Στην κορυφή της Taste Atlas, της διαδικτυακής πλατφόρμας που αναδεικνύει παραδοσιακά φαγητά από όλες τις χώρες του κόσμου, βρέθηκε η ελληνική κουζίνα. Ανάμεσα στις ελληνικές γεύσεις που μας έδωσαν την πρωτιά, ήταν και δυο προϊόντα από την Νάξο, η κορυφαία παραδοσιακή Γραβιέρα Π.Ο.Π αλλά και το Αρσενικό.
Παραδοσιακή Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π
Πρωταγωνιστής, εξωστρέφειας της τοπικής οικονομίας της Νάξου, είναι αναμφισβήτητα η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου.
Το πιο μεγάλο καμάρι της Ένωσης, είναι αδιαμφισβήτητα, η παραδοσιακή Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. (προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης) η «ναυαρχίδα» της παραγωγής.
Αυτό το σκληρό τυρί, με το υποκίτρινο χρώμα, τη λεπτή, ξηρή επιδερμίδα, τη συμπαγή ελαστική μάζα, τις χαρακτηριστικές μικρές διάσπαρτες οπές, το φίνο άρωμα, τη γλυκιά και λεπτή γεύση και την πολύ χαρακτηριστική επίγευση έχει εδώ και χρόνια κερδίσει τη φήμη ως ένα από τα δύο κυριότερα προϊόντα του νησιού μαζί με την πατάτα.
Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου παράγει ετησίως περίπου 1.200 τόνους της φημισμένης γραβιέρας.
Τυροκομεί, το εκλεκτό τυρί χρησιμοποιώντας γάλα αποκλειστικά από ζώα που ζουν και εκτρέφονται στο νησί.
Κεφαλοτύρι Νάξου
Την σφραγίδα της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου έχει και το περίφημο κεφαλοτύρι του νησιού.
Αναμειγνύοντας πρόβειο και γίδινο γάλα και με χρήση παραδοσιακής πυτιάς η Ε.Α.Σ. παράγει ένα μοναδικό σκληρό τυρί, με σχετικά λεπτή και σκληρή επιδερμίδα και πικάντικη, αλμυρή αλλά και ευχάριστη γεύση και πλούσιο άρωμα.