Με την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ξεκίνησε στις 11 το πρωί η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τις φυσικές καταστροφές, με τον πρωθυπουργό να αναφέρεται στη φετινή πολύ δύσκολη αντιπυρική περίοδο.
«Αυτή η χρονιά αναμενόταν δύσκολη κλιματολογικά. Αντικειμενικά ήταν η πιο δύσκολη των τελευταίων 40 ετών.
Είχαμε συστηματικά υψηλότερες του μέσου όρου θερμοκρασίες, ισχυρούς ανέμους και ξηρασία σε συνέχεια μιας μακράς περιόδου ανομβρίας. Αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθούν συνθήκες που θα ήταν άκρως προβληματικές: ξηρασία, άνεμοι, ξηρές καταιγίδες», ανέφερε.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «Από δω και στο εξής ολοένα με μεγαλύτερη συχνότητα θα καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τις συνθήκες της κλιματικής αλλαγής. Είχαμε τον κρατικό μηχανισμό σε ετοιμότητα ένα ολόκληρο εξάμηνο με δύσκολες πυκαγιές» και ευχαριστώντας όσους συμμετείχαν στο έργο αυτό για την τιτάνεια προσπάθεια στο πεδίο της μάχης.
Στη συνέχεια ανέφερε συγκεκριμένα:
Με το ΑΙΓΙΣ προμηθευόμαστε 1950 νέα πυροσβεστικά οχήματα εκ των οποίων 235 θα έχουν παραδοθεί μέχρι του χρόνου το καλοκαίρι».
Μιλώντας για τον προγραμματισμό είπε:
• Ο πιο κρίσιμος πυλώνας του νέου δόγματος της πολιτικής προστασίας είναι η επένδυση σε δομές και ανθρώπους που αφορούν το μέλλον. Αναφέρομαι στο πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ για την ενίσχυση των υποδομών της πολιτικής προστασίας, ύψους 2,1 δισ. ευρώ. Σας ενημερώνω ότι έργα 1,7 δισ. έχουν δημοπρατηθεί και είναι βαριά προγράμματα που πάντα απαιτούν διεθνείς διαγωνισμούς και από τη φύση τους είναι χρονοβόρα. Ενδεικτικά αναφέρω ότι η Ελλάδα ελπίζουμε ότι το 2027 θα μπορεί να εντάξει τα νέα Canadair που θα αντικαταστήσουν τα παλαιότερα 215 και θα εξακολουθούν να είναι απαραίτητα μέχρι τότε. Η γραμμή παραγωγής δεν έχει ξεκινήσει ακόμα, κάποια από αυτά τα αεροσκάφη θα πάνε στον μηχανισμό RescEU.
• Παράλληλα δίνουμε κίνητρα για να ασφαλίζουν οι πολίτες τα σπίτια τους έναντι φυσικών καταστροφών και γι’ αυτούς η ΕΝΦΙΑ μειώνεται στο 10%.
• Έχουμε αυστηροποιήσει τις ποινές για εμπρησμό έστω και από αμέλεια. Είχαμε και τραγικά περιστατικά ανθρώπων που υποτίθεται ότι ήταν επιφορτισμένοι σε επίπεδο πολιτικής προστασίας να βάζουν φωτιές και θα υποστούν τις συνέπειες τους νόμους
• Σε αυτή την προσπάθεια θέλουμε συμμάχους τους πολίτες, δεν αρκεί μόνο το κράτος, για να φροντίζουν και οι ίδιοι τις περιουσίες τους. Η πλατφόρμα για τον καθαρισμό των οικοπέδων είχε ως αποτέλεσμα πάνω από 830.000 ιδιοκτήτες να δηλώσουν ότι καθάρισαν τα οικόπεδα τους, είχαμε 8.000 καταγγελίες για ακαθάριστες περιοχές στον περιαστικό ιστό. Ήταν μια συλλογική επιτυχία της χώρας και μια αναγνώριση της κοινωνίας ότι σε αυτή την προσπάθεια δεν μπορούμε να τα περιμένουμε όλα από το κράτος. Και ότι σε αυτή την προσπάθεια μαζί με τη συλλογική υπάρχει και ατομική ευθύνη.
Συγκεκριμένα ανέφερε πως «διατέθηκαν 400 εκατ. ευρώ σε δράσεις πρόληψης με αντιπυρικές ζώνες, καθαρισμό οικοπέδων, παρεμβάσεις σε περιαστικά δάση. Για πρώτη φορά δρομολογήθηκε ένα τέτοιο πρόγραμμα παρέμβασης στα δάση που είχε πραγματικό αποτύπωμα και βοήθησε πολύ στις δύσκολες πυρκαγιές που αντιμετωπίσαμε φέτος το καλοκαίρι».
Και συνέχισε: «Ελπίζουμε ότι η χώρα έχει αποκτήσει κουλτούρα εκκενώσεων που θέτει σε απόλυτη προτεραιότητα την ανθρώπινη ζωή. Το 112 είναι δοκιμασμένος μηχανισμός που αξιοποιήθηκε όποτε έπρεπε, έχει σώσει πολλές ζωές. Να σταματήσετε να λέτε ότι είναι άλλοθι για όσα υποτίθεται ότι δεν γίνονται. Είναι άδικο και λάθος να ακυρώνετε για λόγους μικροκομματικής αντιπαράθεσης».
Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι πλέον υπάρχει καλύτερος συντονισμός από προηγούμενα χρόνια μεταξύ Πυροσβεστικής, Αυτοδιοίκησης, Δασικών υπηρεσιών εθελοντών και τόνισε τη αξία της μεταρρύθμισης πριν από 2 χρόνια της μεταφοράς της επίβλεψης των δασικών υπηρεσιών από το υπουργείο Εσωτερικών στο υπουργείο Περιβάλλοντος.