ΕΚΠΑ: Ποιες περιοχές κινδυνεύουν για τσουνάμι μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού
17 °c
Athens
Today Press
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • SPORTS
    • LIFESTYLE
      • MEDIA
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
No Result
View All Result
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • SPORTS
    • LIFESTYLE
      • MEDIA
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
No Result
View All Result
Today Press
Home ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΚΠΑ: Ποιες περιοχές κινδυνεύουν για τσουνάμι μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού

Ομάδα του ΕΚΠΑ προχώρησε σε λεπτομερή χαρτογράφηση των περιοχών που ενδέχεται να επηρεαστούν από τσουνάμι.

by Χριστίνα Κοντίνη
08/03/2025 13:34
in ΚΟΙΝΩΝΙΑ,
Λέκκας για σεισμούς: Η έξαρση θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες – Σχεδόν απίθανο το σενάριο των 6 Ρίχτερ
Share on FacebookShare on Twitter

Ομάδα του ΕΚΠΑ προχώρησε σε λεπτομερή χαρτογράφηση των περιοχών που ενδέχεται να επηρεαστούν από τσουνάμι στην περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.

Η μελέτη έγινε από ομάδα του τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, αποτελούμενη από τους/τις υπ. Δρ. Γώγου Μαριλία, υπ. Δρ. Σπύρου Ναυσικά-Ιωάννα, Δρ. Μαυρούλη Σπυρίδωνα, Καθηγήτρια Ευελπίδου Νίκη, Καθηγητή Ευθύμη Λέκκα και Καθηγήτρια Αντωναράκου Ασημίνα. Παράλληλα, η επιστημονική ομάδα αξιολόγησε την καταλληλότητα των υφιστάμενων σημείων συγκέντρωσης που έχουν υποδείξει οι τοπικοί δήμοι.

Μελέτη για πιθανότητα τσουνάμι

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή τους, η οποία αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ΕΚΠΑ (ΕΔΩ) τα πρώτα ευρήματα της μελέτης δείχνουν:

  • Ορισμένα προτεινόμενα σημεία καταφυγής, όπως αυτό στα Κατάπολα της Αμοργού, είναι στρατηγικά τοποθετημένα, προσφέροντας ικανοποιητική προστασία σε περίπτωση τσουνάμι. Αντίστοιχα, η επιλογή θέσης στην περιοχή της Αιγιάλης κρίνεται ικανοποιητική.
  • Στη Σαντορίνη, τα σημεία καταφυγής έχουν οριστεί σε μεγάλες αποστάσεις από τις ακτές (για παράδειγμα, το νοτιοανατολικό σημείο συγκέντρωσης βρίσκεται 3.100 m από τις ακτές του παραλιακού οικισμού Περίβολος και 3.200 m από την Περίσσα).

Παρότι αυτή η τοποθέτηση εξασφαλίζει προστασία από τις επιπτώσεις ενός τσουνάμι, δεν διευκολύνει την άμεση (πεζή) πρόσβαση σε περίπτωση έκτακτης εκκένωσης.

  • Στην Ίο, το μοναδικό σημείο συγκέντρωσης που εξυπηρετεί την περιοχή του λιμανιού (ανοιχτός χώρος Χρυσή Ακτή) βρίσκεται εντός της ζώνης που κατακλύζεται ακόμα και με το πιο ήπιο σενάριο (0-3 m run-up), γεγονός που το καθιστά ακατάλληλο.
  • Στη Νάξο, πολλά από τα υποδεικνυόμενα σημεία συγκέντρωσης βρίσκονται εντός της κόκκινης ζώνης. Επιπλέον, λόγω της πυκνότητας του οικιστικού ιστού της Χώρας Νάξου, κρίνεται απαραίτητη η επικαιροποίηση των σημείων συγκέντρωσης και ο σχεδιασμός των διαδρομών πρόσβασης προς αυτά.

Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, οι οποίοι συμμετέχουν στη Διεπιστημονική Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων ΕΚΠΑ, ακολουθώντας τις διεθνείς πρακτικές για την εκκένωση παράκτιων ζωνών σε περίπτωση τσουνάμι, καθίσταται σαφές ότι απαιτούνται πρόσθετα μέτρα για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού.

Παράλληλα για τη μείωση του κινδύνου από τσουνάμι, προτείνοται τα παρακάτω:

  • Αναθεώρηση και επικαιροποίηση, όπου κρίνεται αναγκαίο, των σημείων καταφυγής και συγκέντρωσης.
  • Καθορισμό περιοχών εκκένωσης.
  • Χάραξη και σήμανση διαδρομών εκκένωσης.
  • Ενίσχυση της ενημέρωσης και εκπαίδευσης των κατοίκων και επισκεπτών.
  • Διεξαγωγή ασκήσεων ετοιμότητας με τη συμμετοχή πολιτών, τοπικών και περιφερειακών φορέων.

Συνεχή επιστημονική παρακολούθηση της σεισμικής και γεωδυναμικής δραστηριότητας της περιοχής, καθώς και ενίσχυση του  δικτύου και του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης τσουνάμι.

«Η πιθανότητα εκδήλωσης τσουνάμι στην ευρύτερη περιοχή Σαντορίνης-Αμοργού είναι υπαρκτή και δεν περιορίζεται αποκλειστικά στη σεισμική δραστηριότητα. Χερσαίες και υποθαλάσσιες κατολισθήσεις μπορούν επίσης να προκαλέσουν την εμφάνιση καταστροφικών κυμάτων, καθιστώντας την προετοιμασία και την ενημέρωση του πληθυσμού απολύτως απαραίτητες. Επιπλέον, ο κίνδυνος τσουνάμι δεν συνδέεται μόνο με την πρόσφατη αύξηση της σεισμικής δραστηριότητας, αλλά αποτελεί μια διαρκή απειλή για την περιοχή.

Σε μια χώρα με υψηλή σεισμικότητα, όπως η Ελλάδα, η ύπαρξη ενός καλά οργανωμένου σχεδίου εκκένωσης, σαφών οδηγιών και συνεχούς εκπαίδευσης του πληθυσμού είναι ζωτικής σημασίας. Η εκδήλωση ενός τσουνάμι μπορεί να είναι απρόβλεπτη, γεγονός που καθιστά αναγκαία την υιοθέτηση συντονισμένων δράσεων πρόληψης και ετοιμότητας», υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή της η επιστημονική ομάδα.

Συνημμένα παρατίθεται χάρτης με επιλεγμένες περιοχές των Κυκλάδων, στον οποίο αποτυπώνεται η συσχέτιση των ευάλωτων ζωνών σε επιπτώσεις τσουνάμι με τις θέσεις των σημείων συγκέντρωσης που έχουν υποδείξει οι τοπικοί δήμοι. Οι περιοχές που σημειώνονται με κόκκινο χρώμα είναι οι πλέον ευάλωτες και δεν ενδείκνυται η τοποθέτηση σημείων συγκέντρωσης σε αυτές.

Tags: ΑΜΟΡΓΟΣΕΚΠΑΣΑΝΤΟΡΙΝΗΤΣΟΥΝΑΜΙ
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο X
  Κάνε λήψη της εφαρμογής του Todaypress.gr στο App Store
  Κάνε λήψη της εφαρμογής του Todaypress.gr στο Google Play

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καιρός: Καλοκαιράκι σήμερα αλλά μην κρύψετε τα πουλόβερ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καιρός: Καλοκαιράκι σήμερα αλλά μην κρύψετε τα πουλόβερ

09/05/2025 08:11
926.041 οι άνεργοι στην χώρα μας τον Μάρτιο του 2025
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΝΕ-ΓΣΕΕ: Πόσο δουλεύουν οι Έλληνες;

08/05/2025 21:50
Φωτιά σε υπόγειο μεγάλου νοσοκομείου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νέος Κόσμος: Έκρηξη σε διαμέρισμα – Τραυματίστηκε ανήλικη

08/05/2025 21:49
ΚΕΔΕ: “Πάγωμα του ΠΔ για την οριοθέτηση οικισμών κάτω των 2.000 κατοίκων”
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΕΔΕ: “Πάγωμα του ΠΔ για την οριοθέτηση οικισμών κάτω των 2.000 κατοίκων”

08/05/2025 21:30
Ολοκληρώθηκε η νέα εκκαθάριση ΕΝΦΙΑ 2025 για ακίνητα πληγέντων από φυσικές καταστροφές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απλοποιείται η διαδικασία απαλλαγής από τα Tέλη Kυκλοφορίας σε ΑμεΑ – Η ανακοίνωση της ΑΑΔΕ

08/05/2025 19:55
Γλυφάδα: Εντοπισμός και κατάσχεση 194 κιλών ακατέργαστης κάνναβης – αξίας 1,5εκ. ευρώ!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γλυφάδα: Εντοπισμός και κατάσχεση 194 κιλών ακατέργαστης κάνναβης – αξίας 1,5εκ. ευρώ!

08/05/2025 19:35
Σύλληψη στη Θεσσαλονίκη – Κατάσχεση 53,778 κιλών κοκαΐνης, αξίας 1,6 εκ.!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σύλληψη στη Θεσσαλονίκη – Κατάσχεση 53,778 κιλών κοκαΐνης, αξίας 1,6 εκ.!

08/05/2025 18:29
Ακινητοποιήθηκε αμαξοστοιχία με 51 επιβάτες λόγω βλάβης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ταλαιπωρία για 210 επιβάτες – Τεχνικό πρόβλημα σε δρομολόγιο τρένου (Αθήνα – Θεσσαλονίκη)

08/05/2025 18:04
Kυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω εκτέλεσης εργασιών επί της Ε.Ο. Αθηνών – Κορίνθου την Τετάρτη 9-4-2025
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«46ου ΡΑΛΛΥ ΚΡΗΤΗΣ»: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο Ηράκλειο

08/05/2025 17:54

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ TP ONLINE

Aρ.Φύλλου #155


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έκρηξη στον Νέο Κόσμο: Στο Παίδων η 15χρονη με σοβαρά εγκαύματα

9 Μαΐου 2025

...

Read moreDetails

Πάπας Λέων: Από ιεραπόστολος στο Περού, στον θρόνο του Αποστόλου Πέτρου

Καιρός: Καλοκαιράκι σήμερα αλλά μην κρύψετε τα πουλόβερ

Today Press

Χρήσιμα

  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Πολιτική Cookies
  • Δήλωση συμμόρφωσης με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 L63
  • Επικοινωνία

Social Media

Newsletter

Newsletter

Copyright © Todaypress.gr 2024
All Rights Reserved
Powered by FOCUS ON GROUP

No Result
View All Result
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • SPORTS
    • LIFESTYLE
      • MEDIA
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Copyright © Todaypress.gr 2024
All Rights Reserved
Powered by FOCUS ON GROUP