Με το νέο Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Mαρκ Ρούτε, θα συναντηθεί σήμερα, στις 12:00, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Θα ακολουθήσουν δηλώσεις στον Τύπο.
Επίσης, ο πρώην πρωθυπουργός της Ολλανδίας θα συναντηθεί νωρίτερα στις 11:00 με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη, ενώ θα επισκεφθεί το υπουργείο Άμυνας προκειμένου να συνομιλήσει με τον Νίκο Δένδια.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο Ρούτε αναμένεται να υπογραμμίσει τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Επιπλέον, αναμένεται να επαινέσει τη διαχρονική συνέπεια της χώρας στην τήρηση της νατοϊκής δέσμευσης για δαπάνες άνω του 2% του ΑΕΠ σε στρατιωτικούς εξοπλισμούς, ένα ζήτημα που έχει αποκτήσει μεγαλύτερη σημασία υπό την ηγεσία του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος απαιτεί από τους συμμάχους αυστηρή συμμόρφωση για τη διατήρηση της αμερικανικής στήριξης στο ΝΑΤΟ.
Το ΝΑΤΟ αναγνωρίζει, επίσης, τη θετική στάση της Ελλάδας προς τον ελληνοτουρκικό διάλογο παρά τις προκλήσεις, καθώς και την επιμονή της στη διατήρηση της ηρεμίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Ο Ρούτε φέρεται να μεταφέρει το μήνυμα ότι Ελλάδα και Τουρκία, ως βασικά μέλη της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, οφείλουν να παραμείνουν συνεργάτες εν μέσω της ευρύτερης γεωπολιτικής αστάθειας.
Με μακρά εμπειρία συνεργασίας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Ρούτε διατηρεί στενές επαφές και κοινές απόψεις με την ελληνική κυβέρνηση σε καίρια θέματα, όπως η ανάγκη για ευρωπαϊκή αμυντική αυτονομία και η διαχείριση του μεταναστευτικού. Η Ελλάδα αναμένεται να δώσει έμφαση στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας, αναδεικνύοντας συγκεκριμένα παραδείγματα όπως η συνεργασία με τη Γαλλία και η συμμετοχή σε ευρωπαϊκές επιχειρήσεις ασφάλειας, με την Αθήνα να τονίζει ότι οι ευρωπαϊκές αμυντικές πρωτοβουλίες λειτουργούν συμπληρωματικά προς το ΝΑΤΟ.
Η ελληνική κυβέρνηση προετοιμάζεται για τις προκλήσεις που ενδέχεται να προκύψουν από την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ το 2025, ειδικά σε σχέση με τη στάση των Ηνωμένων Πολιτειών στον πόλεμο της Ουκρανίας. Ο Ρούτε αναμένεται να επαναλάβει τη στήριξη του στην Ουκρανία, ενώ δεν παραγνωρίζεται ο ρόλος του ως έμπιστος συνομιλητής του Τραμπ κατά την πρώτη του προεδρική θητεία.
Το θέμα της δέσμευσης για στρατιωτικές δαπάνες άνω του 2% του ΑΕΠ αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς από το 2014 ο αριθμός των συμμάχων που τηρούν αυτή την υποχρέωση αυξήθηκε από τρεις σε 23. Στις πρώτες του δημόσιες τοποθετήσεις, ο Ρούτε εμφανίζεται να λαμβάνει υπόψη τις γεωπολιτικές ανησυχίες των Ηνωμένων Πολιτειών, τονίζοντας τη σύνδεση της ευρωπαϊκής ασφάλειας με την περιοχή του Ινδοειρηνικού, καθώς και την ανάγκη αντιμετώπισης της ρωσικής απειλής, αναδεικνύοντας τις εξαρτήσεις της Ρωσίας από χώρες όπως η Κίνα, το Ιράν και η Βόρεια Κορέα.