Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press
Ένα πλαστικό μπουκάλι νερού πετιέται από έναν νεαρό μια ηλιόλουστη μέρα του Νοεμβρίου του 2020 στον λόφο των Τουρκοβουνίων, όπου νέοι αλλά και κάθε ηλικίας άνθρωποι επισκέπτονται την περιοχή για να απολαύσουν μια πανοραμική θέα της Αθήνας εν μέσω πανδημίας. Μια πράξη που αντικατοπτρίζει μια συλλογική νοοτροπία, ένα μαζικό έγκλημα απέναντι στη φύση.
Τι διαφορά κάνει ένα σκουπιδάκι μπροστά σε έναν συλλογικό σκουπιδότοπο, όπως είχαν μετατραπεί τότε τα Τουρκοβούνια; Πολλοί μπορεί να μην σκέφτονταν τίποτα, άλλοι να θύμωναν και να το κρατούσαν μέσα τους, κάποιοι άλλοι (λίγοι) μπορεί να έλεγαν στον νεαρό να μαζέψει το σκουπιδάκι του και να το πετάξει στον κοντινότερο κάδο. Και όλα θα σταματούσαν εκεί!
Όμως, εκείνη τη μέρα δημιουργήθηκε μια σπίθα, μια ιδέα που θα μεταμορφωνόταν μέσα σε τέσσερα χρόνια σε κάτι μεγάλο, σε κάτι συλλογικό.
Η ημερομηνία έγραφε 15 Νοεμβρίου 2020, όταν ο Βασίλης Σφακιανόπουλος, ο ιθύνων νούς του Save Your Hood, και 6 φίλοι του οργάνωσαν τον πρώτο τους καθαρισμό στην περιοχή. Αποφάσισαν να μοιραστούν την εμπειρία τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και χιλιάδες άνθρωποι ακολούθησαν το παράδειγμα τους, δημιουργώντας τις δικές τους ομάδες δράσης στις γειτονιές τους.
Δεν υπάρχει (σχεδόν) καμία περιοχή στην Ελλάδα που να μην έχει πατήσει το πόδι του το Save Your Hood μέσω των χιλιάδων εθελοντών του. Οι εθελοντές φοράνε τα γάντια τους, παίρνουν τις τσιμπίδες τους και τις σκουπιδοσακούλες τους και καθαρίζουν τα πάντα. Ξεκινάνε από τις γειτονιές τους, αλλά δεν μένουν μόνο εκεί, συνεχίζουν σε πάρκα, σε παραλίες, δάση και βουνά αλλά και σε υγροτόπους, οι περισσότεροι από τους οποίους παραμένουν ακόμα αρκετά παραμελημένοι λόγω της αφάνειας τους από το ανθρώπινο μάτι, γεγονός που οδηγεί σε τεράστιους κινδύνους για την άγρια ζωή που φιλοξενείται εκεί.
Μέσα σε τέσσερα χρόνια το πανελλαδικό εθελοντικό κίνημα του Save Your Hood έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο 55.000 εθελοντών, πραγματοποιώντας πάνω από 6.500 δράσεις καθαρισμού. Όλα αυτά έχουν οδηγήσει στην συλλογή 11.5 εκ. λίτρων σκουπιδιών. Ακούγονται πολλά; Η Ελλάδα μόλις σε 3 μέρες τα έχει παράξει σε πλαστικά.
Η ομάδα όμως δεν πτοείται, γνωρίζει ότι όσα σκουπίδια και αν μαζέψει δεν θα λύσει μεμιάς το πρόβλημα των απορριμμάτων στην χώρα μας. Η αλλαγή της νοοτροπίας είναι μια αργή αλλά δυναμική διαδικασία η οποία χρειάζεται συνεχή επιμονή και δράση. Μέσω των βιωματικών καθαρισμών και των περιβαλλοντικών εκπαιδεύσεων που πραγματοποιεί σε σχολεία και εταιρείες, έχει δει μια μεγάλη αλλαγή. Σε πολλά μέρη που επαναλαμβάνονται τακτικά καθαρισμοί από εθελοντές, έχει παρατηρηθεί μείωση των απορριμμάτων, της τάξεως του 40%, κάτι που γεμίζει ελπίδα τους εθελοντές ο,τι αυτό που κάνουν φέρνει αποτέλεσμα.
Τα τελευταία δύο χρόνια, για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων στις 2 Φλεβάρη, το Save Your Hood οργανώνει μια ημερήσια Υγροπότσαρκα. Δεκάδες μάχιμοι εθελοντές με αγάπη για το περιβάλλον και δη για το νερό, κάνουν ένα μεγάλο τουρ σε διάφορους υγρότοπους της Αττικής που δέχονται πιέσεις από πλήθος απορριμμάτων. Παραδείγματος χάριν, το 2024 επισκέφθηκαν και καθάρισαν τους υγροτόπους: Ωρωπού, Ασωπού, Αυλίδος και Ψαχνών.
Φέτος, θα πραγματοποιηθεί η τρίτη κατά σειρά Υγροπότσαρκα στις 9 Φεβρουαρίου 2025. Αν θέλεις να συμμετέχεις, μπορείς να ακολουθήσεις το Save Your Hood σε Facebook και Instagram, όπου ανακοινώνονται όλες οι επερχόμενες δράσεις.
Το Save Your Hood δεν είναι απλά μια περιβαλλοντική οργάνωση. Πολύ περισσότερο δίνει φωνή και χώρο σε παθιασμένους εθελοντές να φέρουν την αλλαγή στη γειτονιά τους, στο σπίτι τους.
Σώσε τη γειτονιά σου, σώσε εσένα.
«Σώθηκαν ήδη 700 ζώα…»
Περιμένεις το καλοκαίρι πώς και πώς μετά από έναν κουραστικό χειμώνα. Τα τελευταία χρόνια όμως φοβάσαι. Φοβάσαι ότι για ακόμα ένα καλοκαίρι οι πυρκαγιές θα πλήξουν την Ελλάδα. Φοβάσαι για τα σπίτια, φοβάσαι για τα δάση, φοβάσαι ακόμα και τον αέρα που αναπνέεις. Φοβάσαι όμως το ίδιο και για τα ζώα, τους μόνιμους κατοίκους των περιοχών αυτών;
Και ενώ με κάποιον τρόπο, η Πολιτεία προβλέπει την κατάσβεση των πυρκαγιών ή έστω την προστασία κάποιων περιουσιών, μέχρι πρότινος δεν υπήρχε κανένα οργανωμένο σχέδιο για τα πληγέντα ζώα.
Τι γίνεται μετά την πυρκαγιά; Υπάρχουν ζώα άγρια είτε συντροφιάς στα σημεία αυτά που να χρειάζονται περίθαλψη; Και αν ναι, πώς μπορεί να γίνει αυτό;
Οι διασώσεις ζώων μετά από κρίσεις γεννήθηκαν ως απόρροια της επιθυμίας των εθελοντών του Save Your Hood να μην μένουν άπραγοι κατά τη διάρκεια μιας κρίσης. Και επειδή η συμμετοχή των πολιτών κατά τη διάρκεια μιας κρίσης μπορεί να θεωρηθεί επικίνδυνη, μετά από την κρίση το Save Your Hood διοργανώνει δράσεις διάσωσης ζώων. Στις δράσεις συμμετέχει και ο επιστημονικός συνεργάτης του, η ΑΝΙΜΑ, όπου αναλαμβάνει την περίθαλψη ζώων.
Περισσότεροι από 6.580 εθελοντές έχουν συμμετάσχει πάνω από 54 δράσεις και έχουν διασώσει περισσότερα από 700 ήμερα και άγρια ζώα.
Οι δράσεις αυτές προσέλκυσαν και το ενδιαφέρον της Πολιτείας αφού το Save Your Hood υπέγραψε πρόσφατα Μνημόνιο Συνεργασίας με το ΥΠΕΣ και την Ειδική Γραμματεία για την Προστασία Ζώων Συντροφιάς για τη δημιουργία ενός Εθνικού Σχεδίου Αντιμετώπισης Κρίσεων για τα ζώα.
Κάθε καλοκαίρι το Save Your Hood και η ΑΝΙΜΑ, πιο οργανωμένοι, πιο αποφασισμένοι και πιο δυνατοί, πραγματοποιούν όσο το δυνατόν περισσότερες οργανωμένες δράσεις διάσωσης ακολουθώντας πρωτόκολλα ευρωπαϊκών προδιαγραφών και κανόνες ασφαλείας, ώστε κανένας να μην εκτεθεί σε κίνδυνο.
Η συμμετοχή των εθελοντών είναι ζωτικής σημασίας, αφού όσο περισσότεροι, τόσο μεγαλύτερη έκταση καλύπτεται, τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες υπάρχουν να βρεθούν ζώα σε ανάγκη και να τους παρασχεθεί η κατάλληλη περίθαλψη.
Αν θέλεις να συμμετέχεις με οποιονδήποτε τρόπο στις δράσεις αυτές, μπορείς να επικοινωνήσεις με το Save Your Hood που θα σε κατατοπίσει πλήρως για τα επόμενα βήματα.