Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press
του Δ. Γιαννακόπουλου
Τρεις γυναίκες, ένα καρνέ, πενήντα οίκοι ανοχής, εκατοντάδες συνεργοί, χιλιάδες θύματα, μυθώδη κέρδη, υψηλή προστασία με μηνιαίο έσοδο άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ μόνο για την κάλυψη των αρχηγικών μελών.
Η πρόσφατη εξάρθρωση ενός ακόμη κυκλώματος μαστροπείας στην Αθήνα, έφερε στην επιφάνεια τους ίδιους πρωταγωνιστές των προηγούμενων κυκλωμάτων, εν προκειμένω την 74χρονη «Μαρίνα», θρυλικό πλέον πρόσωπο στο πάλαι ποτέ «βιβλίο δακτυλικών αποτυπωμάτων της Κρατικής Ασφάλειας».
Η κατηγορούμενη ως εγκέφαλος και σε αυτήν την υπόθεση, έγινε δημοσίως γνωστή ως «αρχιταμίας» της αποκαλούμενης Greek Mafia την περασμένη δεκαετία. Τον Οκτώβριο του 2022 το όνομα της απασχόλησε εκ νέου την κοινή γνώμη ως ιδιοκτήτριας του διώροφου «σπιτιού» της οδού Καισαρείας στο Βοτανικό όπου ο παιδοβιαστής Μίχος εξέδιδε τη 12χρονη κοπέλα από τον Κολωνό ενώ από το 2023 εξέτιε ποινή φυλάκισης για ανάλογες αξιόποινες πράξεις.
Κατά κοινή ομολογία η «Μαρίνα» βρίσκεται πάντα ένα βήμα ελαφρώς μπροστά… με τους αστυνομικούς να επισημαίνουν ότι στην προηγούμενη σύλληψη της είχε αποδοθεί ενεργός ρόλος στον γιο της και στην τελευταία, στην 55χρονη κόρη της.
Οι επίδοξοι διάδοχοι, μεθοδεύουν την εξάπλωση των οίκων ανοχής στα νότια προάστια παράλληλα με άλλες δραστηριότητες τους στην αναψυχή, την εστίαση, τα ξενοδοχεία και τις μεσιτείες ακινήτων.
Παρά τις συνεχείς προσπάθειες τους, τις άμεσες σχέσεις τους με αυτοδιοικητικούς και πολιτικούς που διαμένουν κατά μήκος της «Αθηναϊκής Ριβιέρας» αλλά και με υψηλά ιστάμενους αξιωματικούς της ΕΛΑΣ, μεταξύ των οποίων και πρώην αρχηγός, έως τώρα δεν έχουν εξασφαλίσει τον κεντρικό έλεγχο.
Το καρνέ
Ο κρυφός άσσος της «Μαρίνας» είναι το «καρνέ της μαντάμ Βάσως» το οποίο φέρεται να κληροδότησε στην ίδια και στην «Καλλέργαινα» η πλέον δημοφιλής μαστροπός της μεταπολεμικής περιόδου.
Στην ατζέντα περιλαμβάνονταν τα λαμπρότερα ονόματα της πολιτικής και επιχειρηματικής ζωής, ηθοποιοί, τραγουδιστές, ζωγράφοι, συλλέκτες έργων τέχνης και δημοσιογράφοι.
Κατά καιρούς υποστηρίζεται ότι παρείχε υπηρεσίες σε 4.000 επιφανείς, άνδρες και γυναίκες, από τα τέλη της δεκαετίας του ’50 έως το 2005-2007 οπότε χάνονται τα ίχνη της.
Τον Ιανουάριο του 1965 συλλαμβάνεται για πρώτη φορά με την κατηγορία ότι είχε μετατρέψει το σπίτι της σε οίκο ανοχής για τους κοσμικούς που απέφευγαν τις 15 τότε «ερωτικές της φωλιές» στον Κεραμεικό, την Ομόνοια, τον Βοτανικό, την Ακαδημίας αλλά και το Κολωνάκι.
Το 2005, σαράντα χρόνια μετά, εκδόθηκε η τελευταία καταδικαστική απόφαση εις βάρος της για μαστροπεία φωτομοντέλων, γυμναστριών και τηλεοπτικών προσώπων τα οποία προωθούσε έναντι αδράς αμοιβής σε πλούσιους πελάτες της.
Αξιωματούχοι των υπηρεσιών πιθανολογούν ότι πρόκειται για περισσότερα από ένα τηλεφωνικά μπλοκ που ανανεώνονται συνεχώς, χειρόγραφα και έχουν κατατεθεί σε θυρίδες τραπεζών μαζί με συμβόλαια αγοραπωλησίας ακινήτων, επαγγελματικών χώρων και εκτάσεων, υπολογιζόμενων σε 300-350 σε Αττική, την Ηλεία, την Κέρκυρα, τη Ζάκυνθο κτλ. Δηλαδή, πέραν των «υψηλών επαφών» η παλαιά μετρέσα είχε αποκτήσει μόνη της ή σε συνεργασία με τρίτους, επίσης μυθώδη περιουσία.
Καλλέργαινα
Η Βάγια Ζήση, η αποκαλούμενη Καλλέργαινα λόγω της πολυετούς διαμονής της στην οδό Καλλέργη στην πλατεία Κουμουνδούρου από όπου ξεκίνησε ως «κοπέλα της μαντάμ Βάσω» κάπου μέσα στη Χούντα, χειρίζονταν μαζί με τη «Μαρίνα» το καρνέ της γηραιάς -τότε- μαστροπού από τη δεκαετία του ’90 έως την εν ψυχρώ δολοφονία της, το βράδυ της 20ης Απριλίου 2004 έξω από το σπίτι της στα Άνω Πατήσια.
Σύμφωνα τα στοιχεία των δικογραφιών που έχουν σχηματισθεί εις βάρος της, εκμεταλλευόμενη γυναίκες από την Αλβανία και τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης είχε καταφέρει να δημιουργήσει «αλυσίδα» οίκων ανοχής. Όταν συνελήφθη τον Νοέμβριο του ’98, είχε υπό τον έλεγχό της δεκατρία «σπίτια» στην Ομόνοια, τη Φυλής, τον Κολωνό και τον Κεραμεικό.
Γυναίκες-θύματα του κυκλώματος της «Καλλέργαινας» είχαν περιγράψει πως τις κρατούσαν φυλακισμένες, τους έπαιρναν τα διαβατήρια και τις εξανάγκαζαν να εκδίδονται με αμοιβή ένα πεντοχίλιαρο κάθε δεύτερη ημέρα.
Τότε, η Ζήση είχε προφυλακισθεί και στη συνέχεια είχε αφεθεί ελεύθερη. Συνέχισε τη δράση της και έναν χρόνο αργότερα, το ’99, συνελήφθη και πάλι. Αυτήν τη φορά, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ήταν επικεφαλής κυκλώματος παράνομων νομιμοποιήσεων αλλοδαπών στην Ελλάδα. H υπόθεση αυτή εκκρεμούσε στη Δικαιοσύνη.
Στο όνομα της διέθετε τουλάχιστον τρία διαμερίσματα στην πολυκατοικία όπου διέμενε, καθώς επίσης και δύο ξενοδοχεία: ένα στο κέντρο της Αθήνας και ένα στη Ζάκυνθο , ενώ διέθετε μετρητά και κοσμήματα σημαντικής αξίας. H δραστηριότητά της είχε συνδεθεί και με υποθέσεις διαφθοράς στην Ελληνική Αστυνομία, καθώς αστυνομικοί κατηγορήθηκαν ότι τη διευκόλυναν στις παρανομίες της.
Οι σχέσεις της «Μαρίνας»
Η είδηση της δολοφονίας της «έσπειρε» μεγάλη ανησυχία και θεωρήθηκε …μήνυμα από τα ψηλά για αλλαγή σκυτάλης, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Μπορεί να χάθηκε ένα μερίδιο της «πίτας» ωστόσο πάντα κατά τα αστυνομικά διαβιβαστικά, η «Μαρίνα» κινήθηκε προς τη Λατινική Αμερική, με trafficking νεαρών ιερόδουλων και ανυποψίαστων γυναικών.
Από το 2016-2017 έχει καταγραφεί σε συνομιλίες με τον αποκαλούμενο «τραπεζίτη» , ο οποίος δολοφονήθηκε τον Οκτώβριο του 2019 στο Χαϊδάρι, ενώ η συνεργασία της φαίνεται να συνεχίστηκε με εκείνους που ανέλαβαν τα ηνία εκμετάλλευσης τον οίκων ανοχής στην Αθήνα.
Διατηρούσε επαφές με τον 58χρονο επονομαζόμενο “Κρητικό”, φερόμενο αρχηγό της εγκληματικής οργάνωσης που εξαρθρώθηκε πρόσφατα από τη Διεύθυνση Εσωτερικών υποθέσεων, στην οποία συμμετείχε η προφυλακισμένη πλέον 38χρονη αξιωματικός της ΕΛΑΣ, αλλά κυρίως με τον “υπαρχηγό” της οργάνωσης τον 55χρονο “Νώντα” ή “Θείο”.
Συναλλαγή
Από την άρση απορρήτου των επικοινωνιών, προέκυψε ότι η 55χρονη κόρη της “Μαρίνας”, έδινε χρήματα στον επονομαζόμενο “Θείο”, από τον Ιούνιο έως τον Δεκέμβριο του 2024. Την 1η Ιουλίου 2024 σε επικοινωνία που είχε η 55χρονη κόρη με τον αδερφό της, αναφέρθηκε σε διαφωνία που είχε τον “Θείο”, αναφορικά με τον τόπο και τον τρόπο παραλαβής των χρημάτων, η οποία επιλύθηκε με παρέμβαση της “Μαρίνας”.
Στις 17 Οκτωβρίου 2024, η 55χρονη κόρη δέχθηκε κλήση από συνεργό του “Θείου”, ο οποίος την προέτρεψε να συνομιλήσει μαζί του για την “αδικία” που ανέκυπτε από την υφιστάμενη συμφωνία κατανομής χρημάτων.
Είχε συμφωνήσει αρχικά να παραδίδει στον “Θείο”, 2.500 ευρώ αντί των 5.000 ευρώ που απέδιδε τελικά.
Στις 3 Ιανουαρίου 2024, η “Μαρίνα” που μόλις είχε αποφυλακισθεί συναντήθηκε με τον “Θείο” στο σπίτι της στην Καλλιθέα, με τον οποίο συμφώνησε την μείωση των χρημάτων που του έδιναν κατά 1.000 ευρώ.
Ανάμεσα στους κατηγορούμενους της εγκληματικής οργάνωσης του “Κρητικού” και του “Θείου” που εξάρθρωσε η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων, υπήρχε ένας 56χρονος συνδετικός κρίκος που είναι κατηγορούμενος και στην υπόθεση της “Μαρίνας”, ενώ τέσσερις οίκοι ανοχής της 73χρονης, είχε προκύψει ότι έδιναν χρήματα στη συμμορία του.