Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press
του Δημήτρη Γιαννακόπουλου
Στην οδό Σεβαστουπόλεως όπου εδρεύει το αστυνομικό τμήμα Αμπελοκήπων, λίγα μέτρα πιο κάτω από την πολυκατοικία της οδού Αρκαδίας, αναζητεί η Αστυνομία «απαντήσεις» ως προς τα σχέδια των 3 κατηγορούμενων για ένταξη και συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, 10 μέρες μετά από τη μοιραία έκρηξη βόμβας στα χέρια ενός εκ των μελών της, το μεσημέρι της 31ης Οκτωβρίου.
Οι δύο παραδόθηκαν μόνοι τους και συνελήφθησαν αρνούμενοι οποιαδήποτε συμμετοχή ενώ η τρίτη, η πολυτραυματίας που παραμένει νοσηλευόμενη στον Ευαγγελισμό, δεν παρέχει -έως τώρα- οποιαδήποτε στοιχεία.
Στην Αντιτρομοκρατική πιστεύουν ότι οι νεαροί θα τοποθετούσαν τη βόμβα στο Αστυνομικό Τμήμα Αμπελοκήπων. Ωστόσο, λόγω της απειρίας τους, αν κινούνταν πεζή διέτρεχαν κίνδυνο να εκραγεί. Όχημα μεταφοράς ή διαφυγής δεν εντοπίστηκε, συνεπώς ή θα διακινδύνευαν να περπατήσουν έως εκεί ή θα ανελάμβανε κάποιος ή κάποιοι άλλοι διερχόμενοι τη δουλειά αυτή και ακολούθως θα απομακρύνονταν από τους Αμπελόκηπους. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζονται δύο ακόμη πρόσωπα, ένα έχει συνεχή επαφή με την τραυματία και το δεύτερο με τους δύο άλλους.
Δεν αποκλείεται πάντως να ήταν άλλος ο στόχος και να προτιμούσαν την επίσης διπλής κατευθύνσεως Σεβαστουπόλεως για τις κινήσεις τους.
Διαμέρισμα
Στο διαμέρισμα εντοπίστηκαν αρκετά υλικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην κατασκευή βόμβας, όπως ηλεκτρονικές πλακέτες, πηνία, καλώδια και ακροφύσια. Επίσης βρέθηκαν τουλάχιστον τέσσερις ολοπρόσωπες μάσκες ηλικιωμένων ατόμων. Εντύπωση προκαλούν και τα «χέρια» σιλικόνης, που φοριούνται σαν γάντια προκειμένου να μην αφήνει κάποιος αποτυπώματα και γενετικό υλικό. Το ένα ζευγάρι ήταν αντρικά και το άλλο γυναικεία. Οι αστυνομικοί ερευνούν αν αυτές χρησιμοποιήθηκαν σε ληστείες, σε προηγούμενες τρομοκρατικές ενέργειες, για την κατόπτευση υποψήφιων στόχων ή θα τα έβαζαν στην ενέργεια που σχεδίαζαν.
Χωρίς ταυτότητα
Πέραν από τις εκτιμήσεις και τις αστυνομικές πηγές, δεδομένο είναι ότι η οργάνωση δεν έχει όνομα! Ούτε στο διαμέρισμα, ούτε σε όσα σπίτια ελέγχθηκαν στον Πειραιά, στον Koρυδαλλό, στα Εξάρχεια προς τη Λ. Αλεξάνδρας, στον τόπο κατοικίας του άτυχου ανθρώπου, δεν εντοπίστηκε κάποιο όνομα ή σύμβολο.
Βέβαια, κάτι τέτοιο συμβαίνει συχνά τα τελευταία χρόνια.
Τον Φεβρουάριο του 2024 η «Επαναστατική Ταξική Αυτοάμυνα» είχε αναλάβει, με προειδοποιητικό τηλεφώνημα, την ευθύνη για την βόμβα στην οδό Σταδίου, έξω από το υπουργείο Εργασίας, η οποία εξερράγη στη 1.30 μετά τα μεσάνυχτα. Η ΕΛΑΣ ανέμενε προκήρυξη ωστόσο δεν γράφτηκε ή τουλάχιστον δεν δημοσιοποιήθηκε ποτέ.
Μερικές εβδομάδες πιο πριν, στις 18 Δεκεμβρίου 2023, μια άλλη οργάνωση, η «Ένοπλη Προλεταριακή Δικαιοσύνη», τοποθέτησε μηχανισμό κάτω από το φυλάκιο του αστυνομικού σκοπού στην οδό Κοκκινοπούλου, στα πλευρά της έδρας των ΜΑΤ – ΕΚΑΜ, ο οποίος τελικά δεν πυροδοτήθηκε.
Αν και πρωτοεμφανιζόμενη, δεν έγραψε παρά μόνο λίγες αράδες κείμενο σημειώνοντας:
«Αυτή την φορά ήσασταν τυχεροί, δεν θα ισχύσει το ίδιο την επόμενη. Αφιερώνουμε την ενέργεια μας σε όσους και όσες έχουν δολοφονηθεί, βασανιστεί, ξυλοκοπηθεί, βιαστεί από την Ελληνική Αστυνομία».
Έκτοτε υποστηρίζεται ότι οι δύο ομάδες αποτελούνται από τα ίδια μέλη τα οποία πιθανόν να ετοιμάζονταν τώρα να συγκροτήσουν μια επιπλέον οργάνωση, εάν επιτυγχάνονταν ο σκοπός τους.
Ποινικοί – στρατιωτικοί
Τον δε Μάρτιο του 2024 συνέβη επίσης κάτι πρωτόγνωρο.
Μια οργάνωση ονόματι «Σύμπραξη Εκδίκησης» (σσ απροσδιόριστο εννοιολογικά) είχε στις τάξεις δύο εν ενεργεία στρατιωτικούς και διευθύνονταν από έγκλειστο στις φυλακές Δομοκού, ληστή τραπεζών.
Σε έξι από τους συλληφθέντες αποδόθηκαν επιθέσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Λάρισα και το DNA του ενός, εντοπίστηκε σε παγιδευμένο φάκελο με εκρηκτικό μηχανισμό, με παραλήπτρια την Πρόεδρο Εφετών Θεσσαλονίκης.
Από όλες τις πράξεις τους, μεταξύ των οποίων η ρίψη χειροβομβίδας σε αμάξι σωφρονιστικού υπαλλήλου, οι εκρήξεις σε τράπεζα στα Πετράλωνα και σε εταιρεία στην Κηφισιάς, όπως και η χειροβομβίδα σε αυλή σπιτιού στη Λάρισα, καμία δεν είχε αμιγώς τρομοκρατικό προφίλ. Ο «εγκέφαλος» έδινε εντολές από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Νομικοί παράγοντες σημειώνουν με έμφαση ότι η έλλειψη ιδεολογίας και η απουσία οιασδήποτε αληθούς – με την έννοια της βιωματικής – κοινωνικής αναφοράς, στερεί τους συλληφθέντες για εξτρεμισμό από την ευνοϊκότερη μεταχείριση του γενικού θεσμού υποχρεωτικής μείωσης του πλαισίου της απειλούμενης ποινής, «οι ελαφρυντικές περιστάσεις εφαρμόζονται ανεξαιρέτως σε κάθε έγκλημα».