Συνεχίζεται η σεισμική δραστηριότητα στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.
Τι λένε οι ειδικοί:
Παπαζάχος: Δεν αποκλείεται ισχυρός σεισμός
Ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, μίλησε στην ΕΡΤ εξηγώντας ότι η ακολουθία είναι έντονη στην περιοχή της Ανύδρου, ένα νησάκι ανάμεσα στη Σαντορίνη και την Αμοργό, σε μια απόσταση γύρω στα 20 25 χιλιόμετρα από τη Σαντορίνη. “Είναι μία τυπική σεισμική ακολουθία, η οποία όμως έχει πολύ έντονα χαρακτηριστικά. Τέτοιες ακολουθίες συχνά μπορεί να αποδειχτεί ότι είναι σμηνοσειρές, να γίνει κάποιος ισχυρότερος σεισμός, αλλά όχι πολύ μεγάλος“.
Σχολιάζοντας την απόφαση της Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου να λάβει μέτρα στη Σαντορίνη, τόνισε ότι επειδή η περιοχή φιλοξενεί αρκετά σημαντικά ρήγματα, όπως έχει φανεί από θαλάσσιες έρευνες, δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα να γίνει κάποιος ισχυρός σεισμός. “Γι αυτό και υπάρχουν κάποια προληπτικά μέτρα ακριβώς για να περιορίσουμε τις επιπτώσεις από έναν ισχυρότερο σεισμό. Όταν έχει κάποιος μια ακολουθία δίπλα του που είναι τόσο ζωντανή, τόσο έντονη, πρέπει να είναι λίγο προσεκτικός, ακριβώς γιατί πάντα υπάρχει ο κίνδυνος να γίνει κάτι τέτοιο“.
Για την ανησυχία του κόσμου μετά τα μέτρα που ελήφθησαν σημείωσε: “Όταν κάποιος κλείνει ένα σχολείο ή έναν χώρο μαζικής συγκέντρωσης δεν το κάνει γιατί φοβάται ότι θα γίνει ένας πολύ ισχυρός σεισμός, όπως κακώς διαδίδεται στο νησί. Το κάνει γιατί σε περιπτώσεις που κάποιος νιώσει μια όχι πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση μπορεί να δημιουργηθεί πανικός. Και όταν έχεις μεγάλες συνάθροισης κοινού, αυτός είναι κακός σύμβουλος. Σκεφτείτε ότι υπήρχε σήμερα μια προγραμματισμένη εκδήλωση στη Σαντορίνη, όπου θα μαζευόντουσαν σε ένα στάδιο 600 άτομα. Αν την ώρα που ήταν οι άνθρωποι εκεί μέσα γινόταν ένας σεισμός 5, όχι καταστροφικός αλλά ισχυρός και από τον πανικό που πατούσε ο ένας πάνω στον άλλον και είχαμε θύματα, πόσο σοβαρή και υπεύθυνη θα ήταν η στάση της πολιτείας και των τοπικών αρχών;“
Για τα όσα ακούγονται για το ηφαίστειο εξήγησε: “Υπάρχει μία παραμόρφωση του ηφαιστείου που δίνει μια ξεχωριστή μικρή ηφαιστειότητα στο εσωτερικό του ηφαιστείου. Είχε ξαναγίνει το 2011 – 2012, κράτησε ένα διάστημα χωρίς επιπτώσεις. Επειδή και τα δύο φαινόμενα πέσανε σχετικά κοντά και συμβαίνει καμιά φορά κάτι τέτοιο. Έχει δημιουργηθεί ένας μύθος στην Σαντορίνη. Ούτε ξύπνησαν τα ηφαίστεια, ούτε έχουμε κάτι άλλο, κάποιο σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Έχουμε ένα φαινόμενο που είχε ξαναγίνει στη Σαντορίνη και μια τυπική ακολουθία που γίνεται σε πολλά μέρη του ελληνικού χώρου“.
Λέκκας: Η σεισμική έξαρση στην Σαντορίνη δεν απομειώνεται, εξακολουθεί να παραμένει στο ίδιο επίπεδο που ήταν και χθες
Για την σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες μίλησε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας στον Realfm 97,8.
Ο Ευθύμιος Λέκκας, που βρίσκεται στην Σαντορίνη για αυτοψία, ανέφερε ότι το φαινόμενο απομακρύνεται από το νησί. «Ο (σ.σ. σεισμός) 4,8 ή 4,9 έγινε στην ακτογραμμή ουσιαστικά της Αμοργού δηλαδή πολύ μακριά από την Σαντορίνη. Βεβαίως σε αυτή την περίπτωση επιβαρύνεται η Αμοργός. Αλλά η Αμοργός αλλά έχει πολύ μικρότερη τρωτότητα συστημάτων από την Σαντορίνη. Δηλαδή τι εννοώ: η Αμοργός έχει βραχώδη εδάφη, βραχώδεις σχηματισμούς, είναι πολύ πιο ανθεκτική σε σεισμικές δονήσεις. Ενώ η Σαντορίνη είναι πολύ πιο τρωτή, θα έλεγε κανένας, γιατί έχει χαλαρούς γεωλογικούς σχηματισμούς, έχει ισχυρές μορφολογικές κλίσεις στα πρανή, είναι πυκνά δομημένη και αυτό είναι μία έκθεση η οποία συμβάλλει στην διακινδύνευση. Συνεπώς είναι καλό που απομακρύνεται ο σεισμός από την Σαντορίνη», τόνισε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ.
Και συνέχισε: «Όμως θα πρέπει να τονίσω ότι η σεισμική δραστηριότητα και η σεισμική έξαρση δεν απομειώνεται εξακολουθεί να παραμένει στο ίδιο επίπεδο που ήταν και χθες».
Σε ερώτηση αν αυτοί είναι προσεισμοί ή έχει ήδη γίνει ο κύριος σεισμός ο Ευθύμιος Λέκκας σημείωσε ότι «σε αυτές τις περιπτώσεις όπου έχουμε εκατοντάδες σεισμούς – είναι κάπου 370 σεισμοί – δεν μπορούμε να διακρίνουμε σαφώς ποιος είναι… Τώρα κάνει έναν πολύ μεγάλο σεισμό. Αυτή τη στιγμή νιώθουμε έναν πολύ μεγάλο σεισμό που εκτιμώ ότι μπορεί να είναι και πάνω από 5 (σ.σ. Ρίχτερ).»
«Δεν θα δούμε δραστηριότητα με μία κορύφωση ουσιαστικά των σεισμικών μεγεθών δηλαδή να είναι ένας σεισμός που να ξεχωρίζει από τους άλλους και να είναι ο κύριος σεισμός. Θα είναι μία διαδικασία σεισμών αυτού του επιπέδου. Ίσως να φτάσουμε και μέχρι 5,5 (σ.σ. Ρίχτερ) από εκεί και πέρα εγώ δεν νομίζω ότι υπάρχουν πιθανότητες μεγάλες να έχουμε πάνω από 5,5. Συνεπώς θα συνεχιστεί αυτή η σεισμική δραστηριότητα. Δεν ξέρουμε για πόσο χρονικό διάστημα. Μπορεί να είναι μερικές μέρες ή μερικές εβδομάδες. Αλλά σίγουρα θα συνεχιστεί. Δεν πρόκειται αύριο ή μεθαύριο να μην έχουμε δραστηριότητα καθόλου», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ.
Συνολάκης: Δεν πρόκειται να έχουμε μία μεγάλη έκρηξη όπως ήταν η μινωική
Ο καθηγητής φυσικών καταστροφών Κωνσταντίνος Συνολάκης μίλησε τη Δευτέρα (03/02) για το ενδεχόμενο έκρηξης του ηφαιστείου.
Ειδικότερα, ο κ. Συνολάκης παραχωρώντας δηλώσεις στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, σημείωσε ότι: «Αυτή είναι ίσως η στιγμή, είναι εκεί κάτω ο ΟΑΣΠ, να γίνει έλεγχος στα σπίτια για να δούμε, ειδικά αυτά τα οποία είναι πάνω στην καλντέρα, πώς είναι κατασκευασμένα».
«Είναι πάρα πολύ καλή αυτή πρωτοβουλία η οποία πάρθηκε να αδειάσουν οι πισίνες γιατί κρατάνε πάρα πολύ νερό. Συνήθως οι πισίνες δεν έχουν την ίδια θεμελίωση όπως έχουν τα σπίτια, άρα πολύ εύκολα μπορεί να φύγει μια πισίνα μαζί με το νερό και να παρασύρει και άλλες κατασκευές», πρόσθεσε ο καθηγητής φυσικών καταστροφών.
Για το ενδεχόμενο έκρηξης στο ηφαίστειο της Σαντορίνης
Εξηγώντας πώς δημιουργούνται οι σεισμοί και περιγράφοντας τι μπορεί να συμβεί με το ηφαίστειο, ο κ. Συνολάκης διερωτάται: «Το θέμα μας είναι το εξής για το οποίο δεν υπάρχει εύκολη απάντηση. Το μάγμα, όπως έγινε το 2011 που ανέβηκε μέχρι την επιφάνεια, θα φτάσει ως την επιφάνεια οπότε θα βγει προς τα έξω και θα κάνει έκρηξη ή θα σταματήσει; Το 2011 κράτησε η σεισμική δραστηριότητα περίπου έναν χρόνο. Αυτή, η τωρινή, φαίνεται ότι είναι πιο έντονη η δραστηριότητα από ήταν τότε».
Σύμφωνα με τον ίδιο «κατά πάσα πιθανότητα, αν φτάσει ως την επιφάνεια, δεν πρόκειται να έχουμε μία μεγάλη έκρηξη όπως ήταν η μινωική. Θα έχουμε μια έκρηξη σαν και αυτήν, αυτό είναι εικασία, σαν τις εκρήξεις του ’50 ή του 1922. Η Σαντορίνη κάνει μικρές εκρήξεις, ιστορικά, κάθε περίπου 50 χρόνια κατά μέσο και κάνει μεγάλες εκρήξεις κάθε 10.000 – 15.000».
Τσελέντης: Έχουμε μία προσεισμική ακολουθία
Με νέα του παρέμβαση στην προσωπική του σελίδα στο Facebook ο καθηγητής σεισμολογίας Άκης Τσελέντης χαρακτηρίζει ως πιθανή προσεισμική ακολουθία την σεισμική διέγερση της ευρύτερης περιοχής στην Σαντορίνη.
Η ανάρτησή του:
«Το φαινόμενο συνεχίζεται ποιο έντονα και κατά μεγάλη πιθανότητα έχουμε μια ΠΡΟΣΕΙΣΜΙΚΗ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ.
Η πολιτεία πρέπει να λάβει περισσότερα μέτρα και να ΜΗ ΔΙΑΤΥΜΠΑΝΙΖΕΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ότι έστειλε σκηνές (δήθεν για να μένει η ΕΜΑΚ), σκύλους, ειδικούς διασώστες ειδικούς γιατρούς κλπ.
Σε καμμία χώρα αυτά δεν γίνονται φανερά γιατί τρομοκρατείται ο κόσμος.
Το «σηκώνουν» πολύ το σοβαρό αυτό θέμα (μήπως για να καλύψουν κάτι άλλο που πρόσφατα προκάλεσε την παλλαϊκή οργή;) ας μην ρίχνουμε στάχτη στα μάτια του κόσμου.
Από την άλλη υπάρχουν επίσημα πορίσματα ότι το πολύ να κάνει 5-5,5 Ρίχτερ που δεν θα επηρεάσουν το νησί! Τη νύχτα μόνο είχαμε 4,9. Δεν ισχύουν αυτά αν λάβει κανείς υπ όψιν τις διαστάσεις και το ιστορικό των ρηγμάτων. Εδώ μιλάμε για ανθρώπινες ζωές και όχι για ξενοδοχειακά συμφέροντα…
Αποφάσισα από χθες να μην ακολουθήσω το γαϊτανάκι της μαϊντανοποίησης (παρά τα άπειρα καλέσματα που είχα από τα ΜΜΕ και τα ευχαριστώ για την τιμή που μου κάνουν) αλλά δεν θέλω να βλέπω τον κάθε αναρμόδιο να εκφέρει προσωπικές απόψεις για το ένα λεπτό δημοσιότητας.
Υπάρχουν υπεύθυνοι φορείς που θα έπρεπε να καλούνται με τους εκπροσώπους τους.
Στο διά ταύτα:
1. Όσων τα σπίτια είναι στατικώς προβληματικά είτε λόγω κατασκευής ή λόγο θέσης (πχ είναι σε ασταθή πρανή) ας τα αποφύγουν οι κάτοικοι.
2. Αυτό ισχύει και για τα γειτονικά νησιά.
3. Ορθώς ο Δήμος όρισε χώρους καταφυγής τους ΟΠΟΙΟΥΣ ΟΜΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ οι κάτοικοι.
4. Όπως ανέφερα ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΑΚΤΕΣ για την περίπτωση τσουνάμι. ΚΑΙ ΕΔΩ ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΟΥΝ ΤΑΜΠΕΛΕΣ ΜΕ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΤΑΦΥΓΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ στη περίπτωση τσουνάμι. Το τι θα πρέπει να κάνουν στη περίπτωση αυτή το ανέφερα σε προηγούμενες αναρτήσεις μου.
5. Να εφαρμόσουν οπωσδήποτε τα γνωστά μέτρα ελάττωσης της σεισμικής διακινδύνευσης.
6. Να αποκλειστούν οι περιοχές γύρω και κάτω από τα ασταθή πρανή.
Φυσικά ΚΑΙ ΟΛΑ ΟΣΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Η ΕΜΠΕΙΡΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΕΙΣΜΙΚΟΥ ΚΑΙ ΗΦΑΙΣΤΕΙΑΚΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ η οποία απαρτίζεται από διεθνούς κύρους έμπειρους επιστήμονες.
Σχετικά με το αν η δράση έχει σχέση με το ηφαίστειο ένα έχω να πω. Μήπως έχει; Όταν ανεβαίνει το μάγμα και αυξάνει τις τάσεις στις ρηξιγενείς περιοχές ενεργοποιούνται κάποια τοπικά ρήγματα τα οποία μετά με το φαινόμενο ντόμινο ενεργοποιούν άλλα; Διαβάσατε τις χθεσινές απόψεις ξένων σεισμολόγων. Πάντως τα ηφαίστεια είναι ενεργά και ας τα θέλουν κάποιοι κοιμισμένα…
ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΔΙΑΨΕΥΣΤΩ!».