Η Ελλάδα είναι σε θέση να αναπληρώσει το χαμένο έδαφος και να γίνει μια πραγματικά σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα που θα υπερβαίνει εαυτόν, που θα μπορεί να ηγηθεί σε τομείς «όπου θεωρούμε ότι έχουμε έμφυτο συγκριτικό πλεονέκτημα» τόνισε από το Λονδίνο, ο Πρωθυπουργός στη συζήτηση που είχε με τον αντιπρόεδρο της Morgan Stanley, Luigi Rizzo, στο πλαίσιο του Ελληνικού Επενδυτικού Συνεδρίου.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέρθηκε στις προτεραιότητες της χώρας για τα επόμενα χρόνια, θέτοντας ως πρώτη το να διατηρηθεί η δημοσιονομική σταθερότητα, να τηρηθούν οι δημοσιονομικές δεσμεύσεις και το όριο των δαπανών, όπως έχει συμφωνηθεί με την Ε.Ε. αλλά και να πειστούν οι κεφαλαιαγορές ότι η Ελλάδα, έχει αφήσει πίσω της οριστικά τα δύσκολα χρόνια.
Ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα επιβολής έκτακτης φορολόγησης στα κέρδη των ελληνικών τραπεζών.
Όπως είπε χαρακτηριστικά:
«Περιμένουμε πολλά πράγματα από τις τράπεζες, αλλά ένας έκτακτος φόρος δεν είναι στα σχέδιά μας».
Αναφορικά με την πράσινη μετάβαση και τον ρόλο της Ελλάδας, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει μειώσει τους ρύπους κατά 45% από το 2005
Χαρακτήρισε όμως συνολικά για την Ευρώπη καίριας σημασίας, την εξισορρόπηση της πράσινης μετάβασης με την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς.
Όπως σημείωσε:
Αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υποχωρήσουμε λίγο όσον αφορά στην επίτευξη του φιλόδοξου στόχου μας, ας γίνει έτσι.
Το Εθνικό Σχέδιο για την AI
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συμμετείχε και σε ειδικό workshop που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Tony Blair για την τεχνητή νοημοσύνη και την εφαρμογή της σε κυβερνητικές πολιτικές.
Εκεί, αναφέρθηκε στο εθνικό σχέδιο για τη μετάβαση της Ελλάδας στην Τεχνητή Νοημοσύνη, όπως αυτό του παραδόθηκε από την αρμόδια συμβουλευτική επιτροπή και υπογράμμισε ότι το επόμενο βήμα είναι η κυβέρνηση να προχωρήσει στην εφαρμογή του.
Υπογράμμισε επιπρόσθετα, ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς συζήτησης για την τεχνητή νοημοσύνη, των φιλοσοφικών ερωτημάτων γύρω από τη χρήση της και του ρυθμιστικού της πλαισίου στο πλαίσιο της Ε.Ε.