Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press
Του Δ. Γιαννακόπουλου
Την περασμένη Δευτέρα η Αστυνομία συνέλαβε 16χρονους να ληστεύουν ανυποψίαστους οδηγούς στα βόρεια προάστια και να κλέβουν οχήματα. Στις 26 Δεκεμβρίου επτά τουλάχιστον 15χρονοι επιτέθηκαν με λοστούς σε συνομίληκους τους στον σταθμό του ΗΣΑΠ στο Μαρούσι προκαλώντας τους σοβαρά τραύματα. Λίγες ημέρες νωρίτερα στην Πάρο δέκα ανήλικοι έως 15 ετών, μεταξύ των οποίων ένα 10χρονο παιδί, μαχαίρωσαν 23χρονο και γρονθοκόπησαν τον 33χρονο φίλο του έπειτα από παρατηρήσεις που δέχτηκαν για ταραχώδη συμπεριφορά.
Μόνο τον Δεκέμβριο τα περιστατικά βίας από άγουρους γκάνγκστερ υπερέβησαν τα 70 ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους συμμορίες ανηλίκων -ημεδαπών και αλλοδαπών- διέπραξαν 725 κλοπές και ενεπλάκησαν σε 730 υποθέσεις διακίνησης ναρκωτικών, πέραν των χιλιάδων περιστατικών εκφοβισμού (bullying) στα σχολεία και των 3.734 παραβάσεων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας στις οποίες υπέπεσαν ανήλικοι, οδηγώντας είτε χωρίς δίπλωμα είτε υπό την επήρεια ουσιών.
Συλλήψεις
Ο κατήφορος δεν έχει σταματημό. Μόνο το δίμηνο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου 2024 συνελήφθησαν 17 παιδιά για βιασμό ή προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας, γενετήσιες πράξεις με ανήλικους ή ενώπιών τους, πορνογραφία ανηλίκων, 292 για κλοπές και ληστείες, 86 για πρόκληση σωματικών βλαβών, 28 για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων, 242 για παραβάσεις της οδικής ασφάλειας, 75 για εξαρτησιογόνες ουσίες, 2 για αρπαγή ανηλίκων, 7 για εγκληματική οργάνωση, 8 για απείθεια και 4 για βία κατά υπαλλήλων και δικαστικών προσώπων, 9 για πλαστογραφία, 4 για εμπρησμό και 16 για απειλή. Το 2023 σε σχέση με το 2022 η εγκληματικότητα στις τάξεις τους είχε αυξηθεί κατά 56% και τ0 2024 κατά 25% επιπλέον.
Κατηγορίες
Σύμφωνα με τα στοιχεία των αστυνομικών δελτίων, αντιμετώπισαν κατηγορίες 320 παιδιά 7 έως 12 ετών για παραβατική συμπεριφορά. Από αυτά τα 170 για κλοπές και ληστείες, τα 14 για σωματικές βλάβες, τα 5 για όπλα, τα 4 για ναρκωτικά. Το ίδιο χρονικό διάστημα, κατηγορήθηκαν 5.255 παιδιά ηλικίας 13 έως 17 ετών. Μεταξύ αυτών, οι 2.928 περιπτώσεις αφορούσαν κλοπές και ληστείες, οι 349 σωματικές βλάβες, οι 440 ναρκωτικά και οι 330 όπλα. Οι γκάνγκστερ της αποκαλούμενης Generation knife crime (γενιάς επιδιδόμενης σε εγκληματικές ενέργειες με μαχαίρια), αυξάνονται καθημερινώς, ομαδοποιούνται συστηματικώς και το κυριότερο είναι ότι ακόμη δεν έχει βρεθεί τρόπος περιορισμού τους.
Ευρωπαϊκές αναφορές
Σε αντίθεση με τη Μ. Βρετανία, όπου εκεί εντοπίζεται το 2011-2012 η εμφάνιση της Generation crime knife, η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει ανάλογες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες.
Εκεί για παράδειγμα, ο διπλασιασμός των ανήλικων εγκληματιών κάτω των 15 ετών, την περίοδο 2014-2023, οφείλεται στα μέτρια έως πενιχρά εισοδήματα της μέσης και μικροαστικής βρετανικής οικογένειας, στην έλλειψη αστυνόμευσης και στη συνεχιζόμενη αλλοίωση της Αγγλικής ταυτότητας του πληθυσμού εξαιτίας της «ενσωμάτωσης» εκατομμυρίων πολιτών από τις πάλαι ποτέ Βρετανικές κτήσεις στην Ασία και την Αφρική. Στην Ελλάδα, η έξαρση της συγκεκριμένης εγκληματικότητας δεν καταγράφεται μόνο σε υποβαθμισμένες περιοχές (σς πλην των καταυλισμών των Ρομά) αλλά κυρίως σε δήμους και συνοικίες, μέσου και ανώτερου βιοτικού επιπέδου.
Επόμενο στάδιο
Πέραν των συνεπειών από τη μακρά καραντίνα του κορονοϊού και της αλόγιστης χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τα μεγαλύτερα προβλήματα εστιάζονται: α) στην ατιμωρησία, β) στην αδιαφορία του οικογενειακού περιβάλλοντος των δραστών και γ) στην αδυναμία κατανόησης από πλευράς των αρχών (αστυνομικών, δικαστικών, προνοιακών) ότι το επόμενο στάδιο είναι πολύ χειρότερο, δηλαδή η στρατολόγηση και συμμετοχή τους στο οργανωμένο έγκλημα.
Στρατολόγηση
Τον περασμένο Αύγουστο στη Δανία διαπιστώθηκε ότι οι ντόπιες μαφίες στρατολογούσαν ανήλικους Σουηδούς, Ασιατικής κυρίως καταγωγής, για να διαπράττουν δολοφονίες και να διακινούν ναρκωτικά. «Στην αρχή υπήρξαν περιστατικά νεανικής παραβατικότητας. Αργότερα αυτοί οι νέοι μεγάλωσαν και ξεκίνησαν να σχηματίζουν ισχυρά εγκληματικά δίκτυα», επεσήμαναν τότε Σουηδοί ειδήμονες όπως ο εγκληματολόγος Μάνε Γκέρελ που κατάφερε να εντοπίσει και να περιγράψει το εν λόγω «επιχειρησιακό μοντέλο». Το ως άνω «μοντέλο» αφορά κυρίως χρηματοδότηση ανήλικων χούλιγκαν για τη δημιουργία των γνωστών και ως «στρατών» ορισμένων ποδοσφαιρικών ομάδων. Πλέον όμως οι «εγκέφαλοι» και των ελληνικών μαφιόζικων οργανώσεων πληρώνουν 14χρονους και 15χρονους για να επιδίδονται σε βιαιότητες και κυρίως για τη διακίνηση ναρκωτικών. Σε δύο περιπτώσεις μάλιστα, στη Θεσσαλονίκη και στην Ξάνθη, «εισήχθησαν» για το σκοπό αυτό ανήλικοι από την Αλβανία και τη Βουλγαρία, με οικογενειακό – όπως αποδείχθηκε – ποινικό υπόβαθρο.
Δικαιοσύνη
Από την πλευρά της η Δικαιοσύνη, όπως προκύπτει από σχετική εγκύκλιο της αντιεισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ευστ. Καπαγιάννη, εκτιμά ότι «η αντιμετώπιση του κοινωνικού αυτού φαινομένου, το οποίο διαρκώς διογκώνεται δεν έγκειται μόνο στην ποινική καταστολή αλλά προϋποθέτει ευρύτερες κοινωνικές δράσεις και συνεργασίες πολλών φορέων. Ο αυτοσεβασμός του ανηλίκου, ο σεβασμός που πρέπει να επιδεικνύει και ο ίδιος στα δικαιώματα των συνανθρώπων, ιδίως των θυμάτων, η συναίσθηση της κοινωνικής του ευθύνης καθώς και η διαπαιδαγώγησή του προκειμένου να αποφύγει στο μέλλον την τέλεση νέων εγκληματικών πράξεων επιτυγχάνεται, σε πρώτο στάδιο, από την ίδια την οικογένεια, σε δεύτερο δε στάδιο, μέσω υποστηρικτικών της προσωπικότητάς του μορφών και μέτρων που εκτελούνται μέσα στην τοπική κοινωνία».
Συνεργασία
Για τους λόγους αυτούς αναφέρει η κυρία Καπαγιάννη «Θα πρέπει – εκτός από τον σχηματισμό των οικείων ποινικών δικογραφιών και την κατά προτεραιότητα διεκπεραίωσή τους να δοθεί έμφαση, σε συνεργασία με άλλους εμπλεκόμενους φορείς, σε δράσεις και προγράμματα μέσω των οποίων θα παιδιά θα μαθαίνουν το σεβασμό, τη συνεργασία, τη συμμετοχή, τη λήψη πρωτοβουλιών για πράγματα που τους ενδιαφέρουν, τη διαχείριση του θυμού, την επίλυση συγκρούσεων, τη βελτίωση της επικοινωνίας, τη διαχείριση του άγχους ώστε να τεθεί ένα ανάχωμα στη βία».
Ενέργειες
Προτείνει δε την έκδοση παραγγελιών, μέσω των κοινωνικών υπηρεσιών και των δομών υγείας της κάθε διοικητικής περιφέρειας, για συστηματική διενέργεια κοινωνικών ερευνών προς διερεύνηση των συνθηκών διαβίωσης, διαπαιδαγώγησης και εν γένει κοινωνικής παράστασης των οικογενειών των ανηλίκων, που παρουσιάζουν παθογένειες, για παιδοψυχολογική εκτίμηση των ανηλίκων με έμφαση στις ψυχοσυναισθηματικές σχέσεις αυτών με τους γονείς τους και στην οικογενειακή συνοχή, η έρευνα για το εάν οι ανήλικοι έχουν υποστεί κάποια μορφής βία από το οικογενειακό ή φιλικό τους περιβάλλον, η έρευνα για την ύπαρξη ή μη οποιοσδήποτε μορφής ψυχοπαθολογίας σε πρόσωπό τους, καθώς και το ενδεχόμενο περαιτέρω παιδοψυχιατρικής εκτίμησης, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν χρήζουν ψυχολογικής ή συμβουλευτικής υποστήριξης.
Ακόμη, τη διαρκή συνεργασία με τις διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του κάθε Νομού. Και τέλος, τη διοργάνωση δράσεων, οι οποίες να στοχεύουν στην ενημέρωση γονέων και εκπαιδευτικών αλλά και μαθητών, με την συμμετοχή των επιστημόνων (κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι. κατάλληλων ψυχίατροι) αλλά και αστυνομικών καθώς και δικηγόρων με την συνδρομή του κατά τόπο αρμοδίου Δικηγορικού Συλλόγου.
Φωτογραφία – Τατιάνα Μπόλαρη
Δράση κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού από μαθητές και μαθήτριες του Πειραματικού Σχολείου – Πανεπιστημίου Αθηνών στην Πλατεία Συντάγματος