Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η πρώτη Άθενς ΚΟΠ από την Οργάνωση Γη και τον Οργανισμό Syniparxis Org (δύο φορείς της κοινωνίας των πολιτών) που διοργανώθηκε με σκοπό την ενημέρωση και συμμετοχή των πολιτών στα τεκταινόμενα που έλαβαν χώρα στο Μπακού στο πλαίσιο της 29ης Διάσκεψης Κορυφής για την Κλιματική Αλλαγή των Ηνωμένων Εθνών.
Για τρεις εβδομάδες, δημοσιογράφοι, ακτιβιστές, ακαδημαϊκοί, επιστήμονες και ειδικοί παρουσίασαν, εξήγησαν και σχολίασαν τις κύριες ειδήσεις και αποφάσεις της COP29 σε πραγματικό χρόνο ενώ παράλληλα διενεργήθηκε δημόσια διαβούλευση με τη συμμετοχή ενδιαφερόμενων πολιτών, εκπροσώπων οργανώσεων και πολιτικών.
Οι συζητήσεις της πρώτης εβδομάδας στην Άθενς ΚΟΠ επικεντρώθηκαν στην ανάγκη για ισορροπημένες τομεακές αποφάσεις, που θα αναδεικνύουν τα βασικά αποτελέσματα της διάσκεψης, ενώ θα διασφαλίζουν συντονισμένη δράση σε πολλαπλά επίπεδα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αναγνωρίστηκε η δυσκολία διαχείρισης ενός τόσο πολύπλοκου πλαισίου, αλλά και η ευκαιρία για τη δημιουργία ενός ευρύτερου αφηγήματος που θα εστιάζει στις πολιτικές προτεραιότητες και στα τεχνικά ζητήματα.
Highlight της εκδήλωσης η απευθείας σύνδεση με συμμετέχοντες στο Μπακού.
Στη συζήτηση έλαβαν μέρος σημαίνουσες προσωπικότητες των επιστημών, του ιδιωτικού τομέα και της κοινωνίας των πολιτών όπως οι κ.κ. Δημήτρης Λάλας, Νίκος Μαντζάρης, Εμμανουέλα Δούση, Chris Βρεττός, Μαρία Αλεξίου, Πέτρος Κόκκαλης και Κωνσταντίνος Μαχαίρας που μοιράστηκαν τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους από τις διεθνείς διασκέψεις, προσφέροντας πολύτιμες πληροφορίες για τη σημασία και τον αντίκτυπο των COP.
Η δεύτερη εβδομάδα εστιάστηκε στις μεγάλες προκλήσεις που ανέδειξε η #COP29 στο Μπακού μέσα από συζητήσεις για κρίσιμα θέματα: επιστήμη, τεχνολογία, καινοτομία, προσαρμογή των πόλεών μας, της γεωργίας και των ωκεανών, το ρόλο τη νεολαίας, των αυτοχθόνων πληθυσμών και της ισότητας των φύλων στη διαμόρφωση λύσεων, τη δημόσια υγεία, τη χρηματοδότηση και τη βιοποικιλότητα.
Τη συζήτηση φώτισαν με τις απόψεις τους οι κ.κ. Κωνσταντίνος Καρτάλης (Καθηγητής Φυσικής Περιβάλλοντος και Κλίματος), Κωνσταντίνος Νικολόπουλος (Μέλος Thinkbee), Αναστάσης Σταμάτης (Επικεφαλής Dataphoria), Πέτρος Αποστολάκης (Συνιδρυτής “Πρωτοβουλία Νέων”), Θανάσης Τσακρής (Καθηγητής Μικροβιολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών), Αναστασία Κανναβού (Σύμβουλος Αγροτικής Πολιτικής), Κωνσταντίνα Καρύδη (Resilient Cities Catalyst Europe), Παύλος Γεωργιάδης, (Wildlife Conservation Society), Ζέφη Δημαδάμα (Διδάσκουσα στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών – Πάντειο Πανεπιστήμιο), Olivier Βαρδακούλιας (Climate Action Network Europe).
Τέλος, την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου ο κύκλος εκδηλώσεων ολοκληρώθηκε στον κατάμεστο από κόσμο πολυχώρο Κ44 της Οργάνωσης Γη, με ομιλητές τους κ. Χρήστο Σούλη, Γραμματέα Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής της Νέας Δημοκρατίας, Μανώλη Χριστοδουλάκη, Υπεύθυνο Κοινοβουλευτικού Τομέα Περιβάλλοντος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Μιλτιάδη Ζαμπάρα, Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Χαρίτση, Πρόεδρο της Νέας Αριστεράς και Πέτρο Κόκκαλη, Γραμματέα του ΚΟΣΜΟΥ, σε συντονισμό της δημοσιογράφου κ. Τασούλας Επτακοίλη.
Στις τοποθετήσεις τους οι εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων κλήθηκαν να αποτιμήσουν την 29η Διεθνή Διάσκεψη των Μερών για την Κλιματική Αλλαγή (COP29) του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών και συμφώνησαν ότι τα ζητήματα της κλιματικής κρίσης θα πρέπει να αποτελούν πεδίο διερεύνησης υπερκομματικών συναινέσεων.
Τόνισαν ότι είναι αναγκαίος ο κοινός βηματισμός και μία ελάχιστη συμφωνία πάνω σε ένα σχέδιο δράσης που θα συνδέεται με τη δίκαιη πράσινη μετάβαση.
Ανέφεραν ότι αν και η αρχική πρόβλεψη χρηματοδότησης προς τις αναπτυσσόμενες χώρες ήταν 1,3 τρισ. δολάρια, η τελική συμφωνία των 300 δισ. δολαρίων με βάθος χρόνου έως το 2035 ήταν πολύ μικρότερη των προσδοκιών και κατώτερη των περιστάσεων από τις χώρες που φέρουν την ευθύνη. Με αφορμή αυτό τέθηκε το θέμα της κλιματικής δικαιοσύνης, αφού φαινόμενα και καταστροφές που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται μόνο από χώρες που έχουν την οικονομική δυνατότητα.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης έγινε αναφορά στην εκλογή του Ντ. Τράμπ, και στην πρόθεσή του να αποσύρει τις ΗΠΑ από οποιεσδήποτε διεθνείς συμφωνίες για το κλίμα, γεγονός που επηρεάζει και την Κίνα, ενώ αρνητικά σχολιάστηκε και η απουσία της προέδρου της Κομισιόν κ. Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν από τη σύνοδο COP29.