Τη μείωση 12 φόρων εντός του 2025 προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός από το Ναύπλιο μιλώντας στην εκδήλωση με θέμα «Εθνική Στρατηγική για την Περιφερειακή και Τοπική Ανάπτυξη. Συζητάμε, Αποφασίζουμε, Προχωράμε, ΜΑΖΙ για την Αργολίδα».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση είναι σε θέση να συνδυάζει μειώσεις φόρων με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε:
«Εμείς έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να συνδυάζουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης με περαιτέρω μειώσεις φόρων. Δώδεκα φόροι θα μειωθούν ακόμα στον Προϋπολογισμό του 2025 και η πορεία αυτή θα συνεχιστεί και το 2026 και το 2027. Επομένως, οφείλουμε να διαφυλάξουμε αυτή την καλή πορεία της οικονομίας, αλλά και να εξασφαλίσουμε ότι η πορεία αυτή θα έχει, όπως είπαμε, αντανάκλαση σε περιφερειακό και σε τοπικό επίπεδο»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η χώρα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, την ώρα που άλλες χώρες όπως η Γαλλία και η Βρετανία αναγκάζονται τώρα να καταφύγουν σε σημαντικές αυξήσεις φόρων για να διορθώσουν δημοσιονομικές ανισορροπίες.
«Η χώρα ως προς τους εθνικούς δείκτες απόδοσης της οικονομίας κινείται αναμφισβήτητα στη σωστή κατεύθυνση, με ρυθμούς ανάπτυξης πολύ μεγαλύτερους του ευρωπαϊκού μέσου όρου, με την ανεργία να έχει υποχωρήσει στο 9,3% -έχουμε δημιουργήσει σχεδόν 500.000 θέσεις εργασίας τα τελευταία πέντε χρόνια-, με τον τουρισμό να πηγαίνει από ρεκόρ σε ρεκόρ, με τις εξαγωγές μας, τις εξαγωγές των προϊόντων της ελληνικής γης να αυξάνονται χρόνο με τον χρόνο. Όλες αυτές είναι επιδόσεις που μας επιτρέπουν να ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία»
Αναφερόμενος στην τραγωδία με τις καταστροφικές πλημμύρες στη Βαλένθια, ανέδειξε τον ρόλο της Ε.Ε. και σημείωσε ότι η κυβέρνηση δαπανά 2,1 δισ. ευρώ για την πολιτική προστασία υπενθυμίζοντας ότι:
«στη χώρα μας το «112», το οποίο δυστυχώς και σήμερα ακόμα από κάποιους, στα πλαίσια του αντιπολιτευτικού τους οίστρου, λοιδορείται, είναι αυτό το οποίο σώζει ζωές».
Για τις αυριανές αμερικανικές εκλογές είπε πως ανεξαρτήτως αποτελέσματος, η γεωπολιτική ωρίμανση της Ευρώπης αποτελεί σήμερα το μεγάλο ζητούμενο.
Αναφορικά με την στήριξη των αγροτών, χαρακτήρισε ως πιο σημαντική τη μονιμοποίηση και επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, η οποία νομοθετείται οσονούπω.
Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για ζωντανή διαδικασία διαβούλευσης με τις τοπικές κοινωνίες, με την Τοπική Αυτοδιοίκηση Β΄ και Α΄ βαθμού, με τους Δημάρχους, για να εκπονηθεί από κοινού ένα σχέδιο περιφερειακής ανάπτυξης το οποίο θα λαμβάνει πρώτα και πάνω απ’ όλα υπόψη τις προτεραιότητες και επισημάνσεις των τοπικών παραγόντων.
Ευχαρίστησε ειδικά τον Θανάση Κοντογεώργη σημειώνοντας πως όσα ακούστηκαν είναι αποτέλεσμα πολύ συστηματικής συνεργασίας, η οποία έχει προηγηθεί για να μπορεί να παρουσιαστεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που αφορά συνολικά την Αργολίδα.
Τόνισε, επίσης, ότι αυτή η εκδήλωση γίνεται σε πολιτικά ουδέτερο χρόνο προσθέτοντας πως
«συνήθως πηγαίνουμε κάποιους μήνες πριν από τις εθνικές εκλογές να εξαγγείλουμε κάποιες σκέψεις και κάποια μέτρα, συνήθως πλημμελώς μελετημένα και πλημμελώς κοστολογημένα».
Και συμπλήρωσε:
«Εδώ κάνουμε το ανάποδο. Και όχι μόνο αυτό, μέσα από την πλατφόρμα erga.gov.gr δημιουργούμε έναν μηχανισμό λογοδοσίας, ώστε να γνωρίζουν οι πολίτες της Αργολίδας ότι αυτά για τα οποία δεσμευόμαστε πρέπει να υλοποιηθούν, να γνωρίζουν ποιος είναι ο φορέας υλοποίησης, ποιο είναι το χρηματοδοτικό εργαλείο.
Διότι μόνο με αυτόν τον τρόπο -και το πιστεύω αυτό ακράδαντα- μπορούμε να χτίσουμε πραγματικές σχέσεις εμπιστοσύνης με τις τοπικές κοινωνίες και να κάνουμε πράξη αυτό στο οποίο επιμένω ιδιαίτερα, που δεν είναι άλλο από τη διπλή σύγκλιση».