κανονικά τον καταβαλλόμενο μηνιαίο μισθό τους.

Για τις επιχειρήσεις που νόμιμα λειτουργούν:

Για τους μισθωτούς που θα απασχοληθούν κατά την 25η Μαρτίου ισχύουν τα εξής:

1) αν αμείβονται με ημερομίσθιο, θα λάβουν το συνήθως καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους, για όσες ώρες απασχοληθούν.

2) αν αμείβονται με μηνιαίο μισθό:

α) αν πρόκειται για επιχειρήσεις που αργούν κατά τις Κυριακές και ημέρες αργίας και εκτάκτως θα λειτουργήσουν την 25η Μαρτίου, οφείλεται το 1/25 του συνήθως καταβαλλομένου μισθού τους και επιπλέον προσαύξηση 75% επί του νόμιμου ημερομισθίου για όσες ώρες απασχοληθούν

β) αν πρόκειται για επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα κατά τις Κυριακές και τις λοιπές από το νόμο αργίες, οφείλεται μόνον προσαύξηση 75%, που υπολογίζεται στο 1/25 του νομίμου ημερομισθίου τους για όσες ώρες απασχοληθούν.

Επιπλέον οι εργαζόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:

– Δεν είναι νόμιμος ο συμψηφισμός ημέρας οφειλόμενης ανάπαυσης (ρεπό), με ημέρα υποχρεωτικής αργίας.

– Εάν η απασχόληση τόσο των ημερομισθίων, όσο και των επί μηνιαίο μισθό κατά την 25η Μαρτίου είναι πέραν των 40 ωρών, οφείλεται επιπλέον της προσαύξησης λόγω αργίας και η προσαύξηση λόγω πρόσθετης εργασίας (υπερεργασία, υπερωρία).

– Το ημερομίσθιο της 25ης Μαρτίου το δικαιούνται και οι μισθωτοί που βρίσκονται σε άδεια, χωρίς να προσμετρηθεί όμως η μέρα αυτή στις εργάσιμες μέρες της άδειάς τους.

– Σε περίπτωση που ισχύουν ευνοϊκότεροι όροι (πχ από ΣΣΕ, Κανονισμό Εργασίας, επιχειρησιακή συνήθεια ή έθιμο) ως προς τις προσαυξήσεις της αμοιβής για την εργασία σε ημέρα υποχρεωτικής αργίας ή Κυριακής, αυτοί υπερισχύουν.

Κ. Χατζηδάκης: Εξετάζονται οι δυνατότητες περαιτέρω φορολογικών ελαφρύνσεων

Αύξηση της συνταξιοδοτικής αποταμίευσης, αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και συγκράτηση του κόστους των υπηρεσιών υγείας είναι τρεις τομείς στους οποίους μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο οι ασφαλιστικές εταιρίες, επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος.

Σε σχέση με τα αιτήματα του κλάδου για επέκταση των φορολογικών κινήτρων σημείωσε: «Νομίζω ότι θα αναγνωρίσετε πως η κυβέρνηση έχει την υποχρέωση διατήρησης της δημοσιονομικής ισορροπίας. Εξετάζουμε τις δυνατότητες περαιτέρω φορολογικών ελαφρύνσεων, πάντα στο πλαίσιο της δημοσιονομικής μας πολιτικής».

ΕΒΕΑ: Διαγωνισμός Καινοτομίας-Hackathon

Στο πλαίσιο της διεθνούς Έκθεσης Ψηφιακής Τεχνολογίας και Καινοτομίας «BEYOND 2025», η οποία θα πραγματοποιηθεί φέτος στην Αθήνα από 4 έως 6 Απριλίου στο Metropolitan Exhibition Centre, η Θερμοκοιτίδα Νεοφυών Επιχειρήσεων Αθήνας (Θ.Ε.Α.) του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών διοργανώνει διαγωνισμό Καινοτομίας – Hackathon, με θέμα: «Έξυπνη και Βιώσιμη Γεωργία».

ΤτΕ: Αύξηση 8,7% στις τιμές των διαμερισμάτων το 2024

Αύξηση 8,7% παρουσίασαν οι τιμές των διαμερισμάτων κατά το 2024 έναντι 13,9% που είχαν σημειώσει το 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

  • Το δ΄ τρίμηνο του 2024, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής των τιμών των διαμερισμάτων για το σύνολο της χώρας διαμορφώθηκε στο 6,6%.
  • Με βάση την παλαιότητα ακινήτου, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής των τιμών των νέων διαμερισμάτων διαμορφώθηκε στο 9,1% και των παλαιών στο 4,9%.
  • Με βάση τη γεωγραφική θέση, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής των τιμών των διαμερισμάτων διαμορφώθηκε σε 6,2% στην Αθήνα, 8,2% στη Θεσσαλονίκη, 4,6% στις άλλες μεγάλες πόλεις και 8,7% στις λοιπές περιοχές της χώρας.

Με βάση τα διαθέσιμα προσωρινά στοιχεία, εκτιμάται ότι το δ΄ τρίμηνο του 2024 οι τιμές των διαμερισμάτων (σε ονομαστικούς όρους) ήταν κατά μέσο όρο αυξημένες κατά 6,6% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023. Για το 2024, οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 8,7%, έναντι αύξησης 13,9% το 2023.

Πιο αναλυτικά, η αύξηση των τιμών το δ΄ τρίμηνο του 2024 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023 ήταν 9,1% για τα νέα διαμερίσματα, δηλ. ηλικίας έως 5 ετών, και 4,9% για τα παλαιά, δηλ. ηλικίας άνω των 5 ετών. Για το 2024, ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης των τιμών για τα νέα διαμερίσματα ήταν 10,1%, έναντι ρυθμού αύξησης 12,9% το 2023, ενώ ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης για τα παλαιά διαμερίσματα ήταν 7,8% το 2024, έναντι αύξησης 14,5% το 2023.

Από την ανάλυση των στοιχείων κατά γεωγραφική περιοχή προκύπτει ότι η αύξηση των τιμών των διαμερισμάτων το δ΄ τρίμηνο του 2024 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023 ήταν 6,2% στην Αθήνα, 8,2% στη Θεσσαλονίκη, 4,6% στις άλλες μεγάλες πόλεις και 8,7% στις λοιπές περιοχές της χώρας. Για το σύνολο του 2024, η αύξηση των τιμών στις ίδιες περιοχές σε σχέση με το 2023 ήταν 8,2%, 11,2%, 7,1% και 10,6% αντίστοιχα. Τέλος, για το σύνολο των αστικών περιοχών της χώρας, το δ΄ τρίμηνο του 2024 οι τιμές των διαμερισμάτων ήταν κατά μέσο όρο αυξημένες κατά 5,9% σε σύγκριση με το δ΄ τρίμηνο του 2023, ενώ για το 2024 η μέση ετήσια αύξηση διαμορφώθηκε στο 8,4%.

Στα 976 ευρώ η Ετήσια Δαπάνη για το Τυπικό Κυμαινόμενο Τιμολόγιο

Το allazorevma.gr, εκτιμά με βάση τα τιμολόγια των Παρόχων του Μαρτίου 2025 και τις προβλέψεις για το επόμενο 12μηνο,  ότι ένας μέσος καταναλωτής ρεύματος που παραμένει σε “Πράσινο” (Ειδικό) Τιμολόγιο, θα δαπανήσει για ρεύμα το επόμενο 12μηνο 976 ευρώ*.

Το ποσό αυτό είναι κατά 192 ευρώ υψηλότερο από αυτό που θα δαπανήσει ο ίδιος καταναλωτής που θα επιλέξει το φθηνότερο τιμολόγιο που προσφέρεται αυτή την στιγμή στην αγορά (και τυχαίνει να είναι σταθερής τιμής διάρκειας 12μηνών).

Η δαπάνη για τον καταναλωτή με το φθηνότερο τιμολόγιο θα είναι 784 ευρώ (Τα ποσά ισοδυναμούν σε τιμή 25,70 λεπτών για το “πράσινο”, και 20,67 για το φθηνότερο). Επίσης, το ποσό των 976 ευρώ είναι κατά 2,3% χαμηλότερο από το ίδιο ποσό του Φεβρουαρίου του 2025 (987 ευρώ) αλλά 9,3% υψηλότερο από αυτό του Απριλίου του 2024 (879 ευρώ). Να σημειωθεί ότι η ετήσια δαπάνη για ρεύμα επιβαρύνεται από τον Μάρτιο του 2025 με απόφαση της ΡΑΑΕΥ κατά 5,8 ευρώ για τον μέσο καταναλωτή λόγω της αύξησης στην  χρέωση του Δικτύου Μεταφοράς από 0,00844 σε 0,00999 ευρώ την κιλοβατώρα. “Μάζευε κι ας είναι ρώγες” για τον ΑΔΜΗΕ, τον (μονοπωλιακό) διαχειριστή του Δικτύου Μεταφοράς. Η “αμελητέα” αυτή αύξηση κατά 18% στην κιλοβατώρα υπολογίζουμε ότι ισοδυναμεί σε αύξηση των εσόδων του περίπου κατά 30 εκατομμύρια τον χρόνο μόνο από τους λογαριασμούς των καταναλωτών στην Χαμηλή Τάση. Σε καλή μεριά!

Tags: 25Η ΜΑΡΤΙΟΥΓΕΣΕΕΕΒΕΑΚωστής ΧατζηδάκηςΜικρά – μεγάλαΤράπεζα της Ελλάδος
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο X
  Κάνε λήψη της εφαρμογής του Todaypress.gr στο App Store
  Κάνε λήψη της εφαρμογής του Todaypress.gr στο Google Play

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κ. Πιερρακάκης: Ενδιαφέρον το σχέδιο του δήμου για μετατροπή της Θεσσαλονίκης σε έξυπνη πόλη
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενίσχυση επενδύσεων, φορολογική σταθερότητα και χρηματοδοτικά εργαλεία στο επίκεντρο της συνάντησης Μπρατάκου – Πιερρακάκη

08/05/2025 16:03
Κοινωνικός Τουρισμός: Ποια ΑΦΜ μπορούν να κάνουν αίτηση σήμερα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤτΕ: Στα 40,7 εκατ. οι ξένοι τουρίστες που επισκέφθηκαν την Ελλάδα το 2024

08/05/2025 15:43
Κυρ. Πιερρακάκης: Για εμάς το σχολείο είναι ένα τρίγωνο: Αλγοριθμική σκέψη, φαντασία και εθελοντισμός
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνάντηση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κ. Πιερρακάκη με το προεδρείο του ΣΕΛΠΕ

08/05/2025 14:35
ΕΛΣΤΑΤ: Αυξήθηκε κατά 4,2% ο τζίρος των επιχειρήσεων τον Οκτώβριο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΛΣΤΑΤ: Αλμα στα €3 δισ. έκανε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου τον Μάρτιο

08/05/2025 14:02
Συναλλαγματική ισοτιμία: Ενισχύεται το ευρώ έναντι του δολαρίου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εξωδικαστικός: 420 δόσεις και κούρεμα έως 80% για τους οφειλέτες- Στα 11,42 δισ. ευρώ οι ρυθμισμένες οφειλές

08/05/2025 12:08
Χρηματιστήριο Αθηνών: Ανοδικά κινούνται σήμερα οι τιμές των μετοχών
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Με αισιοδοξία το άνοιγμα- Πλησιάζει το ρεκόρ 15ετίας

08/05/2025 11:10
Στην Ουάσινγκτον ο Πιερρακάκης για την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πιερρακάκης: Μικρότερο χρέος σημαίνει λιγότερα βάρη και περισσότερες ευκαιρίες για όλους (βίντεο)

08/05/2025 09:48
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γραφείο Προϋπολογισμού: Μείωση ασφαλιστικών εισφορών και φορολογικών συντελεστών στη μισθωτή εργασία

08/05/2025 09:45
Χατζηδάκης: Ασκήθηκαν 43 διώξεις για τα Τέμπη και θα κολλούσαμε στον λαθρέμπορο του ξυλολίου;
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χατζηδάκης: Φορολογικές ελαφρύνσεις στο επίκεντρο των εξαγγελιών στη ΔΕΘ

08/05/2025 08:49

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ TP ONLINE

Aρ.Φύλλου #155


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Έκρηξη στον Νέο Κόσμο: Στο Παίδων η 15χρονη με σοβαρά εγκαύματα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έκρηξη στον Νέο Κόσμο: Στο Παίδων η 15χρονη με σοβαρά εγκαύματα

9 Μαΐου 2025

...

Read moreDetails

Πάπας Λέων: Από ιεραπόστολος στο Περού, στον θρόνο του Αποστόλου Πέτρου

Καιρός: Καλοκαιράκι σήμερα αλλά μην κρύψετε τα πουλόβερ

Today Press

Χρήσιμα

  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Πολιτική Cookies
  • Δήλωση συμμόρφωσης με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 L63
  • Επικοινωνία

Social Media

Newsletter

Newsletter

Copyright © Todaypress.gr 2024
All Rights Reserved
Powered by FOCUS ON GROUP

No Result
View All Result
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • SPORTS
    • LIFESTYLE
      • MEDIA
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Copyright © Todaypress.gr 2024
All Rights Reserved
Powered by FOCUS ON GROUP