Ιδιαίτερη αναφορά στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε νωρίτερα με τον Ντόναλντ Τραμπ, έκανε ο Πρωθυπουργός, μιλώντας στο πάνελ συζήτησης στην εκδήλωση με τίτλο «Future Unfold – The Annual Technology Forum», στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. «Είχαμε μια θερμή συζήτηση τον συνεχάρην για την εκλογική του επιτυχία και του υπενθύμισα το πολύ καλό επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, το οποίο είχε ήδη διαμορφωθεί από την πρώτη του θητεία» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στρατηγικού χαρακτήρα οι σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ
Μιλώντας στο πάνελ, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι οι οι σχέσεις Ελλάδος και Ηνωμένων Πολιτειών είναι σχέσεις στρατηγικού χαρακτήρα, κατοχυρωμένες μέσα στο πλαίσιο συμφωνιών που έχουν υπογραφεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Αναφέρομαι συγκεκριμένα στη συμφωνία Αμυντικής συνεργασίας» συμπλήρωσε τονίζοντας ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις δεν στηρίζονται απλά σε ένα αξιακό πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ δύο ιστορικών Δημοκρατιών που πάντα βρέθηκαν από τη σωστή πλευρά της ιστορίας.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε:
είναι και σχέσεις που στηρίζονται στο αμοιβαίο συμφέρον το οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες βλέπουν στην χρησιμότητα της στήριξης των ελληνοαμερικανικών σχέσεων.
Ο Πρωθυπουργός εκτίμησε, ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις εξακολουθούν να βαίνουν στην εξαιρετική πορεία στην οποία έχουνε μπει τα τελευταία χρόνια.
Υπενθύμισε μάλιστα ότι «οι σχέσεις δεν περνούν μόνο μέσα από την εκτελεστική εξουσία, περνούν και μέσα από τη νομοθετική εξουσία και οι σχέσεις που έχουμε και με τις δύο πλευρές του Κογκρέσου είναι πολύ στενές»
Εμφανίσθηκε μάλιστα, βέβαιος ότι η πορεία των ελληνοαμερικανικών σχέσεων θα συνεχίσουν στην πορεία που έχουν μπει τα τελευταία χρόνια.
Ωστόσο, αναφορικά με τις ευρωμερικανικές σχέσεις σημείωσε ότι είναι ενδεχομένως λίγο πιο σύνθετες.
Και όπως ανέφερε με νόημα:
«Είναι δεδομένο ότι η Ευρώπη, ανεξαρτήτως του τι έγινε στις Ηνωμένες Πολιτείες, πρέπει να ξυπνήσει από αυτόν τον λήθαργο γεωπολιτικής αφέλειας, τον οποίο δυστυχώς έχει εισέλθει εδώ και πολλά χρόνια»
«Πρέπει να αντιληφθούμε ότι η αύξηση των αμυντικών δαπανών και η καλύτερη ευρωπαϊκή συνεργασία θωρακίζει την Ευρώπη ως προς τη στρατηγική της αυτονομία και ενισχύει ταυτόχρονα και το ΝΑΤΟ και σίγουρα χτίζει και γέφυρες στενότερης συνεργασίας με την καινούργια αμερικανική διοίκηση» συμπλήρωσε ο Πρωθυπουργός.
Τεχνητή Νοημοσύνη: Ή Ελλάδα έκανε άλμα
Απαντώντας σε ερώτηση για την τεχνητή νοημοσύνη ο πρωθυπουργός είπε ότι οφείλουμε να δούμε πως μπορούμε να κάνουμε ένα άλμα παραγωγικότητας ενσωματώνοντας την τεχνητή νοημοσύνη σε πολλούς τομείς της πολιτικής.
«Αυτό το οποίο έκανε η Ελλάδα ήταν ένα άλμα . Από ουραγοί γίναμε πρωταγωνιστές στον τομέα του τρόπου με τον οποίο το κράτος επικοινωνεί με τους πολίτες. Μπορούμε να κάνουμε το ίδιο και στην τεχνητή νοημοσύνη; Αυτό το οποίο κάνουμε, ας πούμε πιλοτικά για τον νομικό έλεγχο των συμβολαίων του κτηματολογίου είναι πολύ εντυπωσιακό. Είναι μία πολύ καλή απόδειξη ότι πράγματι η τεχνητή νοημοσύνη δεν έρχεται κατ’ ανάγκη να υποκαταστήσει δουλειές, αλλά να βοηθήσει στην παραγωγικότητα των ίδιων των δημοσίων υπαλλήλων. ‘Αλλο να κάνεις 10 λεπτά με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, να εξετάσεις ένα συμβόλαιο και άλλο να κάνεις 2 ώρες»
Αναφορικά με τις επενδύσεις υποστήριξε την ανάγκη να γίνουν περισσότερα.
«Τώρα καλούμαστε όμως ουσιαστικά να κάνουμε ένα επενδυτικό άλμα, το οποίο σε ένα βαθμό ήδη δρομολογείται, αλλά είναι σαφές ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα» είπε χαρακτηριστικά.