Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press
Το πλήρες του όνομα είναι: Διονύσιος – Φρέντης Μπελέρης και ως ο πρώτος Έλληνας ευρωβουλευτής από την ελληνική μειονότητα της Αλβανίας, μιλά αποκλειστικά στην Today Press για τις διεκδικήσεις του Βορειοηπειρώτικου Ελληνισμού, το ανελέητο κυνηγητό που έχει υποστεί από τον Έντι Ράμα, την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας, την μέχρι σήμερα εμπειρία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Δημογραφικό, αλλά και την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην ηγεσία των ΗΠΑ.
Σας φυλάκισαν ως υποψήφιο Δήμαρχο. Κατόπιν, ως ευρωβουλευτής, σας προπηλάκισαν σε επίσημη επίσκεψή σας στα Τίρανα εκ μέρους του Ευρωκοινοβουλίου. Είστε persona non grata στην Αλβανία; Και αν ναι γιατί;
Η σύλληψή μου δύο ημέρες πριν τις εκλογές στο Δήμο Χειμάρρας και η παράνομη φυλάκιση μου για 16 ολόκληρους μήνες ήταν αποτέλεσμα των πραξικοπηματικών μεθοδεύσεων και μιας κατ’ επίφαση δικαστικής μεταρρύθμισης στην Αλβανία. Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Ράμα ήταν αποφασισμένος να μου στερήσει την εκλογή μου με κάθε κόστος. Για τον ίδιο αλλά κυρίως για τη χώρα του και την ενταξιακή της πορεία. Και το πέτυχε μέσω της συνεχούς χειραγώγησης της Δικαιοσύνης.
Στην Αλβανία, κα. Λεκκάκου, persona non grata δεν είμαι εγώ, αλλά δυστυχώς η ίδια η Δημοκρατία και το κράτος Δικαίου. Το μίσος που μεθοδικά καλλιέργησε η αλβανική ηγεσία προς το πρόσωπο μου οδήγησε στο θλιβερό συμβάν στα Τίρανα τον Οκτώβριο. Μια ευθεία προσβολή προς τον θεσμό που εκπροσωπούσα, αλλά και απέναντι στην Ευρώπη.
Πρέπει να καταλάβετε, όμως, ότι τα αντιευρωπαϊκά αισθήματα του αλβανικού λαού οφείλονται εν πολλοίς στη τυφλή στήριξη προς την αλβανική Κυβέρνηση και τον κ. Ράμα.
Ένα οξύμωρο που η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αντιμετωπίσει άμεσα. Ειδάλλως, θα βρίσκει συνεχώς μπροστά της τον «κακό εαυτό» της Αλβανίας
Πόσο δρόμο έχει να διανύσει η Αλβανία για να πληροί τις προϋποθέσεις ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση;
Έχω πει επανειλημμένως ότι η θέση της Αλβανίας πρέπει να είναι στην Ευρώπη. Ωστόσο, η ταχύτητα και η αποφασιστικότητα, με τις οποίες θα κινηθεί προς την Ένωση μας εξαρτώνται από την ίδια. Προφανώς, ένα υποψήφιο κράτος-μέλος πρέπει να πληροί συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις, προκειμένου να ολοκληρώνει τα ενταξιακά κεφάλαια που ανοίγει.
Στην περίπτωση της Αλβανίας, αυτά τα κεφάλαια περιλαμβάνουν τα πάγια αιτήματα και τις διεκδικήσεις του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού. Το περιουσιακό δικαίωμα στις πατρογονικές μας εστίες, το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού ως επίσημη ελληνική εθνική μειονότητα, αλλά και το δικαίωμα στη χρήση της ελληνικής γλώσσας σε επαφές με δημόσιες υπηρεσίες.
Συνολικά, όμως, στα Δυτικά Βαλκάνια ο σεβασμός στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, τη Δημοκρατία και το κράτος Δικαίου πρέπει να είναι ο μόνος δρόμος για την ένταξη υποψήφιων κρατών. Οποιαδήποτε έκπτωση θα σήμαινε αυτομάτως και ήττα των κοινών μας αξιών ως Ευρωπαϊκή Ένωση.
Κύριε Μπελέρη, από τη μέχρι σήμερα συμμετοχή σας ως ευρωβουλευτής της Ελλάδας, ποια γνώμη έχετε σχηματίσει για τη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου;
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποτελεί έναν κορυφαίο θεσμό Δημοκρατίας και λήψης σημαντικών αποφάσεων. Παρά την κριτική που πολλές φορές δέχεται για τα αντανακλαστικά του, είναι βασικός συν-νομοθέτης που όχι μόνο επηρεάζει την νομοθεσία αλλά ταυτόχρονα ενθαρρύνει νομοθετικές και πολιτικές πρωτοβουλίες. Άλλωστε, η παραγόμενη νομοθεσία είναι αυτή που στη συνέχεια διαχέεται στα κράτη-μέλη και επηρεάζει άμεσα τις ζωές όλων μας. Και για αυτήν ακριβώς, νομοθεσία υπάρχουν και θεσμικές δικλίδες και διαδικασίες λογοδοσίας, όπως η Επιτροπή Αναφορών στην οποία τυγχάνω Αντιπρόεδρος.
Για αυτό, έχει μεγάλη σημασία η ψήφος μας σε κρίσιμες συνεδριάσεις, αλλά και η εκπροσώπηση της χώρας μας. Ως Ευρωβουλευτές, δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ ότι φοράμε τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδας. Η δική μου περιπέτεια αποτέλεσε μια τέτοια αφορμή για ένωση δυνάμεων και κοινές αξιώσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Πιστεύω ακράδαντα πως αυτές οι μικρές συναινέσεις οδηγούν σε μεγάλες νίκες. Συναινέσεις, βέβαια, που ξεκινούν από κοινές αξίες και πολλές φορές, ιδεολογικές αφετηρίες.
Αναφορικά με το Δημογραφικό, θεωρείτε ότι η ΕΕ κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση; Τι πρωτοβουλίες πρέπει να αναλάβει και τι έχετε επιδιώξει εσείς μέχρι στιγμής;
Το Δημογραφικό απειλεί όλες τις χώρες της Ένωσης μας, με διαφορετική ένταση μεν, αλλά με εξίσου ισχυρές συνέπειες.
Η εργαλειοθήκη που συζητάμε τώρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι μια κοινή προσπάθεια προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά θα πρέπει πλέον να μιλήσουμε με στοχευμένες και ουσιαστικές πολιτικές. Προσωπικά, καταθέτω, με τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, με κάθε ευκαιρία τροπολογίες για τη στήριξη νέων οικογενειών και πολυτέκνων, ειδικά σε απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές. Παλεύουμε, όμως, και σε επίπεδο Επιτροπών για την μείωση των ανισοτήτων στις ευρωπαϊκές περιφέρειες, αλλά και τη χρηματοδότηση υποδομών που θα εξασφαλίσουν την εύκολη μεταφορική διασύνδεση και θα ενθαρρύνουν την αποαστικοποίηση.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα πανευρωπαϊκά που παρουσίασε Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το Δημογραφικό με ορίζοντα δεκαετίας, αλλά και εφαρμόζει προγράμματα, όπως το Σπίτι μου Ι και ΙΙ, για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης και την ενίσχυση της ελληνικής οικογένειας. Δράσεις που έχουν ξεκάθαρο ευρωπαϊκό αντίκτυπο και μπορούν να υιοθετηθούν από την Ένωση μας.
Το Δημογραφικό, τέλος, πρέπει να σας πω ότι είναι ζήτημα που δεν επιδέχεται κομματικές περιχαρακώσεις και ταμπέλες. Πρέπει να λειτουργούμε αθροιστικά, προκειμένου να αντιστρέψουμε την καθοδική πορεία της ηπείρου μας.
Και να μη διστάζουμε να αγκαλιάζουμε πρωτοβουλίες που ξεκινούν από μια -ανήσυχη για το μέλλον- Κοινωνία των Πολιτών ή την Εκκλησία μας. Γι’ αυτό το λόγο επισκέφθηκα την πρωτοβουλία στη Φουρνά Ευρυτανίας θέλοντας να τη στηρίξω με τις δυνάμεις μου και να ενθαρρύνω να γίνει και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.
Η εκλογή Τραμπ θα επηρεάσει την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση και αν ναι με ποιον τρόπο;
Οι δεσμοί και η στρατηγική συνεργασία Ελλάδας και ΗΠΑ είναι διαχρονικοί και αναλλοίωτοι στο χρόνο. Όσοι επιμένουν να παρουσιάζουν την Ελλάδα στην «απέξω», μάλλον ξεχνούν αυτή τη σχέση, αλλά και τη διεθνώς αναβαθμισμένη θέση που έχει η χώρα μας αυτή τη στιγμή. Ένα ανάστημα που εμπνέει σεβασμό και της επιτρέπει να κάθεται στα τραπέζια με υψηλά διακυβεύματα επί ίσοις όροις.
Δυστυχώς, η Ένωση μας τα προηγούμενα χρόνια αποδείχθηκε «ανώριμη» και δύσκαμπτη, με αποτέλεσμα σήμερα να διατηρεί εξαρτήσεις που την κάνουν ευάλωτη σε οποιαδήποτε αλλαγή πλεύσης της αμερικανικής ηγεσίας.
Πρέπει να προχωρήσουμε πιο γρήγορα προς την κατεύθυνση της αμυντικής συνεργασίας και της ενεργειακής αυτονομίας. Πρέπει να υιοθετήσουμε μια συνολική προσέγγιση ως προς τη χρηματοδότηση κοινών λύσεων που προφανέστατα θα συνοδεύονται και από κοινές ευθύνες.
Στις μεγάλες προκλήσεις, η Ευρώπη πάντα καταφέρνει να αδράξει τις μεγάλες ευκαιρίες. Στις μεγάλες κρίσεις, η ευρωπαϊκή συνεργασία πάντοτε γίνεται πιο αρμονική και πιο δυνατή, όπως είδαμε και στην περίοδο του COVID.
Αυτό περιμένουν, σήμερα, από την Ένωση μας οι Ευρωπαίοι πολίτες. Οτιδήποτε άλλο, θα είναι υπαναχώρηση επ’ ωφελεία του λαϊκισμού και της δημαγωγίας.