Μέχρι πρόσφατα, ελάχιστοι γνώριζαν το όνομά της. Ωστόσο, η Άνυδρος, μια μικρή ακατοίκητη νησίδα στις νοτιοανατολικές Κυκλάδες, βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος λόγω της έντονης σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή.
Η νησίδα βρίσκεται σε θαλάσσιο χώρο που περικλείεται από τη Σαντορίνη, την Αμοργό, την Ίο, την Ανάφη και την Αστυπάλαια, ενώ σχετίζεται με τη σεισμική δραστηριότητα που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τις τελευταίες δέκα ημέρες έχουν σημειωθεί 550 σεισμοί στην περιοχή, γεγονός που δείχνει πως το φαινόμενο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
Στην Άνυδρο εντοπίζεται το κύριο ρήγμα που το 1956 προκάλεσε τον καταστροφικό σεισμό των 7,6 Ρίχτερ, ο οποίος ισοπέδωσε τη Σαντορίνη.
Η Άνυδρος, γνωστή και ως Αμοργοπούλα, ανήκει διοικητικά στην Τοπική Κοινότητα Αρκεσίνης του Δήμου Αμοργού. Μέχρι το 2011 υπαγόταν διοικητικά στη Θήρα. Έχει έκταση περίπου 1.200 στρέμματα και από το 1860 αποτελεί ιδιωτική ιδιοκτησία.
Αν και σήμερα είναι ακατοίκητη, κάποτε φιλοξενούσε δύο μικρά παιδιά, τα οποία οι γονείς τους είχαν στείλει να ζήσουν εκεί μόνα τους. Ο Ιάκωβος Γιαμαίος, ένα από τα παιδιά, έχει περιγράψει τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν, τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά, λέγοντας: «Δύο παιδιά σε ένα ξερονήσι, να τα δέρνει η μοναξιά, ο φόβος και τα στοιχεία της φύσης. Αυτή είναι η Άνυδρος».
Η Άνυδρος έχει χαρακτηριστεί βιότοπος CORINE, με πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Φιλοξενεί ενδημικά φυτά των Κυκλάδων, όπως τα Allium luteolum, Fibigia lunarioides, Origanum calcaratum, Pimpinella pretenderis και Trigonella rechingeri. Παράλληλα, στην νησίδα συναντώνται δύο σπάνια είδη ερπετών: το Cyrtodactylus kotschyi solerii x saronicus και το σιλιβούτι της Αμοργού (Podarcis erhardii amorgensis).
Η νησίδα ανήκει στον επιχειρηματία Αντώνη Βεκρή, γνωστό για την παραγωγή του εμφιαλωμένου ρακόμελου «Αμόργιον».
Τον Φεβρουάριο του 2025, στην Άνυδρο εγκαταστάθηκε σεισμογράφος, ο οποίος συνδέεται με ελληνικό σεισμολογικό ινστιτούτο, ενισχύοντας έτσι τη συνεχή παρακολούθηση της σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή.