Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press
της Κωνσταντίνας Δ. Καρακώστα
Επίκουρης Καθηγήτριας Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας
Σήμερα η Νέα Δημοκρατία γίνεται 50 χρονών. Ήταν 29 Σεπτεμβρίου 1974 όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ίδρυσε το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο συγκρότησε από «έμπειρες και υγιείς αλλά και από νέες προοδευτικές και ριζοσπαστικές δυνάμεις». Το κείμενο της ιδρυτικής της διακήρυξης ξεκινάει με την πεποίθηση του Καραμανλή πως: «Tό μέγα θέμα της εποχής μας είναι η δημοκρατία. Όλοι ομιλούν περί δημοκρατίας, ολίγοι όμως την καταλαβαίνουν και ολιγώτεροι έχουν την θέληση και την ικανότητα να την εφαρμόζουν. Από τις 140 χώρες πού υπάρχουν στον κόσμο, μόνον 19 έχουν πραγματική δημοκρατία. Τούτο σημαίνει ότι αυτό το θαυμάσιο και ευαίσθητο πολίτευμα είναι δύσκολο στην εφαρμογή του. Και προϋποθέτει ειδικές συνθήκες, χωρίς τίς οποίες δεν ημπορεί να ανθίση και να καρποφορήση. Δημοκρατία θα ήθελαν να έχουν όλοι οι λαοί. Αλλά δεν την έχουν παρά μόνον εκείνοι πού, εκτός από την συνειδητοποίηση των προτερημάτων της, σέβονται και τούς όρους της λειτουργίας της».
Για τον Καραμανλή η συγκρότηση ενός νέου πολιτικού φορέα αποτελούσε εθνική επιταγή, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Γι’ αυτόν ακριβώς τον εθνικό σκοπό εθεώρησα καθήκον μου να δημιουργήσω μίαν ευρεία και ζωντανή πολιτική παράταξη, την Νέα Δημοκρατία».
Έκλεινε, μάλιστα, την ιδρυτική πράξη με ένα ευρύ οραματικό κάλεσμα απευθυνόμενος ξεχωριστά στη νεολαία: «Καλώ όλους εκείνους πού συμμερίζονται την αγωνία και τις ελπίδες μου για το μέλλον, όλους εκείνους πού διαχέονται από τον πόθον μιας πολιτικής αναγεννήσεως, να συστρατευθούν μαζί μας. Και απευθυνόμενος ιδιαίτερα προς τούς νέους, τούς καλώ να αποτελέσουν την πρωτοπορία σ’ αυτήν την εξόρμηση της εθνικής αναδημιουργίας. Για μια υπερήφανη και ευτυχισμένη Ελλάδα».
Όπως ανέφερε στο καταστατικό της αλλά κυρίως όπως απέδειξε μέσα από την πενηντακονταετή ζωή της η Νέα Δημοκρατία ήταν και είναι ένα κόμμα με ευρύ ιδεολογικό, πολιτικό και κοινωνικό χαρακτήρα. Αυτή ήταν και η πηγή που της προσέδιδε όλο αυτό το διάστημα έναν αστείρευτο δυναμισμό και της επέτρεψε να διαδραματίζει έναν κυρίαρχο ρόλο στην πολιτική ζωή της χώρας.
Στη διαδρομή της εδώ και μισό αιώνα πέτυχε να «επιλέγει και να συντηρεί από την παράδοση μόνον όσα ο χρόνος απέδειξε σωστά και χρήσιμα» και να «προχωρεί διαρκώς με μεγάλα, τολμηρά αλλά και ασφαλή βήματα στις νέες συνθήκες».
Σήμερα, μπορούμε να είμαστε περήφανοι πως η αναγγελία του ιδρυτή της ότι το κόμμα «θα υπηρετεί πάντα και μόνο τα αληθινά συμφέροντα του έθνους, που βρίσκονται πέρα και επάνω από τις παραπλανητικές ετικέτες της Δεξιάς, του Κέντρου και της Αριστεράς» εξακολουθεί να παραμένει απαρασάλευτη, αποδεικνύοντας χωρίς περιστροφές τον αδογμάτιστο χαρακτήρα του.
Ο Τάκης Παππάς σε άρθρο του σε αφιερωματικό ένθετο στην Καθημερινή της περασμένης Κυριακής που φέρει τον τίτλο «Μισός αιώνας, οκτώ μήνες, ένα κόμμα» αναφέρει πολύ χαρακτηριστικά:
«Η ΝΔ απέφυγε τον κίνδυνο (ενν. της κατάρρευσης), γιατί ο χαρισματικός Καραμανλής αποχώρησε εγκαίρως από τον εκλογικό στίβο αφήνοντας πίσω του ένα μη προσωπικό κόμμα. Έκτοτε, αυτό το κόμμα αποδείχτηκε μακρόβιο, ακριβώς επειδή ήδη διέθετε εννοιολογικά συγκεκριμένες, ιστορικά δοκιμασμένες και πολιτικά ανθεκτικές αρχές: την πίστη στον δημοκρατικό κοινοβουλευτισμό, την προτίμηση προς τον συνταγματικό φιλελευθερισμό και την σταθερή επιλογή της ευρωπαϊκής πορείας για τη χώρα».