Ελβετικό Φράγκο: Η λύση που θα αλλάξει τη ζωή 200.000 Ελλήνων
31 °c
Athens
Today Press
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
  • ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • SPORTS
    • LIFESTYLE
      • MEDIA
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
No Result
View All Result
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
  • ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • SPORTS
    • LIFESTYLE
      • MEDIA
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
No Result
View All Result
Today Press
Home ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελβετικό Φράγκο: Η λύση που θα αλλάξει τη ζωή 200.000 Ελλήνων

Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2025 η κυβερνητική παρέμβαση για τους εγκλωβισμένους δανειολήπτες

by todaypress stream
28/12/2024 10:05
in ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,
Δάνεια σε Ελβετικό φράγκο: To “κλειδί” για την ανακούφιση 200.000 Ελλήνων

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας δανειοληπτών ελβετικού φράγκου στο υπουργείο Οικονομικών και πορεία στην Βουλή, Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2024. Όπως καταγγέλλει η Επιτροπή Πρωτοβουλίας Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου, εδώ και 15 χρόνια έχουν αφεθεί στο έλεος των τραπεζών και των funds, ενώ καμία κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει σε ουσιαστική νομοθετική παρέμβαση για την προστασία τους. "Ζητάμε να πληρώσουμε για αυτά που δανειστήκαμε" αναφέρει η Επιτροπή σημειώνοντας πως το πρόβλημα αφορά περισσότερες από 70.000 οικογένειες. Σε ανακοίνωσή της εξηγεί πως τα δάνεια αυτά προωθήθηκαν από τις τράπεζες ως στεγαστικά, ενώ στην πραγματικότητα είχαν τη μορφή επενδυτικών προϊόντων. Το αποτέλεσμα ήταν να αυξηθούν υπέρογκα οι οφειλές τους, σε πολλές περιπτώσεις διπλασιάζοντας ή και τριπλασιάζοντας τα αρχικά ποσά δανεισμού. Πολλοί έχουν ήδη χάσει τα σπίτια τους, ενώ άλλοι βρίσκονται αντιμέτωποι με κατασχέσεις από τα funds. (ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΤΣΟΜΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ/EUROKINISSI)

Share on FacebookShare on Twitter

Δημοσιεύθηκε στην έντυπη Today Press

του Δημήτρη Κυριακόπουλου

Την προσήκουσα λύση στο μείζον πρόβλημα δεκάδων χιλιάδων δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο (μαζί με τους συνοφειλέτες και τους εγγυητές οι εμπλεκόμενοι υπολογίζονται σε 200.000) μελετά η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ανακοινώσεις για την υπό επεξεργασία κυβερνητική παρέμβαση, τοποθετούνται χρονικά στο πρώτο εξάμηνο του 2025. Ενδεικτική, των κυβερνητικών προθέσεων είναι η πρόσφατη αναφορά του Κωστή Χατζηδάκη. Ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στον ΣΚΑΪ ζήτησε από τους εγκλωβισμένους δανειολήπτες να κάνουν υπομονή, καθώς το θέμα είναι περίπλοκο και σημείωσε: «Δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι δεν κατανοούμε αυτό που οι άνθρωποι σωστά επισημαίνουν. Θα κάνουμε ό,τι επιτρέπεται, βασιζόμενοι και σε πρακτικές άλλων κρατών».

Υπενθυμίζεται, ότι τα εν λόγω δάνεια (στην συντριπτική πλειονότητά τους στεγαστικά) δόθηκαν κυρίως την περίοδο 2006-2008, με την ισοτιμία να βρίσκεται στο 1 ευρώ προς 1,6 ελβετικά φράγκα, ενώ σήμερα κινείται στην περιοχή του 1 προς 0,94. Με την ενίσχυση του ελβετικού φράγκου οι δανειολήπτες αυτής της κατηγορίας έχουν περιέλθει σε δυσμενή θέση, καθώς οι οφειλές τους αυξάνονται και καθίστανται δυσβάστακτες. Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλοί βρίσκονται σήμερα να χρωστούν 70% περισσότερο από το αρχικό κεφάλαιο του δανείου.

Πάντως, το 2019 ο Άρειος Πάγος έλαβε απόφαση εναντίον δανειοληπτών που αμφισβήτησαν τη ρήτρα για την εξόφληση των δανείων με βάση τις ισοτιμίες του ελβετικού φράγκου, κρίνοντας ότι οι τράπεζες είχαν προειδοποιήσει επαρκώς τους δανειολήπτες για τους κινδύνους.

Καταγγελία εναντίον της Ελλάδας

Προ ημερών, ο πανελλήνιος Σύλλογος Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου (ΣΥ.ΔΑΝ.Ε.Φ.), έκανε γνωστό ότι υποβλήθηκε και εισήχθη ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καταγγελία κατά της Ελλάδος, αναφορικά με την παραβίαση από την Ελληνική Δημοκρατία του άρθρου 267 Συνθήκης Λειτουργίας Ευρωπαϊκής Ένωσης (Σ.Λ.Ε.Ε.).

«Το Δ.Σ. του Σωματείου αποφάσισε την υποβολή καταγγελίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά της Ελλάδας λόγω της παραβίασης από τον Άρειο Πάγο των υποχρεώσεων που επιβάλλει στα εθνικά δικαστήρια το ενωσιακό δίκαιο, και ειδικότερα ο μηχανισμός της προδικαστικής παραπομπής. Με την κίνησή αυτή ο ΣΥΔΑΝΕΦ φιλοδοξεί να πείσει την Επιτροπή να κινηθεί και να λάβει μέρος στο νομικό τους αγώνα ακολουθώντας τις προβλεπόμενες διαδικασίες, ώστε να διακοπεί εν τη γενέσει της η παράνομη και παράλογη αυτή στάση των δικαστηρίων της Ελλάδας αναφορικά με το συγκεκριμένο θέμα των δανείων με ρήτρα αξίας ελβετικού φράγκου», αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση.

Το παράδειγμα της Ουγγαρίας

Σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, στις οποίες η χορήγηση δανείων σε ελβετικό φράγκο εξελίχθηκε σε μείζον κοινωνικό πρόβλημα, κυβερνήσεις επέλεξαν τον οδό των νομοθετικών παρεμβάσεων.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με έκθεση think tank του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με ουγγρικό νόμο, που τέθηκε σε ισχύ στις αρχές του 2015, έγινε υποχρεωτική μετατροπή των δανείων ελβετικού φράγκου σε τοπικό νόμισμα με βάση την ισοτιμία της 7ης Νοεμβρίου 2014, ανεξάρτητα από τον χρόνο σύναψης του δανείου.

Όπως σημειώνεται στην έκθεση, με τη μετατροπή αυτή μειώθηκε η αξία των δανείων ελβετικού φράγκου από 14,8 δισ. σε 3,8 δισ. ελβετικά φράγκα. Το παράδειγμα της Ουγγαρίας ακολούθησαν στη συνέχεια άλλες ευρωπαϊκές χώρες με μεγάλο πρόβλημα από τα δάνεια ελβετικού φράγκου (Κροατία, Κύπρος, Μαυροβούνιο, Ρουμανία και Σερβία).

Tags: ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣΕΛΒΕΤΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΤράπεζες
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο X
  Κάνε λήψη της εφαρμογής του Todaypress.gr στο App Store
  Κάνε λήψη της εφαρμογής του Todaypress.gr στο Google Play

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αυξημένες επενδύσεις εμφάνισε πάνω από 1 στις 3 ΜμΕ το Β’ εξάμηνο του 2022
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤτΕ: Σε αυξήσεις των επιτοκίων χορηγήσεων προχώρησαν οι τράπεζες τον Απρίλιο

04/06/2025 13:41
Eurostat: Στο 2,7% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Απρίλιο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πράσινο φως» από Standard & Poors στην πρόωρη εξόφληση των δανείων του πρώτου μνημονίου

04/06/2025 13:21
Σε πλήρη εξέλιξη το σχέδιο για την ταχύτερη μείωση του δημοσίου χρέους
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Με νέα άνοδο η σημερινή συνεδρίαση

04/06/2025 11:32
Ανοικτό το ενδεχόμενο για τρίτο Fuel Pass άφησε ο Άδωνις Γεωργιάδης
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: Νέο σύστημα εισροών-εκροών στα πρατήρια καυσίμων από 12 Ιουνίου – Ενισχύεται η μάχη κατά του λαθρεμπορίου

04/06/2025 10:46
Ακτινογραφία της αγοράς εργασίας: Οι τάσεις, τι ζητούν οι επιχειρήσεις και ποια είναι τα βασικά κριτήρια προσλήψεων
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακτινογραφία της αγοράς εργασίας: Οι τάσεις, τι ζητούν οι επιχειρήσεις και ποια είναι τα βασικά κριτήρια προσλήψεων

04/06/2025 10:34
«Κλειδί» για μόνιμες φοροελαφρύνσεις ο περιορισμός της φοροδιαφυγής
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: Μειώνεται μέχρι και σε 5% η παρακράτηση στην ενημερότητα μεταβίβασης ακινήτου για χρέη σε αναστολή είσπραξης

03/06/2025 13:36
Παράταση υποβολής αιτήσεων στη δράση «e-Astypalea»
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παράταση υποβολής αιτήσεων στη δράση «e-Astypalea»

03/06/2025 13:26
Στο 3,3% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, στο 1,9% η Ευρωζώνη
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο 3,3% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, στο 1,9% η Ευρωζώνη

03/06/2025 12:36
Κυρ. Πιερρακάκης: Η διεθνοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στον πυρήνα του νομοσχεδίου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κυριάκος Πιερρακάκης στο Sciences Po: «Η Ελλάδα θα συνεχίσει τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις με ταχύτητα»

03/06/2025 11:58

ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΚΟΡΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ TP ONLINE

Aρ.Φύλλου #159


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Δημόσια διαθέσιμα από το ΥΠ.ΕΣ. τα αποτελέσματα της πρώτης έρευνας αξιολόγησης των δημόσιων υπηρεσιών από τους πολίτες – Ενδιαφέροντα στοιχεία για τους Δήμους
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημόσια διαθέσιμα από το ΥΠ.ΕΣ. τα αποτελέσματα της πρώτης έρευνας αξιολόγησης των δημόσιων υπηρεσιών από τους πολίτες – Ενδιαφέροντα στοιχεία για τους Δήμους

4 Ιουνίου 2025

...

Read moreDetails

Ν. Κεραμέως: Από τους 660.000 Έλληνες που έφυγαν στο εξωτερικό, 420.000 έχουν ήδη επιστρέψει

Ν. Παπαθανάσης: Στο ΕΣΠΑ η κατασκευή δικτύων αποχέτευσης ακαθάρτων στην Βόρεια Αττική

Today Press

Χρήσιμα

  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Πολιτική Cookies
  • Δήλωση συμμόρφωσης με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 L63
  • Επικοινωνία

Social Media

Newsletter

Newsletter

Copyright © Todaypress.gr 2024
All Rights Reserved

No Result
View All Result
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
  • ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • SPORTS
    • LIFESTYLE
      • MEDIA
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Copyright © Todaypress.gr 2024
All Rights Reserved