Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press
του Σωτήρη Πολύζου
Η TODAY PRESS βρέθηκε στη κορυφαία «μάχη» των δήμων της Ελλάδας, στο Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ, στη Ρόδο. Μέσα από την κάλυψη κάθε στιγμής ενός ομολογουμένως μαζικού συνεδριακού αλλά και προσυνεδριακού διαλόγου είχαμε την ευκαιρία να εντοπίσουμε στην πράξη την ανάγκη αλλά και την βαθιά πεποίθηση των δήμων για ουσιαστική επανεκκίνηση. Μια επανεκκίνηση που όπως τόνισαν στο σύνολο τους οι αιρετοί αλλά και οι πολιτικοί αρχηγοί, είναι πιο αναγκαίο από ποτέ να μη μείνει στα λόγια.
Λάζαρος Κυρίζογλου,
Δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης,
Πρόεδρος Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος
Από το Συνέδριο της Ρόδου ζητάμε μεταρρύθμιση, στα πλαίσια του Συντάγματος της χώρας
Στο Συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος στη Ρόδο , ετέθη το βασικό και διαχρονικό ζητούμενο της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού.
Η ανάγκη να γίνει επιτέλους πράξη μια ουσιαστική μεταρρύθμιση στο μοντέλο λειτουργίας του Κράτους και της Αυτοδιοίκησης. Μια μεταρρύθμιση που δεν είναι αποτελεί απλά αυτοδιοικητικό “καπρίτσιο”, αλλά προβλέπεται στο Σύνταγμα της χώρας μας. Ζητάμε να εφαρμοστεί το Σύνταγμα και οι προβλέψεις των άρθρων 101 και 102.
Το άρθρο 101, αναφέρει ξεκάθαρα ότι “η διoίκηση τoυ Kράτoυς oργανώνεται σύμφωνα με τo απoκεντρωτικό σύστημα”. Ενώ στο άρθρο 102 αναφέρεται πως “οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης έχουν διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια” και το Κράτος οφείλει “να λαμβάνει τα νομοθετικά, κανονιστικά και δημοσιονομικά μέτρα που απαιτούνται για την εξασφάλιση της οικονομικής αυτοτέλειας και των πόρων που είναι αναγκαίοι, για την εκπλήρωση της αποστολής και την άσκηση των αρμοδιοτήτων των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης”. Καθώς και πως “κάθε μεταβίβαση αρμοδιοτήτων από κεντρικά ή περιφερειακά όργανα του Κράτους προς την τοπική αυτοδιοίκηση, συνεπάγεται και τη μεταφορά των αντίστοιχων πόρων”.
Πενήντα χρόνια μετά, οι προβλέψεις του Συντάγματος αποτελούν ακόμη ζητούμενο.
Για μας είναι ζήτημα ουσίας και Δημοκρατίας η αποκατάσταση της θεσμικής κανονικότητας εντός των πλαισίων του Ελληνικού Συντάγματος. Η οποία ασφαλώς θα πρέπει να συνοδευτεί με την απόδοση του συνόλου των οικονομικών πόρων που προβλέπονται προς τους Δήμους, που η ίδια η Πολιτεία έχει θεσμοθετήσει αλλά ποτέ μέχρι σήμερα δεν μας έχει αποδώσει.
Η κατοχύρωση της διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας των Δήμων, ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται στις θεσμοθετημένες υποχρεώσεις και αρμοδιότητές τους θα αποτελέσει ένα γενναίο βήμα για την ουσιαστική σύγκληση της Ελληνικής, με την Ευρωπαϊκή Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Και θα μας επιτρέψει να διαχειριστούμε με αποτελεσματικότητα τα μεγάλα ζητήματα και τις προκλήσεις του μέλλοντος, που απασχολούν ήδη τις τοπικές μας κοινωνίες. Ζητήματα όπως η κλιματική κρίση και η προστασία του περιβάλλοντος, η ασφάλεια, τα κοινωνικά ζητήματα ( στέγαση, φτώχεια, υγεία, περίθαλψη)
Ο Νέος Κώδικας Αυτοδιοίκησης αποτελεί την τελευταία μεγάλη ευκαιρία για να μπουν οι ισχυρές βάσεις για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο μεταξύ Κράτους, Αυτοδιοίκησης και κοινωνίας των πολιτών, που θα πάνε τη χώρα μας μπροστά.
Γρηγόρης Κωνσταντέλλος
Α’ Αντιπροέδρος της ΚΕΔΕ
Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης
Στο ετήσιο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ που διεξήχθη αυτές τις μέρες στη Ρόδο, επιβεβαιώθηκε το αίτημα της τοπικής αυτοδιοίκησης πως η χώρα έχει ανάγκη από ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, που θα υπακούει στη συνταγματική επιταγή για διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των Δήμων.
Οι πολίτες δεν μπορούν άλλο να είναι όμηροι της αλληλοκάλυψης των αρμοδιοτήτων, της μετάθεσης των ευθυνών και της μετριοκρατίας που δυστυχώς δεν παράγει λύσεις. Κάθε επίπεδο διακυβέρνησης πρέπει να ξέρει ποιες είναι οι αρμοδιότητες και οι ευθύνες του και παράλληλα να διαθέτει τα μέσα να τις διεκπεραιώνει. Μέσα σε ένα ξεκάθαρο πλαίσιο θα σχεδιάζει, θα εκτελεί και στο τέλος θα λογοδοτεί στους πολίτες. Πρέπει επιτέλους μαζί με τη νέα Χάρτα της Αυτοδιοίκησης να γίνει και μία νέα αρχή στην οικονομική στήριξη των Δήμων, όχι με παυσίπονα όμως. Δεν είναι πια αποδεκτό να πανηγυρίζουμε πως πιάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι και αυξάνεται το κεντρικό έσοδο του κράτους και από την άλλη μέρος, έστω αυτής της αύξησης, να μην φτάνει ποτέ στα ταμεία των Δήμων και τοπικές μας κοινωνίες. Αυτό δεν μπορεί να γίνει πλέον ανεκτό.
Το μήνυμα του συνεδρίου μας όμως προς κάθε κατεύθυνση είναι πως οι δήμοι μας σήμερα είναι δυνατοί και εμείς θα τους κάνουμε δυνατότερους γιατί θέλουμε και ξέρουμε και μπορούμε.
Γιώργος Παπαναστασίου,
Β’ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ
Δήμαρχος Αγρινίου
Μέσα από ένα ανοιχτό και συμμετοχικό Συνέδριο που ολοκληρώθηκε με επιτυχία στη Ρόδο είχαμε την ευκαιρία να κλείσει ο κύκλος μια γόνιμης προσυνεδριακής διαδικασίας ανά την Ελλάδα. Μιας διαδικασίας που μας οδήγησε σε συμπεράσματα και προτάσεις για την ενίσχυση του ρόλου των δήμων και την πραγματική επανεκκίνηση τους.
Είμαστε έτοιμοι, και με τα «όπλα» που θα μας δώσει η κεντρική εξουσία μετά και τις εξαγγελίες του υπουργού Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιου να αντιμετωπίσουμε δομικά προβλήματα,, που φέρνουν καθημερινά τους Δήμους μας, στα όρια των δυνατοτήτων τους. Δεν είναι λίγες οι φορές που ερχόμαστε καθημερινά αντιμέτωποι με αιφνιδιασμούς από αποφάσεις και διαδικασίες με, πρόσθετες ευθύνες κι αρμοδιότητες, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη από αυτούς που παίρνουν τις αποφάσεις, πως θα γίνουν πράξη, από τους Δήμους.
Η πεποίθηση μας και η «μάχη» μας για μια πιο ισχυρή Τοπική Αυτοδιοίκηση, με τους δήμους να έχουν τον ρόλο που τους αρμόζει, πορευόμαστε για μια επανεκκίνηση στην πράξη και όχι στα λόγια.
Δημήτρης Καφαντάρης
Γενικός Γραμματέας ΚΕΔΕ
Με κεντρικό μήνυμα και στόχο την επανεκκίνηση της Αυτοδιοίκησης, με ισχυρούς δήμους δίπλα στον πολίτη, ολοκληρώσαμε στη Ρόδο ένα επιτυχημένο και μαζικό Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ όπου μέσα μια διαδικασία γόνιμου και ουσιαστικού προσυνεδριακού διαλόγου στους κόλπους της Αυτοδιοίκησης, συζητήσαμε «ανοιχτά» για όλα τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν στους δήμους.
Οι βασικοί πυλώνες, η επικείμενη διοικητική μεταρρύθμιση, η οικονομική βιωσιμότητα των δήμων, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης, η ασφάλεια, η στέγαση, η αντιμετώπιση της φτώχειας, η ενεργειακή αυτάρκεια, η ανάπτυξη των πόλεων με ανθρώπινους όρους, η θεσμική αναβάθμιση του αυτοδιοικητικού θεσμού και του αιρετού πολιτικού προσωπικού. Παράλληλα ξεκίνησε η διαδικασία για να συναποφασίσουμε τη νέα πολιτική ατζέντα διεκδικήσεων για την επανεκκίνηση της Αυτοδιοίκησης.
Είμαστε πιο έτοιμοι και πιο αποφασισμένοι από ποτέ για μια επανεκκίνηση στην πράξη. Μια επανεκκίνηση προς όφελος των πολιτών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Δημήτρης Μαραβέλιας
Πρόεδρος ΕΕΤΑΑ
Ως Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε.) έχουμε σκοπό την παροχή επιστημονικής και τεχνικής υποστήριξης προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού και τους φορείς τους, καθώς και σε φορείς του Δημοσίου και του Κοινωνικού τομέα σε ζητήματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Ανάπτυξης.
Αυτό ακριβώς αναδείξαμε και στο άκρως επιτυχημένο Συνέδριο της ΚΕΔΕ, όπου μετά και τις κυβερνητικές «εγγυήσεις» του αρμόδιου υπουργού Θοδωρή Λιβάνιου αλλά και μέσα από την εποικοδομητική τοποθέτηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, μέσω των εκπροσώπων τους, έχουμε την ελπίδα και την πεποίθηση για μια πιο ισχυρή Τοπική Αυτοδιοίκηση, με την καθοριστική συμβολή όλων.
Από την πλευρά μας ως θεσμοθετημένος τεχνικός και επιστημονικός σύμβουλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού, θα συνεχίσουμε να αποτελούν «πυλώνα» της δραστηριότητας μας:
• Η υποστήριξη προς τους ΟΤΑ και προς τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, επί θεμάτων οργάνωσης και λειτουργίας της τοπικής αυτοδιοίκησης.
• Η υποστήριξη για την δημιουργία επιχειρήσεων και τη συμβατική συνεργασία αυτών με φορείς του δημοσίου, του κοινωνικού και του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας.
• Η εκπόνηση μελετών, η διενέργεια ερευνών και η παροχή υπηρεσιών συμβούλου για την υλοποίηση έργων από τη τοπική αυτοδιοίκηση
• Η επιμόρφωση, κατάρτιση και ενημέρωση του ανθρώπινου δυναμικού.
• Η διοίκηση και η διαχείριση, καθώς και η υλοποίηση συνθέτων έργων και προγραμμάτων
Ηλίας Αποστολόπουλος
Δήμαρχος Παπάγου-Χολαργού, μέλος του ΔΣ της ΚΕΔΕ, Πρόεδρος Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Η Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού Μπροστά: Διεκδικούμε Ισχυρούς, Πράσινους και Ψηφιακούς Δήμους για το Μέλλον
Η Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, διεκδικώντας δυναμικά μια βαθιά και ουσιαστική μεταρρύθμιση του κράτους, που θα ενισχύσει την τοπική δημοκρατία και θα βελτιώσει τη ζωή των πολιτών. Οι νέες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες απαιτούν μια αποφασιστική αλλαγή στο μοντέλο λειτουργίας του κράτους και της Αυτοδιοίκησης. Διεκδικούμε τους αναγκαίους πόρους και τις αρμοδιότητες που μας αναλογούν για να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις του σήμερα και του αύριο.
Δηλώνουμε έτοιμοι να αξιοποιήσουμε κάθε διαθέσιμο μέσο για να υλοποιήσουμε έργα υψηλής ποιότητας, που θα δώσουν απαντήσεις στις ανάγκες των τοπικών μας κοινωνιών. Διεκδικούμε την άμεση ενίσχυση του ενεργειακού μας ρόλου και την πλήρη στήριξη των Δήμων για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, ενώ απαιτούμε τη διασφάλιση ενός δίκαιου δικτύου κοινωνικής προστασίας για κάθε ευάλωτο πολίτη.
Οι διεκδικήσεις μας ξεπερνούν κομματικές γραμμές και στοχεύουν στο διαχρονικό συμφέρον της ελληνικής κοινωνίας. Θέλουμε Δήμους πράσινους, σύγχρονους, ψηφιακούς και με ενισχυμένο το ανθρώπινο δυναμικό.
Η Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού, ισχυρή και ενωμένη, προχωράει μπροστά, σε άμεσες συναντήσεις με την ηγεσία της χώρας, τον Πρωθυπουργό και τις πολιτικές δυνάμεις, για να προωθήσει τις θέσεις μας. Από το Συνέδριο της Ρόδου, η Κ.Ε.Δ.Ε. βγαίνει δυνατή και πιο αποφασισμένη από ποτέ. Χτίζουμε την Επανεκκίνηση της Αυτοδιοίκησης με ισχυρούς Δήμους, μόνιμα δίπλα στους πολίτες.
Κωνσταντίνος Κουκάς
Αντιπρόεδρος Κογκρέσου Τοπικών Αρχών Συμβουλίου της Ευρώπης, τέως Δήμαρχος Μυκόνου
Η θητεία μου στα ευρωπαϊκά όργανα, με έχει διδάξει ότι το κλειδί για ισχυρές δημοκρατίες, ισχυρές κοινωνίες, ισχυρές οικονομίες, περνά μέσα από μια πραγματικά ισχυρή, ανεξάρτητη αυτοδιοίκηση. Μέσα από Δήμους που έχουν νομικά και θεσμικά κατοχυρωμένο δικαίωμα συμμετοχής στη χάραξη των πολιτικών που τους αφορούν, έτσι ώστε κανείς νόμος να μην έχει ισχύ, αν πρώτα δεν έχει τη σύμφωνη γνώμη των δημοτικών συμβουλίων και των τοπικών κοινωνιών, που έχουν την καλύτερη γνώση των ζητημάτων κάθε τόπου. Αυτή εξάλλου, είναι η πεμπτουσία της συμμετοχικής δημοκρατίας, που αποτελεί ανάχωμα σε οτιδήποτε απειλεί την κοινωνία μας: τον συγκεντρωτισμό, τον στείρο λαϊκισμό, τον αποκλεισμό από τις δημοκρατικές διαδικασίες. Είναι η ώρα να διεκδικήσουμε – δυναμικά – όπως εκφράστηκε και μέσα από το επιτυχημένη συνέδριο της ΚΕΔΕ, το δικαίωμα ενεργού συμμετοχής στη διαμόρφωση των πολιτικών που μας αφορούν (πχ στρατηγικές επενδύσεις, εισπρακτικά μέτρα όπως το τέλος κρουαζιέρας) έτσι ώστε να διαφυλάξουμε το κύρος του ίδιου θεσμού της αυτοδιοίκησης, την αξιοπιστία μας απέναντι στους πολίτες που μας τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους, αλλά και τα συμφέροντα των κοινωνιών που υπηρετούμε. Κανείς δεν πρέπει να λαμβάνει καμία απόφαση για εμάς, χωρίς εμάς.