Σκέρτσος: Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός για τις τράπεζες είναι υπέρ των καταναλωτών
30 °c
Athens
Today Press
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
  • ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • SPORTS
    • LIFESTYLE
      • MEDIA
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
No Result
View All Result
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
  • ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • SPORTS
    • LIFESTYLE
      • MEDIA
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
No Result
View All Result
Today Press
Home ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκέρτσος: Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός για τις τράπεζες είναι υπέρ των καταναλωτών

by todaypress
16/12/2024 11:15
in ΠΟΛΙΤΙΚΗ,
Σκέρτσος: Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός για τις τράπεζες είναι υπέρ των καταναλωτών

Ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σε εκδήλωση με θέμα "Εθνική Στρατηγική για την Περιφερειακή Ανάπτυξη / Παρουσίαση Ψηφιακής Πλατφόρμας erga.gov.gr", στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Τρίτη 27 Αυγούστου 2024. (ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ)

Share on FacebookShare on Twitter

Μια πρώτη εξειδίκευση όσων ανακοίνωσε την Κυριακή το απόγευμα ο πρωθυπουργός, έκανε ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, σε συνέντευξή του στον «Αντέννα». Και, ξεκινώντας από το κομμάτι των ανακοινώσεων που αφορούν τις συναλλαγές των πολιτών με τις τράπεζες, εν πρώτοις θύμισε ότι μέχρι πριν από δύο χρόνια οι τράπεζες ήταν ζημιογόνες, επιπλέον ότι η κυβέρνηση είχε ήδη πάρει τα πρώτα δέκα μέτρα τη διετία 2019 – 2020. Αμέσως μετά παρέθεσε τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. Στόχος είναι, εξήγησε, να αυξηθεί ο τραπεζικός ανταγωνισμός υπέρ των καταναλωτών.

Κατ’ αντιδιαστολή, μάλιστα, με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Γαλλία και η Γερμανία, παρατήρησε, «εμείς σε στέρεο έδαφος μπορούμε να βάζουμε πλάτη στα πιο αδύναμα νοικοκυριά, τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας, να κάνουμε παροχές».

Σε επόμενο σημείο της συνέντευξης ο υπουργός Επικρατείας επέκρινε την αντιπολίτευση γιατί – όπως είπε – είτε δεν ήξερε είτε έκανε πως δεν ήξερε, όταν διατύπωσε αιτήματα που ρυθμίζονται από το ευρωσύστημα (π.χ. επιτόκια), γεγονός που του επέτρεψε να κάνει λόγο για «άσφαιρη αντιπολίτευση». Εν συνεχεία υπογράμμισε, ότι σε απομακρυσμένες περιοχές, όπου υπάρχει μόνο ένα τραπεζικό κατάστημα ή ΑΤΜ, δεν θα υπάρχει καμία χρέωση. Ενώ αναφέρθηκε και στη συμφωνία με τις τράπεζες για τη χορήγηση 100 εκατ. στο πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου» για τις ανακαινίσεις σχολείων.

Εξάλλου, ως το 2019 οι τράπεζες δεν χορηγούσαν δάνεια, θύμισε, από εκεί και μετά αυτό άλλαξε, συμπλήρωσε. Συγχρόνως αναφέρθηκε και στον ρόλο της Αναπτυξιακής Τράπεζας που έχει δώσει δάνεια σε περίπου 45.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και του Ταμείου Ανάκαμψης, που δίνει πολύ χαμηλό επιτόκιο, επιδοτούμενο, με κίνητρα για επενδύσεις τόσο σε μικρομεσαίες όσο και σε μεγάλες επιχειρήσεις.

Επιπροσθέτως, ο Άκης Σκέρτσος επεσήμανε, παράλληλα με τον 5ο τραπεζικό πυλώνα, τη δυνατότητα που θα έχουν πλέον μη χρηματοπιστωτικοί φορείς να δίνουν δάνεια, μέσω της οποίας εκτιμάται ότι θα ενταθεί ο ανταγωνισμός, ωθώντας και τις συστημικές τράπεζες να χαμηλώσουν τα επιτόκια. Την εποπτεία θα την ασκεί η Τράπεζα της Ελλάδος, διευκρίνισε. Κατά συνέπεια, συμπέρανε, οι παρεμβάσεις που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, αφορά τη συντριπτική πλειοψηφία των συναλλαγών μεταξύ τραπεζών και πολιτών, είτε είναι φυσικά πρόσωπα είτε επιχειρήσεις.

Αλλάζοντας θέμα και αναφερόμενος στις παροχές προς τους συνταξιούχους,υπογράμμισε πως «οι δαπάνες για τις συντάξεις έχουν αυξηθεί σχεδόν κατά 30% τα τελευταία χρόνια, το 2025 θα είναι η τρίτη χρόνια, όπου μετά από 10-12 χρόνια οι συνταξιούχοι μας θα λάβουν αυξήσεις». Ακόμα, στο σημείο αυτό ο Άκης Σκέρτσος παρέθεσε σειρά κοινωνικών παροχών που μειώνουν το κόστος διαβίωσης του πολίτη, όπως είναι ο δωρεάν προσωπικός γιατρός, οι δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για πέντε μακροχρόνιες ασθένειες, τα απογευματινά χειρουργεία.

Όσον αφορά τους ενστόλους, αναγνωρίζεται πλέον ότι ασκούν ένα επικίνδυνο επάγγελμα, «αυτή η κυβέρνηση τιμά τα Σώματα Ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις», υπογράμμισε εν προκειμένω, παραπέμποντας για τις λεπτομέρειες των ανακοινώσεων στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Σε άλλες κυβερνητικές πολιτικές, το επίδομα στέγης για φοιτητές ήταν στα 1.000 ευρώ και τώρα μπορεί να αγγίξει, υπό προϋποθέσεις, τα 2.500 ευρώ. «Κάνουμε το καλύτερο για να στηρίξουμε τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη, το ζήτημα είναι η ζωή μας να γίνεται λίγο καλύτερη, λίγο ευκολότερη κάθε μέρα που περνάει σε μια σταθερή οικονομία, που αναγνωρίζεται από τους πιο έγκυρους διεθνείς οργανισμούς, οι οποίοι μας ασκούσαν δριμεία κριτική τα προηγούμενα χρόνια», σχολίασε εξάλλου.

Στη φορολογική πολιτική, από το 2019 έχουν μειωθεί 72 φόροι και εισφορές, με τον ΟΟΣΑ να αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη μείωση φορολογικού βάρους. Όμως, παρά τους λιγότερους φόρους, τα φορολογικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 20 δισ., ανέφερε ακόμη, χάρη στο μεγάλωμα της πίτας αλλά και τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής. Ενώ για τον ΦΠΑ, ο υπουργός Επικρατείας επικαλέσθηκε και πάλι το παράδειγμα άλλων χωρών, όπως την Ισπανία, οι οποίες αν και μείωσαν τον συγκεκριμένο φόρο, η μείωση δεν έφθασε στην τσέπη του καταναλωτή, αλλά χάθηκε στην επιχειρηματική αλυσίδα.

Εν κατακλείδι, «ο πρωθυπουργός έχει πει ότι όσο διευρύνεται η φορολογική βάση, μειώνεται η παραοικονομία και αυξάνονται τα έσοδα, θα δούμε ξανά την ελάφρυνση της μεσαίας τάξης, των ευάλωτων συνταξιούχων με πιο λογικούς φορολογικούς συντελεστές», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας.

Τέλος, όσον αφορά τη χρήση αλκοόλ από ανηλίκους σε μπαρ, ο κ. Σκέρτσος διαβεβαίωσε ότι η προστασία των παιδιών είναι «πρώτιστη προτεραιότητα» για την κυβέρνηση΄, σημειώνοντας κάποια από τα μέτρα που θα ληφθούν: η αστυνομία καθίσταται ο ελεγκτικός φορέας στο εξής, επιπλέον, οι ποινές γίνονται πιο αυστηρές και φθάνουν μέχρι και την αφαίρεση άδειας καταστήματος, σε περιπτώσεις υποτροπής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tags: Άκης ΣκέρτσοςΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣΝΔΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο X
  Κάνε λήψη της εφαρμογής του Todaypress.gr στο App Store
  Κάνε λήψη της εφαρμογής του Todaypress.gr στο Google Play

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μητσοτάκης για αξιολόγηση στο Δημόσιο: Εργαλείο λογοδοσίας – Ερωτηματολόγιο στους πολίτες κάθε άνοιξη και φθινόπωρο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο νέο ΚΕΠΑ στο Γαλάτσι σήμερα ο Πρωθυπουργός – Σημαντική μείωση κατά 66% των εκκρεμών ραντεβού

06/06/2025 08:55
Έκτακτη σύσκεψη το Σάββατο στο Μαξίμου – Τα μέτρα ασφαλείας στα Πανεπιστήμια σε πρώτο πλάνο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ομιλία Κυρ. Μητσοτάκη στην παρουσίαση της νέας υπηρεσίας του ΕΟΠΥΥ για την αποστολή φαρμάκων κατ’ οίκον

06/06/2025 08:24
Β. Κικίλιας από Στυλίδα: “Η αναβάθμιση των λιμένων στο κέντρο της χώρας αποτελεί στρατηγική μας προτεραιότητα”
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Β. Κικίλιας από Στυλίδα: “Η αναβάθμιση των λιμένων στο κέντρο της χώρας αποτελεί στρατηγική μας προτεραιότητα”

05/06/2025 22:37
Συναντήσεις του Χρίστου Δήμα στις Βρυξέλλες
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συναντήσεις του Χρίστου Δήμα στις Βρυξέλλες

05/06/2025 21:33
Συλλυπητήρια του ΠτΒ για το θάνατο του Δημήτρη Βουνάτσου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τέμπη: Πλεύση Ελευθερίας, Ελληνική Λύση, Νίκη και Κίνημα Δημοκρατίας συνυπέγραψαν την πρόταση Καρυστιανού για προανακριτική

05/06/2025 21:09
Κυρ. Μητσοτάκης: “Τα ευρωπαϊκά χρήματα να πηγαίνουν σε ευρωπαϊκές εταιρείες” (vid)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυρ. Μητσοτάκης: “Τα ευρωπαϊκά χρήματα να πηγαίνουν σε ευρωπαϊκές εταιρείες” (vid)

05/06/2025 18:34
Β. Κικίλιας: “Για την Ελλάδα με ένα από τα μεγαλύτερα και πολυπληθέστερα νησιωτικά συμπλέγματα παγκοσμίως, το θαλάσσιο οικοσύστημα αποτελεί πηγή ζωής και ευημερίας”
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Β. Κικίλιας: “Για την Ελλάδα με ένα από τα μεγαλύτερα και πολυπληθέστερα νησιωτικά συμπλέγματα παγκοσμίως, το θαλάσσιο οικοσύστημα αποτελεί πηγή ζωής και ευημερίας”

05/06/2025 18:15
Στ. Παπασταύρου: “Η προστασία της φύσης δεν είναι επιλογή, είναι καθήκον”
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στ. Παπασταύρου: “Η προστασία της φύσης δεν είναι επιλογή, είναι καθήκον”

05/06/2025 17:34
Κ. Μητσοτάκης: “Η Κυβέρνηση στηρίζει τα συνεργατικά σχήματα, καθώς πιστεύουμε κι εμείς ότι είναι το μέλλον του πρωτογενούς τομέα”
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Μητσοτάκης: “Η Κυβέρνηση στηρίζει τα συνεργατικά σχήματα, καθώς πιστεύουμε κι εμείς ότι είναι το μέλλον του πρωτογενούς τομέα”

05/06/2025 16:12

ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΚΟΡΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ TP ONLINE

Aρ.Φύλλου #159


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Σύλληψη για όπλα στα Χανιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αστυνομική επιχείρηση στις Αχαρνές για την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών – Έγιναν 6 συλλήψεις

6 Ιουνίου 2025

...

Read moreDetails

Μάτι: Ανακοίνωση των συγγενών θυμάτων μετά την απόφαση του Εφετείου για την τραγωδία

Basket League: Απόψε ο τρίτος τελικός – Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός ξανά στη μάχη μετά τα επεισόδια και το 1-1

Today Press

Χρήσιμα

  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Πολιτική Cookies
  • Δήλωση συμμόρφωσης με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 L63
  • Επικοινωνία

Social Media

Newsletter

Newsletter

Copyright © Todaypress.gr 2024
All Rights Reserved

No Result
View All Result
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
  • ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • SPORTS
    • LIFESTYLE
      • MEDIA
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Copyright © Todaypress.gr 2024
All Rights Reserved