Συνέντευξη στην έντυπη TODAY PRESS του Σαββάτου
Η Υφυπουργός Ανάπτυξης, Ζωή Ράπτη, μιλά στην Today Press για το κρίσιμο χαρτοφυλάκιό της στο Υπουργείο Ανάπτυξης.
– Έχετε αναφέρει ότι η Ελλάδα μπορεί να μετατραπεί σε κέντρο νεοφυούς επιχειρηματικότητας. Ποιες είναι οι κύριες πρωτοβουλίες που προωθεί το Υπουργείο Ανάπτυξης για την επίτευξη αυτού του στόχου;
Τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα έχει εξελιχθεί σε μια ελκυστική περιοχή για ξένους και ομογενείς επενδυτές, ιδρυτές και ταλέντα.
Αυτό οφείλεται στο συνδυασμό των καθιερωμένων ευνοϊκών φορολογικών κανόνων και ενός πρόσφατα εισαχθέντος ευνοϊκού φορολογικού πλαισίου που παρέχει φοροαπαλλλαγές και κίνητρα για επενδυτές και επαγγελματίες, που περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας και την ενδυνάμωση των νεοφυών επιχειρήσεων.
Συγκεκριμένα, οι δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας, όπου περιλαμβάνονται και οι αποσβέσεις του εξοπλισμού, εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έξοδα των επιχειρήσεων κατά 100%-150% ή 200%.
Επίσης, σε φυσικά πρόσωπα που θα επενδύσουν σε νεοφυείς επιχειρήσεις του Elevate Greece μέχρι 900.000 ευρώ, παρέχεται έκπτωση 50% του κεφαλαίου από το φορολογητέο εισόδημα, ενώ ένας πολίτης τρίτης χώρας θα μπορεί να λάβει Golden Visa, εφόσον επενδύσει τουλάχιστον 250.000 ευρώ σε μία startup εγγεγραμμένη στο Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων.
-Ποιος είναι ο μέχρι σήμερα απολογισμός του Elevate Greece;
Το εθνικό μητρώο νεοφυών επιχειρήσεων, που δημιούργησε η Κυβέρνησή μας, το Elevate Greece, εξακολουθεί να αναπτύσσεται και να εδραιώνει τη θέση του στο ελληνικό οικοσύστημα έρευνας και καινοτομίας.
Σήμερα, είναι εγγεγραμμένες στο Μητρώο περίπου 900 επιχειρήσεις, σε 216 τομείς δραστηριοποίησης με περίπου 8.500 απασχολούμενους. Ανάμεσά τους περίπου 70 τεχνοβλαστοί (spin-off), από ΑΕΙ και ερευνητικά κέντρα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2023 τουλάχιστον 7 εταιρείες του μητρώου Elevate Greece, δέχτηκαν σημαντικές επενδύσεις συνολικού ύψους 115 εκατ. δολαρίων.
Το Elevate Greece στηρίζει το οικοσύστημα γενικότερα και βοηθά τις νεοφυείς επιχειρήσεις στην αποτελεσματική διασύνδεσή τους με την αγορά, σε Ελλάδα και εξωτερικό, στη διευκόλυνση της χρηματοδότησης τους και στη στελέχωσή τους από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
– Έχετε χαρακτηρίσει εξαιρετικά τα αποτελέσματα του προγράμματος “Ερευνώ-Καινοτομώ”. Μπορείτε να μας δώσετε συγκεκριμένα παραδείγματα επιτυχημένων έργων που έχουν υλοποιηθεί μέσω αυτού του προγράμματος;
Το «Ερευνώ – Καινοτομώ» αποτελεί μια εμβληματική δράση που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2021-2027 και αποτελεί τη συνέχεια της δράσης «Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ», του ΕΣΠΑ 2014-2020.
Στόχος της δράσης ήταν η μείωση του χάσματος μεταξύ υψηλής επιστημονικής έρευνας και παραγωγικής αξιοποίησης αποτελεσμάτων με τη μεταφορά στην πραγματική οικονομία. Ο προϋπολογισμός ανήλθε σε 600 εκατ. ευρώ και είχαμε 1.118 ενταγμένα έργα και 3.365 ωφελούμενους, επιχειρήσεις και ερευνητικούς φορείς, ενώ τα έργα ολοκληρώθηκαν σε ποσοστό που ξεπερνά το 95%, ποσοστό, αν μη τι άλλο, εντυπωσιακό για τα δεδομένα ενός τέτοιου προγράμματος!
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα επιτυχημένου έργου αποτελεί το INGRECO, συνολικού προϋπολογισμού 1 εκατ. ευρώ, με φορείς υλοποίησης τα ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ ΑΒΕΕ, τα Πανεπιστήμια Θεσσαλίας και Κρήτης και το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας. Αφορά στην παραγωγή νέων, πιο ανθεκτικών και έξυπνων πλαστικών μεμβρανών για θερμοκήπια, που τα κάνουν ανθεκτικότερα, αποδοτικότερα και πιο καθαρά, ενισχύοντας τη βιώσιμη γεωργία.
Όσον αφορά στη δράση «Ερευνώ – Καινοτομώ», που βρίσκεται σε εξέλιξη, ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 300 εκατ. ευρώ και διακρίνεται σε 4 επιμέρους παρεμβάσεις, για τις οποίες έχει υποβληθεί μεγάλος αριθμός προτάσεων.
Συγκεκριμένα:
Στην πρώτη παρέμβαση, με προϋπολογισμό 60 εκατ. ευρώ, έχουν υποβληθεί 427 προτάσεις. Συμμετέχουν μια μικρομεσαία επιχείρηση ή ομάδες επιχειρήσεων (ΜΜΕ και μεγάλες) στις οποίες συμμετέχει απαραίτητα τουλάχιστον μια ΜΜΕ.
Στη δεύτερη παρέμβαση, με προϋπολογισμό 180 εκατ. ευρώ, έχουν υποβληθεί 1938 προτάσεις. Αφορά συμπράξεις επιχειρήσεων με ερευνητικούς φορείς – Ερευνητικό έργο για νέο προϊόν.
Στην Τρίτη παρέμβαση, με προϋπολογισμό 39 εκατ. ευρώ, έχουν υποβληθεί 113 προτάσεις. Αφορά στην αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων, δηλαδή μια μικρή ή μεσαία επιχείρηση, που έχει ένα πειραματικό έργο, το μετατρέπει σε προϊόν για την αγορά.
Στην τέταρτη παρέμβαση, με προϋπολογισμό 21 εκατ. ευρώ, έχουν υποβληθεί 2 προτάσεις. Αφορά στην Σφραγίδα Αριστείας (Seal of Excellence), δηλαδή ελληνικές προτάσεις με υψηλή βαθμολογία στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Horizon, που δεν χρηματοδοτήθηκαν.
– Πώς αξιοποιεί το Υπουργείο Ανάπτυξης χρηματοδοτήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για τα ερευνητικά κέντρα της χώρας;
Χρηματοδοτούμε με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης ύψους 216 εκατ. ευρώ, την ανανέωση των υποδομών των 14 ερευνητικών μας κέντρων, με νέες κατασκευές, με αναβάθμιση των κτιρίων τους, καθώς και με την προμήθεια υπερσύγχρονου ηλεκτρονικού ερευνητικού εξοπλισμού.
Επίσης, χρηματοδοτούμε εμβληματικά έργα με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης ύψους 189 εκατ. ευρώ, που αφορούν σε βασική και εφαρμοσμένη έρευνα, σε επιστημονικές περιοχές που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όπως η Ιατρική Ακριβείας (π.χ. ΕΔΙΜΟ – Ελληνικό Δίκτυο Μοριακής Ογκολογίας), η ανάπτυξη ρομποτικών συστημάτων και η βιώσιμη ανάπτυξη και πράσινη ενέργεια (π.χ. ΝΗΣΟΣ).
Τα ερευνητικά μας κέντρα δεν διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο μόνο στη διεξαγωγή βασικής έρευνας, αλλά αποδεικνύεται η χρησιμότητά τους και σε άλλους κρίσιμους τομείς, όπως η Πολιτική Προστασία, με πρόσφατο παράδειγμα το ενισχυμένο προσωπικό και τον πρόσθετο εξοπλισμό στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο.
– Αντιμετώπιση των Προκλήσεων της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης: Ποιες στρατηγικές ακολουθεί το Υπουργείο για να διασφαλίσει ότι η Ελλάδα δεν θα μείνει ουραγός στην 4η βιομηχανική επανάσταση και ποιους τομείς θεωρείτε κρίσιμους για αυτήν την μετάβαση;
Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που κατάλαβε την σημασία την οποία θα έχει η 4η βιομηχανική επανάσταση, η επανάσταση δηλαδή της Τεχνητής Νοημοσύνης, για τις επόμενες γενιές.
Γι’ αυτό και με εντολή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη συστήθηκε η Συμβουλευτική Επιτροπή Υψηλού Επιπέδου για την Τεχνητή Νοημοσύνη, υπό τον καθηγητή του ΜΙΤ Δρ. Κωνσταντίνο Δασκαλάκη, η οποία συνέταξε ένα αναλυτικό Σχέδιο για τη Μετάβαση της Ελλάδας στην Εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης. Επίσης, η Ελλάδα επιλέχθηκε να είναι μία από τις επτά χώρες της Ευρώπης, στην οποία θα δημιουργηθεί AI Factory!
Επιπλέον, στα ερευνητικά μας κέντρα, τρέχουν αυτή τη στιγμή εκατοντάδες projects στοχευμένα στην τεχνητή νοημοσύνη ενώ, ταυτόχρονα χρηματοδοτούνται μέσω Ταμείου Ανάκαμψης, Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης και ΕΣΠΑ, προτάσεις εταιρειών και συνεργατικών σχημάτων, σε τομείς όπως τα ειδικά υλικά, οι βιοεπιστήμες, η παρασκευή φαρμάκων, η αειφόρος ενέργεια και οι ψηφιακές τεχνολογίες.
Αντιλαμβάνεστε συνεπώς ότι στον τομέα της 4ης βιομηχανικής επανάστασης όπου μεγαλύτερη σημασία έχει η ποιότητα του ανθρώπινου κεφαλαίου και όχι το μέγεθος της χώρας, η δική μας χώρα με τους εξαιρετικούς της επιστήμονες όχι απλά δεν είναι ουραγός, αλλά πρωτοπορεί.