Αυξημένη προσοχή έχει σημάνει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) μετά τα πρόσφατα περιστατικά οξείας μηνιγγίτιδας που καταγράφηκαν στην Πελοπόννησο. Ο Οργανισμός έδωσε στη δημοσιότητα τα επιδημιολογικά δεδομένα της νόσου στη χώρα, αναλύοντας την εξάπλωσή της και τις περιοχές όπου εμφανίζεται με μεγαλύτερη συχνότητα.
Τα Κρούσματα στην Ελλάδα
Από την αρχή του 2025 έως και τις 5 Μαρτίου, δηλώθηκαν στον ΕΟΔΥ συνολικά 15 περιστατικά μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου, εκ των οποίων δύο ήταν θανατηφόρα. Τα θύματα ήταν ένας 20χρονος φοιτητής από την Αθήνα και μια 54χρονη γυναίκα, με τα περιστατικά να σημειώνονται στην Αχαΐα και την Ηλεία αντίστοιχα.
Η ηλικιακή διακύμανση των ασθενών ήταν ιδιαίτερα μεγάλη, καθώς η νόσος εμφάνισε κρούσματα σε ηλικίες από 2 μηνών έως 94 ετών.
Περιοχές με τα Περισσότερα Κρούσματα
Η γεωγραφική κατανομή των περιστατικών δείχνει ότι:
- Αττική: 5 κρούσματα
- Δυτική Ελλάδα: 3 κρούσματα
- Μακεδονία: 2 κρούσματα
- Κρήτη: 1 κρούσμα
- Πελοπόννησος: 1 κρούσμα
Τάσεις και Αντιδράσεις
Οι ειδικοί του ΕΟΔΥ επισημαίνουν ότι τον Ιανουάριο του 2025 καταγράφηκαν περισσότερα περιστατικά σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2024, προκαλώντας έντονη ανησυχία. Ωστόσο, η αυξητική τάση δεν συνεχίστηκε τους επόμενους μήνες, γεγονός που αφήνει περιθώρια συγκρατημένης αισιοδοξίας.
Οι υγειονομικές αρχές τονίζουν τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και της λήψης προληπτικών μέτρων, ενώ συστήνεται ιδιαίτερη προσοχή σε βρέφη, μικρά παιδιά και ηλικιωμένους, που θεωρούνται πιο ευάλωτοι στη νόσο.