Η διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζεται με έντονους ρυθμούς, καθώς ο Στέφανος Κασσελάκης ανακοίνωσε την αποχώρησή του από το κόμμα μόλις λίγες ώρες μετά την έναρξη του Συνεδρίου.
Από στιγμή σε στιγμή, ο κ. Κασσελάκης αναμένεται να παρουσιάσει την ιδρυτική διακήρυξη του νέου κόμματός του από τα γραφεία του στον Ταύρο.
Το βράδυ της Παρασκευής, από τα ίδια γραφεία, απηύθυνε κάλεσμα στους υποστηρικτές του να συμμετάσχουν στην «γιορτή δημοκρατίας» και στο «πιο ανεξάρτητο, ρηξικέλευθο, προοδευτικό κίνημα», όπως ο ίδιος χαρακτήρισε το νέο εγχείρημά του.
Επίσης, με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, ενθάρρυνε τους υποστηρικτές του να παρευρεθούν το Σάββατο στα γραφεία του, επισημοποιώντας την απόφασή του να χαράξει νέα πολιτική πορεία εκτός ΣΥΡΙΖΑ.
Με την αποχώρηση των τεσσάρων βουλευτών – Αλέξανδρου Αυλωνίτη (Κέρκυρα), Πέτρου Παππά (Κιλκίς), Ραλλίας Χρηστίδου (Νότιος Τομέας Αθήνας) και Κυριακής Μάλαμα (Χαλκιδική) – ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ ισοβαθμούν με 31 έδρες στη Βουλή. Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει προς το παρόν Αξιωματική Αντιπολίτευση λόγω του υψηλότερου ποσοστού του στις εκλογές, αλλά αν αποχωρήσει και πέμπτος βουλευτής, το ΠΑΣΟΚ θα καταλάβει τον ρόλο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
Στο πλευρό του Στέφανου Κασσελάκη βρίσκονται κι άλλοι βουλευτές που ενδέχεται να αποχωρήσουν, όπως η Θεοδώρα Τζάκρη, η Έλενα Ακρίτα, η Νίνα Κασιμάτη, ο Ευάγγελος Αποστολάκης, ο Βασίλης Κόκκαλης, η Ράνια Θρασκιά, ο Γιώργος Γαβρήλος και ο Γιάννης Σαρακιώτης. Αν προχωρήσουν κι αυτοί στην ανεξαρτητοποίησή τους, το εσωκομματικό τοπίο του ΣΥΡΙΖΑ θα αλλάξει ριζικά, ενισχύοντας σημαντικά το νέο κόμμα του Κασσελάκη και μεταβάλλοντας την κοινοβουλευτική δυναμική.