Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος, κατά την τριπλή επιχείρηση έρευνας και διάσωσης μεταναστών που πραγματοποιήθηκε, εντοπίστηκαν και διασώθηκαν συνολικά 181 αλλοδαποί, ενώ συνελήφθησαν πέντε άτομα ως διακινητές.
Στην πρώτη περίπτωση, στη θαλάσσια περιοχή 40 ναυτικά μίλια νότια της Γαύδου, εντοπίστηκε λέμβος στην οποία επέβαιναν 47 αλλοδαποί, όλοι άνδρες. Οι διασωθέντες ήταν 5 υπήκοοι Πακιστάν, εκ των οποίων ένας ανήλικος, 7 υπήκοοι Μπαγκλαντές, 3 υπήκοοι Σουδάν, 5 υπήκοοι Υεμένης, 17 υπήκοοι Συρίας και 10 υπήκοοι Αιγύπτου, εκ των οποίων ένας ανήλικος. Η επιχείρηση διάσωσης πραγματοποιήθηκε από φορτηγό πλοίο με σημαία Μάλτας. Δύο αλλοδαποί, ηλικίας 46 και 22 ετών, συνελήφθησαν ως οι διακινητές των υπολοίπων. Σύμφωνα με τις δηλώσεις των διασωθέντων, το ταξίδι τους ξεκίνησε από το Τομπρούκ της Λιβύης με προορισμό την Ελλάδα. Οι δύο συλληφθέντες κατηγορούνται για «Διευκόλυνση», «Παράνομη είσοδο στη χώρα» και «Συναυτουργία».
Στη δεύτερη περίπτωση, στη θαλάσσια περιοχή 28 ναυτικά μίλια νότια της Γαύδου, εντοπίστηκε άλλη λέμβος με 89 αλλοδαπούς επιβαίνοντες, τους οποίους διέσωσε δεξαμενόπλοιο με σημαία Μεγάλης Βρετανίας. Από τους διασωθέντες, 18 ήταν άνδρες, 5 γυναίκες και 9 ανήλικοι, όλοι υπήκοοι Συρίας, ενώ διασώθηκαν επίσης 36 άνδρες και 3 ανήλικοι από την Αίγυπτο, 14 άνδρες από το Μπαγκλαντές και 4 άνδρες από το Σουδάν.
Οι διασωθέντες αναγνώρισαν έναν 35χρονο Αιγύπτιο ως τον διακινητή τους. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, ο άνδρας αυτός είχε λάβει το ποσό των 200.000 λιρών Αιγύπτου για να τους μεταφέρει από το Τομπρούκ της Λιβύης στην Ελλάδα. Ο συλληφθείς κατηγορείται για παραβίαση του «Κώδικα Μετανάστευσης», για «Παράνομη είσοδο στη χώρα» και για παράβαση του άρθρου 306 του Ποινικού Κώδικα, σχετικά με την έκθεση ατόμων σε κίνδυνο.
Στην τρίτη περίπτωση, τις πρώτες πρωινές ώρες της 13ης Δεκεμβρίου 2024, εντοπίστηκαν 45 αλλοδαποί σε παραλία της Γαύδου, γνωστή ως «Τρυπητή». Όλοι οι διασωθέντες ήταν άνδρες. Σύμφωνα με τις δηλώσεις τους, το ταξίδι τους ξεκίνησε από το Μουσαέντ της Λιβύης με προορισμό την Ελλάδα. Δύο άνδρες, ηλικίας 18 και 26 ετών, συνελήφθησαν ως διακινητές. Οι κατηγορίες που τους αποδόθηκαν περιλαμβάνουν «Διευκόλυνση», «Παράνομη είσοδο στη χώρα», «Έκθεση» και «Συναυτουργία».
Οι επιχειρήσεις αυτές υπογραμμίζουν τη συνεχιζόμενη προσπάθεια των αρχών να αντιμετωπίσουν τα ζητήματα της παράνομης διακίνησης ανθρώπων και της μετανάστευσης μέσω επικίνδυνων θαλάσσιων οδών.