Εδώ και δεκαετίες έχει παρατηρηθεί πως η Ελλάδα δεν διαπραγματεύεται με τη Βρετανία σε επίπεδο κυβερνήσεων, αλλά πως η ελληνική κυβέρνηση καταλήγει να έχει ως βασικό συνομιλητή (και αρνητή έως σήμερα του αιτήματός της), το Βρετανικό Μουσείο, το οποίο δεν «εκχωρεί» σε κανέναν άλλο το δικαίωμα να συζητήσει το θέμα.
Όπως έχει καταγράψει ο Κώστας Λασκαράτος στο βιβλίο του “ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ”, ακόμη και το «στέμμα» αποφεύγει να πάρει θέση.
Στην πρώτη καταγεγραμμένη αντίδρασή της, για το ζήτημα της επανένωσης των γλυπτών, η εκλιπούσα πλέον Βασίλισσα Ελισάβετ Β΄, απαντώντας δια του Ανακτόρου σε επιστολή γυναίκας από τη Μελβούρνη που την καλούσε να παρέμβει, σημείωνε πως «ως συνταγματικός μονάρχης, η βασίλισσα ενεργεί με βάση τις συμβουλές των υπουργών της και παραμένει αυστηρώς ουδέτερη σε πολιτικά ζητήματα».
Guardian: Σε προχωρημένο σημείο οι συζητήσεις για τα Γλυπτά του Παρθενώνα
Πηγές της εφημερίδας αναφέρουν ότι διεξάγονται επαφές μεταξύ του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών και του Βρετανικού Μουσείου για μια «κατ’ αρχήν συμφωνία».
Λίγες ώρες ωστόσο πριν από τη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών Ελλάδας – Ηνωμένου Βασιλείου, σε αποκλειστικό του δημοσίευμα ο Guardian γράφει πως το ζήτημα των των κλασικών αριστουργημάτων, δεν θα τεθεί ενεργά από καμία πλευρά στις συζητήσεις που θα γίνουν στην Downing Street.