ΗΠΑ-Αεροπορικό δυστύχημα: Βρέθηκαν τα μαύρα κουτιά
25 °c
Athens
Today Press
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
  • ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • SPORTS
    • LIFESTYLE
      • MEDIA
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
No Result
View All Result
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
  • ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • SPORTS
    • LIFESTYLE
      • MEDIA
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
No Result
View All Result
Today Press
Home ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ-Αεροπορικό δυστύχημα: Βρέθηκαν τα μαύρα κουτιά

by todaypress
31/01/2025 08:54
in ΚΟΣΜΟΣ,
ΗΠΑ-Αεροπορικό δυστύχημα: Βρέθηκαν τα μαύρα κουτιά
Share on FacebookShare on Twitter

Τα δυο μαύρα κουτιά του επιβατικού αεροπλάνου που συνετρίβη στον ποταμό Ποτόμακ μετά τη σύγκρουσή του με ελικόπτερο της αεροπορίας στρατού στους αιθέρες της Ουάσιγκτον προχθές Τετάρτη το βράδυ ανακτήθηκαν χθες Πέμπτη από τους ερευνητές, που προσπαθούν να κατανοήσουν τα αίτια της καταστροφής – αν και, κατά τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, πιθανόν οφειλόταν στις πολιτικές προώθησης της διαφορετικότητας στον δημόσιο τομέα των ΗΠΑ.

Ο αποτυπωτής ήχων πιλοτηρίου και ο καταγραφέας δεδομένων πτήσης του αεροπλάνου, συγκριτικά μικρού Bombardier CRJ700 με 64 επιβαίνοντες, το οποίο συγκρούστηκε προχθές Τετάρτη το βράδυ με ελικόπτερο Sikorsky H-60 Black Hawk με τριμελές πλήρωμα, εντοπίστηκαν κι ανασύρθηκαν από τα παγωμένα νερά του ποταμού που βρέχει την αμερικανική πρωτεύουσα.

Τα δυο μαύρα κουτιά θα αναλυθούν πλέον από ομάδα της αμερικανικής υπηρεσίας ασφάλειας των μεταφορών (NTSB), στην οποία ανατέθηκε να εξακριβώσει τα αίτια του δυστυχήματος χωρίς επιζώντες, του χειρότερου στις ΗΠΑ τα τελευταία 20 χρόνια και πλέον.

Αξιωματούχοι του NTSB τόνιζαν χθες πως δεν διαθέτουν «επαρκή στοιχεία» σε αυτό το στάδιο για να μιλήσουν για τις αιτίες, ή για να αποκλείσουν παράγοντες, συμπληρώνοντας πως η υπηρεσία λογαριάζει να δώσει στη δημοσιότητα προκαταρκτικό πόρισμα «εντός 30 ημερών».

Αλλά ο πρόεδρος Τραμπ, αφού τήρησε ενός λεπτού σιγή κι εξέφρασε θλίψη για τη «μαύρη και φριχτή νύχτα», επέλεξε να δώσει στην τραγωδία πολιτική διάσταση.

«Εγώ είχα δώσει την προτεραιότητα στην ασφάλεια. Ο (σ.σ. πρώην πρόεδρος Μπαράκ) Ομπάμα κι ο (πρώην πρόεδρος Τζο) Μπάιντεν κι οι Δημοκρατικοί έδωσαν την έμφαση στην πολιτική», υποστήριξε από το βήμα στον Λευκό Οίκο, κατηγορώντας τους προκατόχους του πως μείωσαν τις απαιτήσεις για τα προσόντα του προσωπικού που εγγυάται την αεροπορική ασφάλεια.

Είναι γνωστό καιρό τώρα πως στο στόχαστρο του Ρεπουμπλικάνου βρίσκονται τα προγράμματα για την προώθηση της διαφορετικότητας στην αμερικανική δημόσια διοίκηση, εν προκειμένω στην αμερικανική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας (FAA).

«Είχαν δώσει ακόμη και οδηγία: ‘Υπερβολικά λευκή’. Αλλά εμείς θέλουμε κόσμο με ικανότητες», επέμεινε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος, υποσχόμενος κατά τα άλλα διεξοδική έρευνα για να εξακριβωθούν οι αιτίες.

Ο πρώην υπουργός Μεταφορών του προέδρου Μπάιντεν, ο Δημοκρατικός πολιτικός Πιτ Μπούτιτζετζ, χαρακτήρισε το επίμαχο σχόλιο του ενοίκου του Λευκού Οίκου «απαράδεκτο». «Την ώρα που οικογένειες πενθούν, ο κ. Τραμπ θα όφειλε να ηγείται, όχι να ψεύδεται», πρότεινε.

Όταν πιέστηκε να απαντήσει αν κατηγορεί τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας κι αποδίδει το δυστύχημα στις πολιτικές προώθησης της διαφορετικότητας, ο Ντόναλντ Τραμπ παραδέχθηκε πως «δεν ξέρει» ακόμα τις αιτίες, επιμένοντας μολαταύτα πως όντως αυτά «θα μπορούσαν να είναι» τα αίτια.

Προχωρώντας περαιτέρω, υπέγραψε νέο εκτελεστικό διάταγμα χθες το απόγευμα για να ενταθεί το κυνήγι αυτών των προγραμμάτων στα οποία βλέπει «ντροπιαστικές διακρίσεις».

Ο υπουργός Μεταφορών της κυβέρνησής του Σον Ντάφι ανήγγειλε χθες βράδυ πως θα παρουσιάσει σύντομα «σχέδιο» για να «διορθωθεί» η κατάσταση στην FAA.

Με απολογισμό 67 νεκρούς, αυτή είναι η χειρότερη αεροπορική καταστροφή στις ΗΠΑ αφότου είχε συντριβεί αεροπλάνο της γραμμής αμέσως μετά την απογείωσή του από τη Νέα Υόρκη τον Νοέμβριο του 2001.

Έπειτα από ώρες έρευνας σε δύσκολες συνθήκες για να βρεθούν επιζώντες, χωρίς επιτυχία, οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων επικεντρώνονται πλέον στην ανάσυρση των πτωμάτων των θυμάτων από τον ποταμό Ποτόμακ, σε πολύ μικρή απόσταση από το αεροδρόμιο Ρόναλντ Ρέιγκαν. Ως χθες Πέμπτη το πρωί είχαν ανασυρθεί 28 πτώματα, σύμφωνα με το πυροσβεστικό σώμα, ενώ αμερικανικά ΜΜΕ μετέδωσαν χθες βράδυ πως ο αριθμός των θυμάτων που περισυνελέγησαν έφτασε πλέον τα 40.

Για τον πρόεδρο Τραμπ, η σύγκρουση «έπρεπε να είχε αποφευχθεί». Το ελικόπτερο «είχε πάρει απίστευτα κακή πορεία», είπε, κρίνοντας πως ενέσκηψε σειρά «κακών αποφάσεων».

Ο υπουργός Άμυνας της κυβέρνησής του Πιτ Χέγκσεθ από την πλευρά του ενημέρωσε πως το πλήρωμα του Μπλακ Χοκ ήταν «σχετικά έμπειρο».

Στην Ουάσιγκτον οι πτήσεις αεροσκαφών και ελικοπτέρων σε πολύ χαμηλό ύψος είναι καθημερινές, σχεδόν ασταμάτητες.

Ηχητική καταγραφή των επικοινωνιών του πύργου ελέγχου επιτρέπει να ακούσει κανείς ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας να ρωτούν επανειλημμένα τον πιλότο του Μπλακ Χοκ αν έχει δει το επιβατικό αεροσκάφος θυγατρικής της American Airlines και να του δίνουν οδηγία να «περάσει πίσω» του.

«Μόλις είδα μια πύρινη σφαίρα, και κατόπιν εξαφανίστηκε», λέει με απελπισία ελεγκτής αφού η επικοινωνία με το ελικόπτερο χάνεται.

Το στρατιωτικό ελικόπτερο εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση για τη διασφάλιση της «συνέχειας της κυβέρνησης» (σ.σ. τη μεταφορά σημαντικών πολιτικών προσώπων εκτός Ουάσιγκτον σε περίπτωση μείζονος καταστροφής ή πυρηνικού πολέμου). Τα γυμνάσια του είδους είναι συνηθισμένα.

Στα θύματα συγκαταλέγονται πολλά μέλη της κοινότητας του καλλιτεχνικού πατινάζ, ανάμεσά τους πασίγνωστο ζευγάρι Ρώσων: η Ευγενία Σίσκοβα και ο Βαντίμ Ναούμοφ είχαν αναδειχθεί παγκόσμιοι πρωταθλητές το 1994.

Το αεροπλάνο είχε αναχωρήσει από τη Γουίτσιτα, στο Κάνσας (κεντρικές ΗΠΑ), όπου γίνονταν αγώνες πρωταθλήματος καλλιτεχνικού πατινάζ.

Στο αεροσκάφος επέβαιναν επίσης δυο υπήκοοι Κίνας, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα επικαλούμενο την πρεσβεία της χώρας στην Ουάσιγκτον.

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε «βαθιά συλλυπητήρια» στις ΗΠΑ για το δυστύχημα.

Tags: SLIDERΑΕΡΟΠΟΡΙΚΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑΗΠΑΜΑΥΡΑ ΚΟΥΤΙΑΤΡΑΜΠ
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο X
  Κάνε λήψη της εφαρμογής του Todaypress.gr στο App Store
  Κάνε λήψη της εφαρμογής του Todaypress.gr στο Google Play

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συμβαίνει τώρα: Συνομιλία του Ντ. Τραμπ με τον Βλ. Πούτιν
ΚΟΣΜΟΣ

Τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ με Πουτιν – Στο επίκεντρο ο πόλεμος στην Ουκρανία και το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

04/06/2025 22:00
Ο Τραμπ κάλεσε ξανά τον πρόεδρο της FED να μειώσει τα επιτόκια
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τραμπ κάλεσε ξανά τον πρόεδρο της FED να μειώσει τα επιτόκια

04/06/2025 15:48
Τουρκία: Η Άγκυρα υποστηρίζει τη Συρία, δεν έχει άμεσα σχέδια για αποχώρηση των δυνάμεών της
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Η Άγκυρα υποστηρίζει τη Συρία, δεν έχει άμεσα σχέδια για αποχώρηση των δυνάμεών της

04/06/2025 14:29
Κρεμλίνο: Οι επόμενες συνομιλίες με την Ουκρανία όταν οι δύο πλευρές είναι έτοιμες
ΚΟΣΜΟΣ

Κρεμλίνο: Οι επόμενες συνομιλίες με την Ουκρανία όταν οι δύο πλευρές είναι έτοιμες

04/06/2025 14:27
Σε πολιτική κρίση η Ολλανδία – Διαλύεται ο Κυβερνητικός Συνασπισμός
ΚΟΣΜΟΣ

Σε πολιτική κρίση η Ολλανδία – Διαλύεται ο Κυβερνητικός Συνασπισμός

03/06/2025 19:21
Η Ουκρανία ανατίναξε τη γέφυρα της Κριμαίας
ΚΟΣΜΟΣ

Η Ουκρανία ανατίναξε τη γέφυρα της Κριμαίας

03/06/2025 15:08
ΕΕ: Επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ για τους δασμούς
ΚΟΣΜΟΣ

ΕΕ: Επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ για τους δασμούς

03/06/2025 14:45
Ο Τραμπ εξαιρεί κινητά και ηλεκτρονικούς υπολογιστές από τους δασμούς
ΚΟΣΜΟΣ

ΟΟΣΑ: Ο εμπορικός πόλεμος του Τραμπ θα πλήξει την παγκόσμια ανάπτυξη, προειδοποιεί ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης

03/06/2025 11:45
Ζελένσκι: “Ουκρανικές δυνάμεις στο Μπέλγκοροντ”
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία – Ρωσία: Συμφωνία μόνο για νέα ανταλλαγή κρατουμένων

02/06/2025 19:05

ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΚΟΡΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ TP ONLINE

Aρ.Φύλλου #159


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Δήμος Γλυφάδας: Πρωταθλητές στην αξιολόγηση από τους πολίτες
Τοπική Αυτοδιοίκηση

Δήμος Γλυφάδας: Πρωταθλητές στην αξιολόγηση από τους πολίτες

4 Ιουνίου 2025

...

Read moreDetails

Τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ με Πουτιν – Στο επίκεντρο ο πόλεμος στην Ουκρανία και το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Νέα Δημοσκόπηση: Άνοδος για τη ΝΔ – Παραμένει στην δεύτερη θέση η Πλεύση Ελευθερίας

Today Press

Χρήσιμα

  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Πολιτική Cookies
  • Δήλωση συμμόρφωσης με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 L63
  • Επικοινωνία

Social Media

Newsletter

Newsletter

Copyright © Todaypress.gr 2024
All Rights Reserved

No Result
View All Result
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
  • ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • SPORTS
    • LIFESTYLE
      • MEDIA
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Copyright © Todaypress.gr 2024
All Rights Reserved