Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press
Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την εκλογική νίκη του Γιάννη Τομπούλογλου στον δήμο Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας, ο νέος δήμαρχος μιλά στην Today Press.
Όπως υπογραμμίζει ο δήμαρχος «ακολουθούν έργα που αλλάζουν τη ζωή στην πόλη» και συγκεκριμένα αναφέρεται στο νέο κτήριο ΚΑΠΗ, στην αναμόρφωση της Δεκελείας από το ηρώο της Χαλκηδόνας, σταδιακά έως τη διασταύρωση του Άλσους, στην ανάδειξη του ιστορικού κέντρου της πόλης γύρω από την πλατεία Κωνσταντινουπόλεως και στην αναγέννηση του άλσους της Νέας Φιλαδέλφειας.
Κύριε δήμαρχε, ποιες είναι οι βασικές σας προτεραιότητες ως δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας;
Για πρακτικούς και συμβολικούς λόγους έχω κρατήσει την καθαριότητα στις δικές μου αρμοδιότητες και δεν την έχω εκχωρήσει σε κάποιον συνεργάτη μου. Αυτό δείχνει τη νούμερο ένα προτεραιότητά μου. Θα είμαι στους δρόμους, παντού, προκειμένου να επιβλέπω την όσο το δυνατόν καλύτερη αποκομιδή των απορριμμάτων από κάθε γειτονιά της Φιλαδέλφειας και της Χαλκηδόνας. Παράλληλα θα ευαισθητοποιήσουμε τους συμπολίτες μας στην αξία της ανακύκλωσης, ώστε να είναι σύμμαχοί μας στην προσπάθεια να κρατάμε καθαρή την πόλη.
Δεύτερον, έχουμε ρίξει το βάρος στο αντιπλημμυρικό έργο στην οδό Σκρα, στη βόρεια Φιλαδέλφεια, όπου στο παρελθόν έχουν σημειωθεί πολλές καταστροφές περιουσιών και έχουν κινδυνεύσει ανθρώπινες ζωές.
Η βελτίωση της κτιριακής κατάστασης των σχολείων επίσης αποτελεί μια από τις πρώτες μας ενέργειες, όπως και η προσπάθεια ανάταξης του άλσους μας, που αποτελούσε παλαιότερα το κόσμημα της πόλης αλλά τα τελευταία χρόνια έχει περιπέσει σε παρακμή.
Τέλος, θα αναστηλώσουμε την αγάπη των συμπολιτών μας για τη Φιλαδέλφεια και τη Χαλκηδόνα, μέσα από σειρά εκδηλώσεων, με αφορμή δυο πολύ σημαντικές επετείους. Συμπληρώνονται 100 χρόνια τόσο από την ίδρυση της πόλης και την έλευση των πρώτων προσφύγων, των προγόνων μας, που ήλθαν εδώ για να βρουν ένα καταφύγιο από την καταιγίδα που έπληξε τις ζωές τους.
Επίσης, του χρόνου συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ίδρυση της ομάδας, που έχει ταυτιστεί με τη Νέα Φιλαδέλφεια κι έχει κάνει περήφανη την πόλη μας σε όλη την Ελλάδα, αλλά και πανευρωπαϊκά: της ΑΕΚ. Κι άλλα πολλά σχεδιάζουμε, που είναι στο πρόγραμμά μας, αλλά αυτά θα έχουμε, υποθέτω, την ευκαιρία να τα πούμε στην πορεία.
Αναφερθήκατε στα 100 χρόνια που κλείνει η πόλη από την ίδρυση της. Ποιο είναι το μήνυμα το οποίο θέλετε να στείλετε σας επόμενες γενιές προκειμένου η ιστορία της Μικρασιατικής Καταστροφής να μην ξεχαστεί;
Η πόλη μας, όπως σωστά λέτε, άρχισε να κτίζεται το 1924, μόλις δυο χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Γενέθλια ημέρα είναι η 14η Νοεμβρίου 1924 που δημοσιεύθηκε το Διάταγμα με το οποίο συντελείται η απαλλοτρίωση της περιοχής. Η πόλη κτιζόταν επί περίπου 3 χρόνια και πρωτοκατοικήθηκε το 1927 στα πρότυπα μιας τυπικής αγγλικής κωμόπολης (ελικοειδές σχήμα) από Γερμανούς αρχιτέκτονες, κάτι που απέσπασε το θαυμασμό του Ελευθερίου Βενιζέλου ο οποίος το 1932 στην πλατεία Πατριάρχου εγκαινίασε τη Νέα Φιλαδέλφεια. Αρχικά είχαν στεγαστεί σε πρόχειρα καταλύματα στην περιοχή των Αμπελοκήπων πρόσφυγες από τη Σμύρνη, τα Βουρλά, την Κωνσταντινούπολη, την Καππαδοκία κλπ, αλλά μια φωτιά που ξέσπασε εκεί ανάγκασε τους πρώτους κατοίκους της Νέας Φιλαδέλφειας να μετοικήσουν εδώ. Σκοπός μας είναι να φωτίσουμε τον ξεχωριστό πολιτισμό που έφεραν από τις Αλησμόνητες Πατρίδες οι πρόγονοί μας και να αναδείξουμε τον τρόπο με τον οποίο αυτός ενσωματώθηκε στο ελλαδικό πολιτισμικό αποτύπωμα. Σκοπός μας είναι γι αυτή την τριετία να γίνουμε σημείο αναφοράς του προσφυγικού Ελληνισμού.
Είναι εντυπωσιακό ότι σε ακόμα μία εκλογική αναμέτρηση οι δημότες της περιοχής επέλεξαν να μην δώσουν δεύτερη ευκαιρία στη δημοτική τους αρχή. Πού οφείλεται κατά τη γνώμη σας αυτή η επιλογή;
Αυτό είναι το μόνιμο πρόβλημα της τελευταίας 20ετιας στο Δήμο μας. Μετά το 2002, οι δημοτικές Αρχές για διάφορους λόγους δεν έπεισαν τους συμπολίτες μου. Προφανώς αυτό σχετίζεται με τον τρόπο διοίκησης του Δήμου και τα αποτελέσματα που έφερνε κάθε δημοτική Αρχή.
Ας μην κρυβόμαστε, ειδικά μετά το 2002 υπήρχε και έντονο το πολιτικό- κομματικό στοιχείο στην Αυτοδιοίκηση που επηρέαζε τις εκλογές. Ευτυχώς αυτό τώρα έχει υποχωρήσει σε ένα βαθμό.
Ως τρίτο λόγο, θα επέλεγα τις διαταραγμένες σχέσεις της κεντρικής εξουσίας με την τοπική αυτοδιοίκηση όλα αυτά τα χρόνια, που είχε αντίκτυπο και στη χρηματοδότηση των Δήμων.
Τέλος, εμείς εδώ έχουμε συγκεκριμένα μεγάλα προβλήματα, που παραμένουν άλυτα επί δεκαετίες, όπως τα ρέματα του Ποδονίφτη και του Γιαμπουρλά, το κυκλοφοριακό και το πρόβλημα στο παρκάρισμα, αλλά και η αξιοποίηση του άλσους προς όφελος των δημοτών μας. Αυτά τα θέματα και πολλά άλλα σημαντικά αλλά μικρότερα, οι προηγούμενες διοικήσεις δεν κατάφερναν να τα επιλύσουν.
Πριν λίγες ημέρες συμπληρώθηκε ακριβώς ένας χρόνος από την εκλογική νίκη της παράταξης σας. Τι έχετε να πείτε στους πολίτες για αυτόν τον πρώτο χρόνο;
Πριν από ένα χρόνο, οι δημότες μας εμπιστεύτηκαν και μας έδωσαν την εντολή να αλλάξουμε την πόλη μας, να την κάνουμε καλύτερη. Εμείς, πήραμε αυτή την εντολή στα σοβαρά, κι αρχίσαμε τη δουλειά μας αμέσως, με την έναρξη του 2024.
Αποκαταστήσαμε τις παιδικές χαρές μέσα σε λίγες εβδομάδες, από την πρώτη μέρα δώσαμε μεγάλο βάρος στην καθαριότητα σε κάθε γειτονιά, και με τη χρήση ειδικού μηχανήματος μεγάλης πίεσης, σε συνεννόηση με την Περιφέρεια και προσωπικές επαφές μου με τον Περιφερειάρχη Νίκο Χαρδαλιά, ξεκίνησε το μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο που θα ανακουφίσει την οδό Σκρα και τις γύρω περιοχές από πλημμύρες. Κάνουμε και πάλι την τοπική μας κοινωνία μια οικογένεια, αναβιώνοντας τη γιορτή των Αποκριών και της Καθαράς Δευτέρας, όλο το καλοκαίρι αποκαταστήσαμε ζημιές και δώσαμε καινούργια αισθητική στα σχολικά μας κτήρια, επενδύουμε στην ψυχαγωγία των πολιτών, στον Αθλητισμό και στον Πολιτισμό με αγώνες δρόμου και συνεχείς εκδηλώσεις του Πολιτιστικού Καλοκαιριού και του Πολιτιστικού Σεπτέμβρη, στηρίζουμε τις προσπάθειες και τις δράσεις της Εκκλησίας, των συλλόγων, των φορέων και κάθε ενεργού πολίτη για καλύτερη ζωή στην πόλη, μεριμνούμε για τους ευάλωτους της πόλης μας, για τα ΚΑΠΗ, τα ΚΗΦΗ, τη Λέσχη ΑμεΑ. Τιμούμε την ιστορία της πόλης μας και γι αυτό κηρύξαμε τριετή εορτασμό των 100 χρόνων από την κτίση της Νέας Φιλαδέλφειας και αργότερα της Νέας Χαλκηδόνας, όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι κι οι συνεργάτες της Συμπαράταξης είμαστε καθημερινά στους δρόμους, στις γειτονιές κι ακούμε τα «θέλω» της κοινωνίας.
Κι αυτά, είναι μόνο η αρχή: Ακολουθούν έργα που αλλάζουν τη ζωή μας στην πόλη: Το νέο κτήριο ΚΑΠΗ, η αναμόρφωση της Δεκελείας από το ηρώο της Χαλκηδόνας, σταδιακά έως τη διασταύρωση του Άλσους, την ανάδειξη του ιστορικού κέντρου της πόλης γύρω από την πλατεία Κωνσταντινουπόλεως, την αναγέννηση του άλσους μας για να ξαναγίνει τόπος συνάντησης και ψυχαγωγίας μας. Μέρα- μέρα, βήμα- βήμα, αλλάζουμε την πόλη, την κάνουμε καλύτερη, γιατί αυτή την εντολή μας έδωσαν οι συμπολίτες μας.
Κλείνοντας, δε γίνεται να μη σας ρωτήσουμε για την ΑΕΚ. Ποια είναι η σχέση σας με την ομάδα που είναι ταυτισμένη η πόλη;
Η δική μου σχέση με την ομάδα είναι «καρδιακή». Είμαι από τότε που κατάλαβα τον εαυτό μου οπαδός της, χαίρομαι με τις νίκες και τις διακρίσεις της και στενοχωριέμαι με τα ατυχή αποτελέσματά της.
Ως Δήμαρχος, θα μεριμνήσω να έχουμε μια διαρκή επικοινωνία με τη διοίκηση της ΠΑΕ, ώστε να προλαβαίνουμε πιθανές κρίσεις και να εναρμονίζουμε τα «θέλω» της πόλης με εκείνα της ομάδας. Σκοπός μας είναι να προχωρούμε χέρι – χέρι με την ΑΕΚ.
Γιάννης Τομπούλογλου για ΟΤΑ ΕΧΡΟ 2025:
«Ευελπιστώ τα συμπεράσματά της να αποδειχθούν χρήσιμα και εποικοδομητικά, μετά και τον νέο νόμο για τους ΟΤΑ»
Κύριε δήμαρχε, στις 12 και 13 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί η Έκθεση ΟΤΑ ΕΧΡΟ 2025, για τους ΟΤΑ και τους συνεργαζόμενους Φορείς τους. Πιστεύετε πως αυτές οι προσπάθειες βοηθούν τους δήμους;
Είμαστε φυσικά θετικοί σε κάθε αντίστοιχη δράση. Ειδικά, όταν αποτελεί χώρο ενημέρωσης, διαλόγου και ανάπτυξης συμπράξεων έναντι των κοινών προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε ως Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Και κάθε τέτοια προσπάθεια, όπως η συγκεκριμένη έκθεση, η οποία είναι από τις μεγαλύτερες, αν όχι η μεγαλύτερη, δεδομένα βοηθούν τους Δήμους, οπότε ευελπιστώ τα συμπεράσματά της να αποδειχθούν χρήσιμα και προπαντός εποικοδομητικά, μετά και τον νέο νόμο για τους ΟΤΑ.