Νέος σεισμός 5 Ρίχτερ σημειώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 20 χιλιόμετρα Νότια Νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης και έγινε αισθητός και στην Αθήνα.
Την εκτίμηση για τον σεισμό στην Εύβοια που έγινε αισθητός και στην Αθήνα πριν από λίγες ημέρες, εξέφρασε ο καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας.
«Είναι μια περιοχή που έδωσε κατά καιρούς μετρίου μεγέθους σεισμούς. Προέρχεται από ένα ρήγμα που τέμνει εγκάρσια την περιοχή του Αλιβερίου. Εδώ στην Αθήνα έγινε αισθητός με διάρκεια λόγω της απόστασης. Δεν υπάρχει ανησυχία. Πρέπει να περιμένουμε 12 ώρες», είπε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ στον ΑΝΤ1.
Νέος σεισμός μεγέθους 5 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 15:04 στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Αμοργού, την ώρα που έχουν αποχωρήσει χιλιάδες κάτοικοι από τη Σαντορίνη.
Νωρίτερα, διαδοχικές σεισμικές δονήσεις άνω των 4 Ρίχτερ σημειώθηκαν το μεσημέρι της Τρίτης. Συγκεκριμένα,στις 14:50εντάσεως 4,1 Ρίχτερ με επίκεντρο τα 18 χλμ. νότια και νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού και στις 14:36, εντάσεως 4,7 Ρίχτερ, με επίκεντρο στα 26 χιλιόμετρα βόρεια βορειοδυτικά της Ανάφης. Ο συγκεκριμένος σεισμός έγινε αισθητός και στην Κρήτη.
Ασταμάτητες είναι οι σεισμικές δονήσεις στην Αμοργό, καθώς στις 14:15 σημειώθηκε άλλη μία εντάσεως 4,2 Ρίχτερ, με επίκεντρο 22 χλμ. νότια – νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού, λίγα λεπτά μετά τη δόνηση των 3,9 Ρίχτερ στις 14:04.
Ειδικότερα, πέντε σεισμοί άνω των 4 Ρίχτερ σημειώθηκαν μέσα σε μια ώρα στην Αμοργό και συγκεκριμένα από τις 10:15 έως τις 11:09. Ο πρώτος στις 10:15 εντάσεως 4,1 Ριχτερ, ο δεύτερος στις 10:55εντάσεως 4,4 Ρίχτερ, ο τρίτος στις 11:01 εντάσεως 4 Ρίχτερ, ο τέταρτος στις 11:03 εντάσεως 4,4 Ρίχτερ και ο πέμπτος στις 11:09εντάσεως 4,4 Ρίχτερ.
Νέα σεισμική δόνηση σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης, συγκεκριμένα στις 08:53, εντάσεως 4,7 Ρίχτερ με επίκεντρο νότια – νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού, ενώ λίγο πριν στις 08:09 έγινε σεισμός εντάσεως 4,8 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο τα 18 χλμ. νότια της Αρκεσίνης Αμοργού.
Ακόμη τέσσερις σεισμικές δονήσεις, με αντίστροφη χρονολογική σειρά 4, 4,2, 4,9 και 4 βαθμών Ρίχτερ, καταγράφτηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (04/02) – αντίστοιχα στις 05:03, στις 04:48, στις 04:46 και στις 03:19 – στον θαλάσσιο χώρο περίπου 20 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της Αμοργού, σύμφωνα με δεδομένα που έδωσε στη δημοσιότητα το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Αθήνας.
Και οι τέσσερις σεισμικές δονήσεις χαρακτηρίζονται «ασθενείς» από το Ινστιτούτο.