Ελβετικό Φράγκο: Η ανάγκη και η λύση που θα πάρουν 200.000 Έλληνες δανειολήπτες
27 °c
Athens
Today Press
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
  • ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • SPORTS
    • LIFESTYLE
      • MEDIA
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
No Result
View All Result
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
  • ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • SPORTS
    • LIFESTYLE
      • MEDIA
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
No Result
View All Result
Today Press
Home ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελβετικό Φράγκο: Η ανάγκη και η λύση που θα πάρουν 200.000 Έλληνες δανειολήπτες

Το Μαξίμου επεξεργάζεται ειδικό σχέδιο

by todaypress stream
04/01/2025 19:27
in ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,
Ελβετικό Φράγκο: Η ανάγκη και η λύση που θα πάρουν 200.000 Έλληνες δανειολήπτες
Share on FacebookShare on Twitter

Το σχέδιο για την ανακούφιση 200.000 Ελλήνων που έλαβαν στεγαστικά δάνεια σε ελβετικό φράγκο, περιέγραψε η εφημερίδα «Τα Νέα».

Όπως διευκρινιζεται οι συζητήσεις με τις τράπεζες δεν έχουν ακόμα τελεσφορήσει, όμως βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και όπως εκτιμάται δεν αργούν οι τελικές ανακοινώσεις.

Το σχέδιο αφορά τα στεγαστικά δάνεια με ελβετικό φράγκο που συνάφθηκαν το διάστημα 2006- 2008.

Προβλέπεται, σύμφωνα με την εφημερίδα, κούρεμα κούρεμα της υπερβάλλουσας οφειλής λόγω ισοτιμίας, προσαύξηση με βάση τη διαφορά του επιτοκίου ελβετικού φράγκου από το αντίστοιχο του ευρώ και υπογραφή νέας σύμβασης σε ευρώ η οποία θα αναχρηματοδοτήσει το υπόλοιπο  της οφειλής.

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΕΝΤΥΠΗΣ TODAY PRESS

Από τις 21 Δεκεμβρίου το ρεπορτάζ το Δημήτρη Κυριακόπουλου, ανέφερε πως την προσήκουσα λύση στο μείζον πρόβλημα δεκάδων χιλιάδων δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο (μαζί με τους συνοφειλέτες και τους εγγυητές οι εμπλεκόμενοι υπολογίζονται σε 200.000) μελετά η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ανακοινώσεις για την υπό επεξεργασία κυβερνητική παρέμβαση, τοποθετούνται χρονικά στο πρώτο εξάμηνο του 2025.

Ενδεικτική, των κυβερνητικών προθέσεων είναι η πρόσφατη αναφορά του Κωστή Χατζηδάκη. Ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στον ΣΚΑΪ ζήτησε από τους εγκλωβισμένους δανειολήπτες να κάνουν υπομονή, καθώς το θέμα είναι περίπλοκο και σημείωσε: «Δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι δεν κατανοούμε αυτό που οι άνθρωποι σωστά επισημαίνουν. Θα κάνουμε ό,τι επιτρέπεται, βασιζόμενοι και σε πρακτικές άλλων κρατών».

Υπενθυμίζεται, ότι τα εν λόγω δάνεια (στην συντριπτική πλειονότητά τους στεγαστικά) δόθηκαν κυρίως την περίοδο 2006-2008, με την ισοτιμία να βρίσκεται στο 1 ευρώ προς 1,6 ελβετικά φράγκα, ενώ σήμερα κινείται στην περιοχή του 1 προς 0,94. Με την ενίσχυση του ελβετικού φράγκου οι δανειολήπτες αυτής της κατηγορίας έχουν περιέλθει σε δυσμενή θέση, καθώς οι οφειλές τους αυξάνονται και καθίστανται δυσβάστακτες. Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλοί βρίσκονται σήμερα να χρωστούν 70% περισσότερο από το αρχικό κεφάλαιο του δανείου.

Πάντως, το 2019 ο Άρειος Πάγος έλαβε απόφαση εναντίον δανειοληπτών που αμφισβήτησαν τη ρήτρα για την εξόφληση των δανείων με βάση τις ισοτιμίες του ελβετικού φράγκου, κρίνοντας ότι οι τράπεζες είχαν προειδοποιήσει επαρκώς τους δανειολήπτες για τους κινδύνους.

Καταγγελία εναντίον της Ελλάδας

Προ ημερών, ο πανελλήνιος Σύλλογος Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου (ΣΥ.ΔΑΝ.Ε.Φ.), έκανε γνωστό ότι υποβλήθηκε και εισήχθη ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καταγγελία κατά της Ελλάδος, αναφορικά με την παραβίαση από την Ελληνική Δημοκρατία του άρθρου 267 Συνθήκης Λειτουργίας Ευρωπαϊκής Ένωσης (Σ.Λ.Ε.Ε.).

«Το Δ.Σ. του Σωματείου αποφάσισε την υποβολή καταγγελίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά της Ελλάδας λόγω της παραβίασης από τον Άρειο Πάγο των υποχρεώσεων που επιβάλλει στα εθνικά δικαστήρια το ενωσιακό δίκαιο, και ειδικότερα ο μηχανισμός της προδικαστικής παραπομπής. Με την κίνησή αυτή ο ΣΥΔΑΝΕΦ φιλοδοξεί να πείσει την Επιτροπή να κινηθεί και να λάβει μέρος στο νομικό τους αγώνα ακολουθώντας τις προβλεπόμενες διαδικασίες, ώστε να διακοπεί εν τη γενέσει της η παράνομη και παράλογη αυτή στάση των δικαστηρίων της Ελλάδας αναφορικά με το συγκεκριμένο θέμα των δανείων με ρήτρα αξίας ελβετικού φράγκου», αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση.

Το παράδειγμα της Ουγγαρίας

Σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, στις οποίες η χορήγηση δανείων σε ελβετικό φράγκο εξελίχθηκε σε μείζον κοινωνικό πρόβλημα, κυβερνήσεις επέλεξαν τον οδό των νομοθετικών παρεμβάσεων.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με έκθεση think tank του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με ουγγρικό νόμο, που τέθηκε σε ισχύ στις αρχές του 2015, έγινε υποχρεωτική μετατροπή των δανείων ελβετικού φράγκου σε τοπικό νόμισμα με βάση την ισοτιμία της 7ης Νοεμβρίου 2014, ανεξάρτητα από τον χρόνο σύναψης του δανείου.

Όπως σημειώνεται στην έκθεση, με τη μετατροπή αυτή μειώθηκε η αξία των δανείων ελβετικού φράγκου από 14,8 δισ. σε 3,8 δισ. ελβετικά φράγκα. Το παράδειγμα της Ουγγαρίας ακολούθησαν στη συνέχεια άλλες ευρωπαϊκές χώρες με μεγάλο πρόβλημα από τα δάνεια ελβετικού φράγκου (Κροατία, Κύπρος, Μαυροβούνιο, Ρουμανία και Σερβία).

Tags: ΔΑΕΙΟΛΗΠΤΗςΔΑΝΕΙΟΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΙ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣΕΛΒΕΤΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο X
  Κάνε λήψη της εφαρμογής του Todaypress.gr στο App Store
  Κάνε λήψη της εφαρμογής του Todaypress.gr στο Google Play

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ανακάμπτουν οι αγορές μετά το πρώτο σοκ;
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Κλείσιμο με άνοδο

05/06/2025 18:46
ΕΚΤ: Νέα μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Νέα μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης

05/06/2025 15:32
Έρευνα ΙΕΛΚΑ: Δείτε την πορεία των τιμών στα ράφια των σούπερ μάρκετ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρευνα ΙΕΛΚΑ: Δείτε την πορεία των τιμών στα ράφια των σούπερ μάρκετ

05/06/2025 14:37
«Κλειδί» για μόνιμες φοροελαφρύνσεις ο περιορισμός της φοροδιαφυγής
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: Υποχρεωτική δήλωση ΙΒΑΝ για τις επιστροφές ΦΠΑ από 1 Ιουλίου

05/06/2025 13:15
Στουρνάρας: Η επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού θα στερήσει χρήματα από τους φτωχούς
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στουρνάρας: Να εστιάσουμε στην προστασία του περιβάλλοντος για μια πιο ανθεκτική οικονομία

05/06/2025 13:11
ΕΛΣΤΑΤ: Στο 9% μειώθηκε το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα το γ’ τρίμηνο του 2024
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άνεργοι: Μείωση 15% σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2024

05/06/2025 13:09
Επενδυτικό πρόγραμμα μαμούθ και μείωση φόρων από τα υπερέσοδα της φοροδιαφυγής: Οι μεγάλες προτεραιότητες της επόμενης τριετίας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εύσημα της Κομισιόν στην Ελλάδα: Ισχυρή πρόοδος στην οικονομία – Οι προτροπές στην Αθήνα

05/06/2025 12:29
ΔΥΠΑ: Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για 315 θέσεις εργασιακών συμβούλων
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανακοινώθηκαν τα προσωρινά αποτελέσματα για το κατασκηνωτικό πρόγραμμα της ΔΥΠΑ

05/06/2025 12:26
Κορυφώνεται σήμερα στην Ολομέλεια η συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το Νέο Δημοσιονομικό Πλαίσιο – 11 ερωταπαντήσεις

05/06/2025 09:27

ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΚΟΡΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ TP ONLINE

Aρ.Φύλλου #159


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ολοκληρώθηκε η νέα εκκαθάριση ΕΝΦΙΑ 2025 για ακίνητα πληγέντων από φυσικές καταστροφές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αυτόματη Ενημέρωση του Φορολογικού Μητρώου με τις μεταβολές στοιχείων των ΕΠΕ και ΙΚΕ

5 Ιουνίου 2025

...

Read moreDetails

Α. Δρίκος: “Συνεχίζουμε με ακόμη περισσότερες πρωτοβουλίες που ενισχύουν την κοινωνική συνοχή και προάγουν την ψυχική υγεία”

Α. Γεωργιάδης: “Καλό ταξίδι Δημήτρη μας”

Today Press

Χρήσιμα

  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Πολιτική Cookies
  • Δήλωση συμμόρφωσης με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 L63
  • Επικοινωνία

Social Media

Newsletter

Newsletter

Copyright © Todaypress.gr 2024
All Rights Reserved

No Result
View All Result
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
  • ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • SPORTS
    • LIFESTYLE
      • MEDIA
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Copyright © Todaypress.gr 2024
All Rights Reserved